Nėra paso – nebus ir vaistų

Amelija Trumpytė
2024-06-13
Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuojamąsias medicinos pagalbos priemones gali tik patvirtinę savo tapatybę. Todėl keliaujant į vaistinę reikėtų nepamiršti paso arba asmens tapatybės kortelės.
Nėra paso – nebus ir vaistų
Vis dar pasitaiko atvejų, kai pacientai, atvykę į vaistinę įsigyti receptuose išrašytų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių sau arba artimiesiems, vietoje asmens tapatybę patvirtinančio dokumento pateikia lapelį su užrašytu asmens kodu arba asmens kodą nori padiktuoti žodžiu.

Neatsineša asmens dokumento
 
„Vis dar pasitaiko atvejų, kai pacientai, atvykę į vaistinę įsigyti receptuose išrašytų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių sau arba artimiesiems, vietoje asmens tapatybę patvirtinančio dokumento pateikia lapelį su užrašytu asmens kodu arba asmens kodą nori padiktuoti žodžiu. Norėtume priminti, kad prieš prisijungdamas prie e. sveikatoje esančių elektroninių receptų farmacijos specialistas turi patikrinti paciento tapatybę. Turėdamas receptą ir atvykęs į vaistinę pacientas arba jo atstovas turi pateikti farmacijos specialistui pasą arba asmens tapatybės kortelę“, – teigia SAM Farmacijos politikos departamento direktorė Anželika Oraitė.
 
„Paprašę dokumento, vaistininkai sulaukia įvairiausių atsakymų: vieni klientai būna pamiršę pasiimti dokumentą su savimi, o kiti teigia iki šiol nežinoję, jog toks dokumentas reikalingas. Dar kiti kartoja, jog seniau jiems dokumento pateikti vaistinėje nereikėjo“, – patirtimi dalinasi „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė.
 
Pastarasis pasiteisinimas, anot pašnekovės, iš dalies atitinka realybę. Koronaviruso karantino metu receptinių vaistų išdavimo tvarka vaistinėse buvo palengvinta, todėl pacientams pakakdavo padiktuoti asmens kodą. Tačiau pasibaigus ekstremaliajai situacijai, receptiniai vaistai ir vėl išduodami pagal senąją tvarką – tik pateikus asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

 
Tokiu reikalavimu siekiama apsaugoti paciento sveikatos duomenis bei užtikrinti, kad nebūtų pasinaudota kito paciento duomenimis.
 

„Iš tiesų, yra tekę susidurti su atvejais, kai žmonės, atėję be dokumento ir vien padiktavę asmens kodą, bandydavo gauti receptinius vaistus, kurie iš tikrųjų nėra jiems paskirti“, – pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė.

 
Nors vaistininkams dėl prašymo parodyti asmens dokumentą tenka sulaukti įvairių klientų reakcijų, vaistininkė džiaugiasi, kad didžioji jų dalis į prašymą reaguoja teigiamai.
 
Galima įsigyti internetu
 
Tuo atveju, kai pacientas elektroniniuose receptuose išrašytų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių savarankiškai atsiimti negali, šeimos nariui arba kitam artimam asmeniui reikalingas įgaliojimas.
 
„Jeigu receptiniai vaistai yra įsigyjami kitam asmeniui, paciento atstovas privalo turėti įgaliojimą e.sveikatoje arba notaro patvirtintą įgaliojimą. Taip pat tokius įgaliojimus galima turėti ir tais atvejais, jeigu yra nuolat slaugomas artimasis“, – sako J.Aleknienė.
 
SAM atstovai primena, kad greitai ir paprastai suteikti įgaliojimą kitam asmeniui galima e. sveikatos sistemoje pasirinkus meniu punktą „Mano atstovai“ ir „Kurti atstovavimą“, suvedus atstovo duomenis ir pažymėjus įgaliojimą „Pirkti vaistinius preparatus ir MPP“. Suteikti įgaliojimą paciento prašymu taip pat gali gydytojas. Atvykęs į vaistinę atsiimti vaistų arba medicininių pagalbos priemonių paciento atstovas turės pateikti ne paciento, bet savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.
 
Siūloma ir kita alternatyva – e.receptuose išrašytus vaistus bei medicinos pagalbos priemones įsigyti internetu. Nuo 2022 m. liepos e.sveikatos sistemoje pacientai, kuriems išrašytas el. receptas, paspaudę nuorodą „Įsigyti nuotoliniu būdu“, gali rinktis skirtingų vaistinių siūlomas prekes, kainas ir pristatymo būdą.

 
Pateikia negaliojančius receptus
 
Nors receptiniai vaistai gali būti įsigyjami tik pateikus galiojantį receptą, situacijų pasitaiko įvairių: gyventojai ateina su jau pasibaigusio galiojimo receptais, neturi recepto originalo, tik jo kopiją ar nuotrauką mobiliajame telefone.
 
Pasitaiko, kad vieną sykį įsigiję antibiotikų klientai nori tai padaryti antrąsyk, simptomams pasikartojus, o argumentuoja tuo, kad preparatas jam jau buvo išrašytas. Anot vaistininkų, to padaryti negalima: perkant antibiotikus receptas lieka vaistinėje, tad kas kartą reikalingas naujas receptas.
 

Recepto galiojimo laikas priklauso nuo vaisto, kuris buvo išrašytas, ir kuriam laikui skiriamas preparatas – trumpalaikiam ar ilgalaikiam gydymui. Standartiškai receptai galioja 30 dienų nuo išrašymo, tačiau yra išimčių. Viena jų – narkotiniai vaistiniai preparatai, skirti skausmui malšinti. Receptai jiems galioja iki 10 dienų, įskaitant išrašymo dieną.
 
Receptai su žyma „ilgalaikiam gydymui“ ir su gydytojo parašu galioja iki 360 dienų, įskaitant recepto įsigaliojimo dieną, o su užrašu „gydymui tęsti“ ir gydytojo parašu – iki 180 dienų. Gydymui tęsti gali būti išrašomi receptai tiek kompensuojamiems, tiek nekompensuojamiems vaistams, o ilgalaikiam vartojimui – tik nekompensuojamiems vaistams.
 
Ateina sergantys
 
J.Aleknienė pastebi, kad ne visi vaistinėse apsilankantys klientai pasižymi atsakingu požiūriu į savo ir aplinkinių sveikatą.
 
„Karantino metu ne tik įpratome dėvėti apsaugines veido kaukes, bet ir sunegalavę dažnai apsispręsdavome likti namuose. Visgi atlaisvėjus karantino ribojimams greitai sugrįžome prie senųjų įpročių – vis rečiau pajutę peršalimo simptomus liekame namuose, o viešose vietose nebedėvime apsauginių kaukių net tada, kai jaučiamės prastai.
 
Jeigu nesate įsitikinę – gal peršalote, o gal susirgote gripu arba koronavirusu – saugokite save, artimuosius ir aplinkinius. Dėvėkite kaukes atvykdami į vaistinę įsigyti svarbiausių vaistų gydymuisi, – prašo vaistininkė. – Būtent kaukės yra vienos patikimiausių apsaugų nuo užsikrėtimo virusinėmis ligomis.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...
    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikos laikinoji vadovė Santa Miežinienė, šiemet įsisegusi Nusipelniusio Li...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Pavojinga infekcija plinta dėl COVID-19

    Japonijoje fiksuojamas itin didelis užsikrėtimų streptokokinio toksinio šoko sindromu (STŠS) atvejų paplitimas. Šalies institucijos praneša, kad šiuo metu liga serga jau apie tūkstantis žmonių. Ekspertai mano, kad atvejų šuolis susijęs ir su COVID-19 pandemija. Baiminamasi, kad dar šie...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris