Saugokit save. Receptą galite pratęsti ir telefonu

www.lsveikata.lt
2020-03-19
„Mielieji, būkite geri, kol šalyje siaučia virusas, pabūkite namuose. Suprantama, sunku, bet saugokite save ir aplinkinius. Esame pasiruošę daugelį sveikatos paslaugų suteiki nuotoliniu būdu, konsultuoti telefonu“, - tokius žodžius, pastarąją savaitę kartoja tūkstančiai gydytojų. Prie jų jungiasi ir vaistininkai ragindami žmones nebėgti į polikliniką prasitęsti vaistų receptų. Tai galima padaryti ir nuotoliniu būdu. Maža to, galima net ir paskambinti vaistininkams bei pasikonsultuoti įvairiais sveikatos klausimais, o nereceptinius vaistus įsigyti internetu.
Saugokit save. Receptą galite pratęsti ir telefonu
Įsigaliojus karantinui „Eurovaistinės“ imamasi dar didesnio saugumo priemonių: vaistinėse artimiausiu metu bus naudojami ir veidą apsaugantys skydai bei respiratoriai.

Ragina pasikonsultuoti telefonu
„Alio, vaistininkė Rita klauso“, - šalyje paskelbus karantiną „Eurovaistinės“ vaistininkai ėmėsi iniciatyvos ir nusprendė pacientams įvairiausiais klausimais konsultacijas teikti telefonu. Su klientais telefonu bendraujantis farmacinės informacijos specialistas Laurynas Rukas sako, kad pastaruoju metu šios paslaugos nori vis daugiau klientų.
„Klausimų kyla įvairių: nuo patarimo, ką reikėtų turėti namų vaistinėlėje, kokie patvirtinti koronaviruso simptomai, kokiu numeriu skambinti norint pranešti apie galimai užsikrėtusį asmenį, iki prašymo priminti, kaip derinti vaistus ir kokiu dažnumu juos vartoti“, – sako specialistas.

Pasak jo, ypač svarbu nenutraukti gydymo ir lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims pasirūpinti tinkamu vaistų vartojimu. Jau praėjusią savaitę priimtas sprendimas, kad pacientų vartojami vaistai, medicinos pagalbos priemonės, įskaitant ir kompensuojamąsias, gali būti pratęsiami be apsilankymo pas šeimos gydytoją. Užtenka tiesiog paskambinti į gydymo įstaigą ir pakalbėti su savo šeimos gydytoju. Vaistininkai ragina peržiūrėti ir namų vaistinėlę - turėti joje būtiniausių vaistų, taip pat patikrinti reguliariai vartojamų vaistų atsargas.
Vaistininkai ragina pasinaudoti galimybe ne tik pasikonsultuoti su specialistu, bet ir reikiamus vaistų receptus pratęsti nuotoliniu būdu. Taip išvengsime nereikalingų apsilankymų gydymo įstaigoje ir sumažinsite galimybę užsikrėsti virusu.



Vaistininkai konsultuoja
Rūpimais klausimais vaistininkai kviečia kreiptis darbo dienomis nuo 9 iki 18 val. nemokama linija 8 800 50005.


Ėmėsi priemonių
„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė sako, kad įsigaliojus karantinui vaistinėse imamasi dar didesnio saugumo priemonių. „Sprendimas laikinai uždaryti kai kurias mūsų tinklo vaistines būtinas, kad galėtumėm būti tikri, jog mūsų vaistininkai pakankamai pailsi. Yra kolegų, kurie gali pasikeisti ir siekti, kad darbas vaistinėje būtų saugus, tai taip pat leistų saugoti sveikatą. Vaistininkai raginami dirbti su medicininėmis kaukėmis, dėvėti pirštines, laikytis metro atstumo nuo klientų, kas tris valandas dezinfekuojame patalpas“, – sakė bendrovės komunikacijos vadovė. Jau anksčiau vaistinių tinklas nusprendė nebenaudoti pirkinių krepšelių, taip siekiant užtikrinti mažesnę ligos plitimo riziką.
Rūpinantis klientų ir darbuotojų  saugumu, vaistinėse jau pradedamos įrengti stiklo pertvaros. Jos pirmiausia bus įrengtos „Eurovaistinėse“, esančiose „Maxima XXX“, vėliau – „Maxima XX“, o tuomet ir kitose tinklo vaistinėse. Planuojama, kad tokie apsauginiai stiklai bus įrengti visose „Eurovaistinėse“.
 
„Kiekvienas vaistininkas kasdien susiduria su daugybe žmonių, todėl norėdami užtikrinti jiems saugias darbo sąlygas ir kiek galima mažesnę riziką užsikrėsti. Darome viską, kad mūsų vaistininkai turėtų pačias geriausias sąlygas profesionaliai padėti klientams, kuriems tokia pagalba reikalinga“, – sako „Eurovaistinės“ valdybos pirmininkė Ingrida Damulienė. Vaistinėse artimiausiu metu bus naudojami ir veidą apsaugantys skydai bei respiratoriai. Nuo pirmadienio „Eurovaistinės“ dirba atnaujintu darbo laiku, kiek daugiau nei 30 vaistinių buvo uždarytos. Šis sprendimas priimtas siekiant užtikrinti vaistininkams tinkamą darbo ir poilsio režimą, vaistininkai keičiasi.


Komentarai
Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša:


- Formaliai visus receptus gali pratęsti šeimos gydytojai. Kaip žinia, yra panaikinta anksčiau galiojusi nuostata, jog šeimos gydytojas galėjo pratęsti tik kas antrą kartą receptą be konsultacijos tam pačiam žmogui. Taigi, pratęsiant receptą šiuo metu apsilankymas pas šeimos gydytoją nebūtinas. Tiesa, kol kas yra problemų dėl gydytojų specialistų konsultacijų ir recepto pratęsimo nuotoliniu būdu. Tačiau atsižvelgiant į dabartines sąlygas, manau, jog šie biurokratiniai nesklandumai per kelias dienas bus išspręsti. O mes to nelaukdami savo iniciatyva ėmėmės spręsti problemą teikdami nuotolines gydytojų specialistų konsultacijas vyksta, ir receptus jie išrašo taip pat nuotoliniu būdu. Todėl pacientui tikrai nebūtina dėl recepto ar net ir konsultacijos bėgti į polikliniką.

Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centro vadovas Saulius Dabrovolskis:

- Vykdome visus Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymus ir problemų dėl vaistų receptų pratęsimo nuotoliniu būdu nekyla. Žinoma, yra išimtinų atvejų, kuomet, kaip ir nurodyta SAM pranešimuose, pratęsti recepto be apžiūros negalime. Bet tai - vienetiniai atvejai. Didžiąją dalį pratęsiame nuotoliniu būdu. Stengiamės, kad pacientas kuo mažiau lankytųsi gydymo įstaigoje ir visas reikiamas paslaugas gautų nuotoliniu būdu. Jei matome, kad žmogui gali kilti pavojus ir jo būklė gali pablogėti tiek, kad jam prireiks vykti į stacionarą, stengiamės tokį pacientą pakviesti apžiūrai. Taip darome, kad neužkrautume stacionarių gydymo įstaigų. Joms šiuo metu tenka pakankamai didelis krūvis. Todėl kaip įmanoma stengiamės kolegoms jį sumažinti. Raginčiau visus išlikti ramius, situaciją vertinti blaiviai bei saugoti save.

Pirmadienį Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centras per dieną sulaukė 1677 pacientų skambučių, 695 – buvo perskambinta, nedarbingumo pažymos nuotoliniu būdu išduotos 550 pacientų.
 
Šiaulių centro poliklinikos direktorius Mindaugas Maželis:

- Nuotoliniu būdu pratęsti galime praktiškai visus vaistų receptus, todėl dėl šios priežasties į polikliniką kreiptis tikrai nereikia. Paskelbėme visus gydytojų kabinetų telefono numerius ir pacientai gali jiems paskambinti tiesiogiai. Tiesa, prie poliklinikos durų esame įrengę budinčius medikų postus, kur tikrinama, dėl ko pacientai kreipiasi į gydymo įstaigą. Kaip žinia, daugelis paslaugų, pavyzdžiui, odontologų planinės procedūros yra sustabdytos. Turime papildomas pajėgas, kurie dirba atsiliepdami į pacientų skambučius. Reikia pastebėti, kad nuotolinėmis paslaugomis mažiau naudojasi senjorai, vis ateina į polikliniką, tačiau kolegos medikai maloniai jiems suteikia visą informaciją. Pasitaiko ir norinčiųjų pratęsti receptą, bet informuojama, jog tai galima padaryti ir nuotoliniu būdu. Kol kas šioje vietoje problemų nekyla. Didžiausi sutrikimai ir krūvis tenka dėl nedarbingumo pažymų išrašymo. 
 
Antakalnio poliklinikos vadovas Evaldas Navickas:

- Teikiant paslaugas nuotoliniu būdu - tiek pratęsiant receptus, tiek dėl nedarbingumo pažymėjimų - pirmadienį kilo šiokių tokių nesklandumų. Mat per dieną sulaukėme penkių tūkstančių skambučių. Tai yra dviem su puse karto daugiau nei įprastais pirmadieniais. Tačiau jokių nesklandumų artimiausiomis dienomis tikrai nebus, nes sprendžiame techninius klausimus, didiname telefono linijų kiekį. O receptai nuotoliniu būdu gali būti pratęsti, praktiškai visi. Yra keletas niuansų dėl pirmo paskyrimo vaistų, bet iš principo galime pratęsti visus receptus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris