Beria po maudynių? Alergija dumbliams!

Aneta Vaitkienė
2022-07-29
„Žydint“ vandens telkiniams, medikai suskumba perspėti, jog tai gali būti ne vien estetinė ar ekologinė problema. Vandens „žydėjimo“ metu jame pradeda vyrauti melsvadumbliai, kurių dauginimąsi paskatina didelis biogenų (ypač azoto bei fosforo junginių) kiekis vandenyje. Taip pat dumbliams daugintis palankios sąlygos – dideli karščiai, šiltas vanduo, silpnas ir pastovus vėjas.
Beria po maudynių? Alergija dumbliams!
Dažniausi alergijos melsvadumbliams požymiai yra odos bėrimas, niežulys, gali prasidėti alerginė sloga. Alergija gali trukti kelias dienas, o išsivysčiusi alerginė sloga – net kelias savaites.

Toksiškas melsvadumblis
Specialistai teigia, kad Lietuvoje aptinkama daugiau nei 50 toksinių melsvabakterių rūšių, o septyniolika iš jų gausiai vystosi mūsų šalies vandens telkiniuose ir sukelia vandens „žydėjimus“. Šios rūšys gali sintetinti pavojingiausių cianotoksinų grupėms priskiriamus hepatotoksinus ir neurotoksinus.

 
Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Danguolė Avižiuvienė atkreipia dėmesį į tai, kad maudynės žydinčiuose vandens telkiniuose gali sukelti įvairių sveikatos problemų. Ypač atsargūs turėtų būti alergiški bei įvairiomis odos ligomis sergantys žmonės.
 

„Žydintis vanduo dažniausiai sukelia alergines ligas, kadangi dumbliai, kurie yra vandenyje, išskiria toksines medžiagas. O šios atitinkamai veikia žmogaus odą ir visą organizmą. Kokia bus organizmo reakcija, priklauso nuo to, kiek tame telkinyje žmogus maudosi, kiek laiko praleidžia žydinčiame vandenyje“, – kalba Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Danguolė Avižiuvienė.

 
Gali pasireikšti jautresniems
Dažniausiai žmonės būna alergiški žiedadulkėms, augalams, kvapams, galbūt maisto produktams, naminiams gyvūnams. Ir tai, visuomenės sveikatos specialistės žodžiais, iš karto yra signalas, jog žmogaus organizmas gali būti jautrus ir melsvadumbliams, įvairiems dumbliams, kitiems augaliniams produktams ar jų dalims.
 

„Iš tiesų tai yra toks esminis ženklas – jeigu anksčiau žmogus niekada nesiskundė ir niekada neturėjo problemos su sveikata dėl jautrumo, sensibilumo, tai iš tiesų gal ir nieko, tačiau jeigu anksčiau koks nors požymis buvo ir teko vartoti vaistus, galbūt vabzdys buvo įgėlęs ir buvo pasireiškusi alergija, tokiais atvejais žmogus turėtų realiai įvertinti situaciją ir nerizikuoti maudytis žydinčiuose vandens telkiniuose. Pasireiškus alergijai, derėtų nedelsiant kreiptis į specialistus“, – perspėja D.Avižiuvienė.
 
Gali trukti kelias dienas
Dažniausi alergijos melsvadumbliams požymiai yra odos bėrimas, niežulys, gali prasidėti alerginė sloga. Labiau alergiškiems žmonėms pirmieji požymiai gali pasireikšti stipriau, kitiems silpniau. Alergija gali trukti kelias dienas, o išsivysčiusi alerginė sloga net kelias savaites. Tokiu atveju reikia kreiptis pas gydytoją bei naudoti vaistus nuo alergijos. Jei vanduo yra užkrėstas žarninėmis lazdelėmis ar žarniniais enterokokais, gresia žarnyno infekcija, todėl maudantis reikia stengtis, kad į burną nepatektų vandens. Užterštas vanduo taip pat gali sukelti akių bei ausų infekcijas. Maudymasis tokiame vandenyje ypač pavojingas vaikams, pagyvenusiems ir silpnesnį imunitetą turintiems žmonėms.
 
„Nusimaudžius žydinčiame vandens telkinyje turėtų būti nusiprausiama švariu vandeniu, jeigu yra tokia galimybė. Jeigu vizualiai matome, kad telkinys žydintis, jame maudytis nerekomenduočiau. Geriau paieškoti kito, kuris yra švaresnis, kuriame vanduo yra tekantis. Galbūt tai galėtų būti karjeras, kur vanduo atsinaujina. Taip būtų galima išvengti įvairių susirgimų“, – rekomenduoja visuomenės sveikatos specialistė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris