Paslauga vaistinėse paskatino gyventojus pirmą kartą pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

www.lsveikata.lt
2021-04-30
Jau kuris laikas specialius kursus baigę išplėstinės praktikos vaistininkai gali skiepyti šalies gyventojus nuo erkinio encefalito. „Camelia“ vaistininkai sako, kad kone kas antras pacientas, pasiskiepijęs vaistinėje, pirmą kartą vakcinuojasi nuo erkinio encefalito. Tai patvirtina, kad šios paslaugos pasiekiamumas prisideda prie skiepijimo apimčių didinimo.
Paslauga vaistinėse paskatino gyventojus pirmą kartą pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

„Iki šiol niekaip neprisiverčiau, bet, štai, atėjau“; „Ėjau pro šalį ir sugalvojau“; „Šiandien prisiminiau, kad jau laikas revakcinuotis“ tokius ir panašius pastebėjimus kasdien girdi „Camelia“ išplėstinės praktikos vaistininkai, kurie skiepija nuo erkinio encefalito.

„Pacientai pasakoja, kad pasiskiepyti ateina į vaistinę, nes ji arčiau namų, taip greičiau, be to, vieną iš priežasčių įvardija nenorą eiti į gydymo įstaigas vengiant kontakto su galimai sergančiais asmenimis, – sako išplėstinės praktikos vaistininkė Ieva Sauserytė. – Neretai būna tokių atvejų, kai pacientai paskambina užsiregistruoti skiepui, sužino, kad laisvų laikų yra kad ir dabar, ir už keliolikos minučių ateina į vaistinę pasiskiepyti. Daugelis vaistinėje pasiskiepijusiųjų akcentuoja patogumą.“
 
Vaistininkė taip pat džiaugiasi, kad kone kas antram pacientui skiepas nuo erkinio encefalito būna pirmas. „Dažniausiai pasiskiepyti nusprendę žmonės nori tai padaryti šiandien ar bent jau rytoj. Jei tektų laukti, pavyzdžiui, savaitę, per tą laiką gali pasikeisti planai ir vakcinacija žmonėms nebetampa tokia svarbi. Manome, kad platesnis paslaugos prieinamumas prisidės prie skiepijimo apimčių didinimo. Tai labai svarbu siekiant valdyti šią rimtą užkrečiamą ligą, erkinį encefalitą“, – sako „Camelia“ vaistininkė I. Sauserytė.
Įprastinė skiepijimo schema – 1–3 mėn. mėnesių laikotarpiu suleidžiamos dvi dozės, o trečia – praėjus 5–12 mėn. po antrosios injekcijos. Įgytas imunitetas išlieka 3-5 metus, tad praėjus šiam laikotarpiui reikalinga revakcinacija.
Erkinis encefalitas yra sunki virusinė liga, pažeidžianti galvos smegenis ar periferinius nervus. Ligos pasekmės – nuo dėmesio, nemigos sutrikimo, galvos skausmo iki neįgalumo ar net mirties. Maždaug trečdalis žmonių, persirgusių erkiniu encefalitu, nevisiškai pasveiksta. Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu yra vienas didžiausių Europoje.
 
Norint išvengti erkinio encefalito ar kitų erkių platinamų ligų, gamtoje reikėtų būti budriems. Jei erkė įsisiurbė, būtina nedelsiant atsargiu judesiu ją ištraukti, o įsiurbimo vietą dezinfekuoti. Visgi erkinis encefalitas užklumpa netikėtai, vienintelė prevencinė priemonė – skiepai.
Skiepijimas Lietuvos vaistinėse – naujovė, tačiau ši paslauga nėra naujiena kitose šalyse. Išplėstinės praktikos vaistininkai iki šiol pacientus skiepija Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Portugalijoje, Estijoje ir kt.
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris