Pirštų sąnariuose sproginėjantys burbuliukai: ar yra žala?

Emilija Lipskytė
2021-11-26
Dažniausiai vaikystėje išmokę skleisti garsus lankstant piršto sąnarius, žmonės erzina aplinkinius, kurie kaip susitarę kartoja, kad senatvėje pirštai susisuks. Tačiau ar tiesa, kad šis įprotis gali sukelti sveikatos problemų?
Pirštų sąnariuose sproginėjantys burbuliukai: ar yra žala?
Harvardo sveikatos tinklaraštyje teigiama, kad įprotis traškinti pirštų sąnarius nėra kenksmingas, užsimenama, jog pasitaiko atvejų, kai per stipriai suspaudus sąnarį jis išnyra ar plyšta sausgyslės.

Kodėl sąnariai traška?
Harvardo sveikatos tinklaraštis rašo, kad pirštų traškėjimas atsiranda padidėjus tarpui tarp sąnarių. Dėl to jungties skystyje susiformavę dujų burbuliukai suyra arba sprogsta. Galima šį procesą palyginti su oro balionu, kurio sienelėms išsitempus į išorę ir įvyksta sprogimas.
 

Priežastis, kodėl negalima to pačio sąnario sutraškinti du kartus iš eilės, paprasta: oro burbuliukui susiformuoti iš naujo prireikia šiek tiek laiko. Tad kartais reikia palaukti ir pusantros valandos, kad pirštas vėl traškėtų. Ir nors Harvardo sveikatos tinklaraštyje teigiama, kad šis įprotis nėra kenksmingas, užsimenama, jog pasitaiko atvejų, kai per stipriai suspaudus sąnarį jis išnyra ar plyšta sausgyslės. Tačiau tai esą yra problemos išimtis, ne taisyklė.
 
Eksperimentas trukęs 50 metų
1998 m. žurnale „Artritas ir reumatas“ buvo paskelbtas tyrimas pavadinimu: „Ar sąnarių traškėjimas sukelia pirštų artritą?“ Šio straipsnio autorius gydytojas Donaldas Ungeris, paskatintas mamos posakio, kad ateityje turės problemų su pirštais, pasiryžo skirti 50 gyvenimo metų tyrimui, kuris įrodytų mamos žodžių klaidingumą. Turbūt ironiška, bet už šį tyrimą 2009 m. jis gavo „Šnobelio“ (Ig Nobelio) premiją, kuri skatina žmones pirmiausia pasijuokti, o paskui susimąstyti apie problemą.
 
Tad D.Ungeris 50 metų sukinėjo kairiosios rankos pirštus bent du kartus per dieną. Kaip buvo paskaičiuota, pirštų sąnariai sutraškėjo bent 36,5 tūkst. kartų. O dešinės rankos pirštai buvo neliečiami. Praėjus penkiems dešimtmečiams vyras priėjo prie išvados, kad artritas ir pirštų traškėjimas nėra susiję. „Artritas nepasireiškė nė vienoje plaštakoje, o ir pokyčių pirštuose nebuvo pastebėta“, – teigia „Šnobelio“ premijos laureatas, kuris atsiimdamas apdovanojimą kreipėsi į mamą, sakydamas, kad buvo teisus.  
 
Ne toks ir nekaltas įprotis

Kitos nuomonės laikosi neurochirurgas Rodo Oskouiano, kurio straipsnį skelbia žurnalas „Klinikinė anatomija“. Nors jis pripažįsta, kad mokslininkai neranda ryšio tarp artrito ir pirštų traškėjimo, tačiau teigia, kad pats veiksmas nėra toks jau nekaltas. „Bėgant metams šis kasdieninis įprotis pažeidžia sąnarius ir kremzles“, – konstatuoja gydytojas. Tyrimai, kuriuos savo straipsnyje citavo neurochirurgas, rodo, kad ilgalaikis sąnario traškėjimas gali padaryti didelę žalą – degeneruoti kremzlę.
 
Pavyzdžiui, 2017 m. Turkijos mokslininkų komanda tyrė 35 žmones, kurie daugiau nei penkis kartus per dieną sukinėjo pirštus. Mokslininkai nustatė, kad nors traškėjimas ir neturėjo įtakos sąnarių sukibimo stiprumui, tačiau buvo susijęs su plaštakos kremzlių sustorėjimu. O radiologų atliktas tyrimas skelbia, kad rentgeno spinduliais galima pastebėti piršto sąnarių pažeidimus, kuriuos sukelia nuolatinis oro burbuliukų sproginėjimas. „Įprastas sąnarių traškinimas sukelia funkcinius plaštakos sutrikimus“, – konstatuoja straipsnio autorius.

 
Verta žinoti
Patarimai, kurie padės atsikratyti pirštų traškinimo įpročio:
Raskite būdą, kaip sumažinti stresą. Pavyzdžiui, giliai kvėpuokite, pradėkite mankštintis ar medituoti.
Užimkite rankas su kitais stresą mažinančiais daiktais, kaip streso kamuoliukas.
Kiekvieną kartą kai pradedate sukinėti pirštus, sąmoningai save sustabdykite.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai
! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris