A.Verygai nepavyko įtvirtinti Seime pirmojo paskyrimo vaisto tvarkos – ieškos kitų kelių

Milena Andrukaitytė, BNS
2019-12-20
Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai nepavyko įtvirtinti Seime pirmojo pigiausio kompensuojamo vaisto tvarkos.
A.Verygai nepavyko įtvirtinti Seime pirmojo paskyrimo vaisto tvarkos – ieškos kitų kelių
A.Veryga

A.Veryga siūlė pataisas, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas.
Penktadienį Seime balsuojant dėl įstatymo pataisų priėmimo buvo pritarta opozicijos pasiūlymui, kad pacientui atsisakius įsigyti pigiausią kompensuojamą vaistą jis sumokėdamas kainos skirtumą gali įsigyti brangesnį.
Už tai balsavo 57 Seimo nariai, prieš – 27, susilaikė 28 Seimo nariai. 
Seime pritarus opozicijos siūlymui, valdantieji toliau nebesiregistravo įstatymo priėmimui, tad nesant kvorumo pataisos nepriimtos.

 
Šiuo metu pacientui atsisakius įsigyti pigiausią kompensuojamąjį vaistinį preparatą, kito kompensuojamojo vaistinio preparato įsigijimo išlaidos jam visiškai nekompensuojamos.
Šią ministro A. Verygos įsakymu patvirtintą tvarką nuo sausio atšaukė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).
Teismas konstatavo, kad patvirtindamas „pirmojo paskyrimo“ tvarką įsakymu sveikatos apsaugos ministras A.Veryga viršijo kompetenciją.
Sveikatos apsaugos ministras teigia, kad nepriėmus įstatymo pataisų nuo sausio „pirmojo paskyrimo“ tvarka teismo sprendimu nebegalios, tačiau jis vis viena ieškos galimybių jai įtvirtinti.
 
„Pasitarsim su teisininkais. Pagal teismo sprendimą, turi nustoti galioti įsakymas, kuris nustato tą tvarką. Pažiūrėsim, ar per tą laiką mes dar galim priimt kokį nors laikiną sprendimą, jei ne – ruošim iš naujo įstatymo pataisas“, – penktadienį žurnalistams sakė A. Veryga.
A.Veryga taip pat sakė kol kas negalintis pasakyti, kaip vaistai bus įsigyjami nuo sausio 1-osios. Tai priklausys nuo to, ar teisininkai ras variantų, kaip likti prie esamos tvarkos.
„Pacientui niekas nesikeis“, – kalbėjo ministras.
Ministerijai nenustačius papildomų tvarkų, nuo sausio vaistinėse pacientai galėtų rinktis iš pasiūlytų kompensuojamų vaistų kainyne esančių vaistų, o ne pirmo paskyrimo atveju gauti tik pigiausią.

Ministras parlamentarus, pasiūliusius atšaukti pirmojo pigiausio kompensuojamo vaisto paskyrimo tvarką, kaltina talkinant farmacijos kompanijoms, siekiančioms išvengti konkurencijos.
 
„Jei visiems naujiems pacientams taikomas pirmo paskyrimo taisyklė, gamintojai nori būti tuo pirmu paskiriamu vaistu, jiems atsiranda rinkos aprėptis, dėl kurios jie konkuruoja.  Kai keli vaistai kompensuojami, jie pasidalinę rinką, vienas mėlyną pakelį pasidaro, kitas raudoną, ir realiai pacientai moka pinigus už spalvas, reklamą ir panašius dalykus, o dėl pirmo paskyrimo nėra konkuruojama“, – tvirtino A.Veryga.
Vienas pasiūlymo iniciatorių Antanas Matulas teigia, kad „tai esminė pataisa, kuri apsaugos žmones nuo dažno vaisto kaitaliojimo ir sudarys galimybes gydytojui parinkti gydymą“.
„Aš tikrai sveikinu visus pacientus ir medikus, kad pagaliau sveikas protas nugalėjo ir žmonės nebus terorizuojami, ne A.Veryga gydys žmones, o gydytojas ir pacientas apsispręs“, – kalbėjo konservatorius.

Jis taip pat teigė, jog mažesnių vaistų kainų Sveikatos apsaugos ministerija turi siekti derybomis, o ne „panaudojant pacientą kaip atpirkimo ožį“.
„Buvo vienintelis argumentas – kompanija nenuleidžia kainos, mes tą vaistą išbraukiam ir tai argumentas mušti kainą. Bet ar galima panaudoti pacientų sveikatą derybose tarp ministerijos ir kompanijos? Yra daugybė kitų svertų derėtis, o ne panaudojant kaip atpirkimo ožį pacientą“,  sakė A. Matulas.
 
Teismui atšaukus „pirmojo paskyrimo“ tvarką, A.Verygą ją pasiūlė įtvirtinti įstatymų pataisomis. Ministras argumentuoja, kad teismas netinkama pripažino procedūrą, kaip buvo patvirtinta tokia tvarka, o ne patį principą.
„Pirmojo paskyrimo“ tvarką LVAT atšaukė nuo sausio, išnagrinėjęs dviejų konservatorių skundą.
Tvarka, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas, įsigaliojo nuo liepos. 
Sveikatos apsaugos ministras laikosi pozicijos, kad valstybei skatinant rinktis pigiausią tų pačių veikliųjų medžiagų vaistą taupomos ir pacientų, ir valstybės lėšos, o konkurencija tarp vaistų gamintojų sumažins medikamentų kainas.
Tvarką kritikuoja dalis medikų ir pacientų organizacijų atstovų. Anot jų, pacientams ribojama galimybė rinktis, o kai kurie pigiausi vaistai neužtikrina kokybiško ir efektyvaus gydymo.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris