Suomijos virtuvės ypatybės: silkė + bulvės. 3 receptai

www.lsveikata.lt
2014-10-06
Kaip kartais juokauja Suomijos kulinarai, jų nacionalinė virtuvė susideda vos iš dviejų komponentų – silkės ir bulvių. Tačiau neverta, galvoti, kad ji skurdi. Priešingai.
Suomijos virtuvės ypatybės: silkė + bulvės. 3 receptai
Silkių žuviena laikoma vertinga, nes joje – nuo 15 iki 19 proc. baltymų, tačiau pati didžiausia vertybė – tos aminorūgštys, kurios vadinamos nepakeičiamomis, nes žmogaus organizmas jų negamina ir gali gauti tik su maistu.

Suomiams pavyko sukurti įspūdingų bulvių ir silkės patiekalų, kurie patenkintų net ir išrankiausio gurmano skonį. Kokioje gi dar virtuvėje galėtų vienoje lėkštėje atsidurti sūdyta žuvis ir pienas.
Suomiai išties labai mėgsta silkę ir ne veltui. Pasak mitybos specialistų ši žuvis naudinga mūsų organizmui.  
Silkių žuviena laikoma vertinga, nes joje – nuo 15 iki 19 proc. baltymų, tačiau pati didžiausia vertybė – tos aminorūgštys, kurios vadinamos nepakeičiamomis, nes žmogaus organizmas jų negamina ir gali gauti tik su maistu. Viena jų – oleino rūgštis gerina kraujo apytaką smegenyse bei širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.
Silkę reguliariai valgantys žmonės rečiau peršąla, rečiau serga infekcinėmis ligomis, geriau mato vyresniame amžiuje ir netgi išvengia nūdienos rykštės – akių ligų.
Vis dėlto gydytojai perspėja, kad silkių turėtų privengti arba valgyti jas nedidelėmis porcijomis tie, kas serga inkstų ir kepenų ligomis, opomis, tie, kurių kraujo spaudimas – aukštas, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu. Žinoma, visiškai silkės atsisakyti nerekomenduojama, tačiau siūloma ją valgyti virtą, o sūdytą prieš vartojimą išmirkyti piene arba stiprioje arbatoje.
 
Tai įdomu
Pasaulyje labiausiai vertinami juodieji ir raudonieji ikrai, tačiau japonai pirmenybę  atiduoda silkių ikrams, kuriuose yra iki 14 proc. gerojo cholesterino, iki 44 proc. riebalus skaidančio lecitino, B, A, D, E, C vitaminų rinkinys, daug geležies, jodo, kalcio, magnio, kalio, sieros, seleno, cinko, natrio, fosforo ir kitų mineralų.


 
Receptai
Suomiška silkė pataluose

Reikės:
1 didelės silkės,
100 g sviesto,
4 kiaušinių,
2 raudonųjų svogūnų,
1 šaukšto smulkintų krapų,
2 virtų buriokėlių,
1 šaukšto smulkintų laiškinių svogūnų,
šiek tiek poro, kaparėlių.
 Silkę nuvalykite, išimkite kaulus. Supjaustykite storais gabalėliais ir sudėkite į indą. Svogūnus, krapus, kaparėlius, burokėlius, kiaušinius supjaustykite smulkiai. Gautą masę užberkite ant silkės. Sviestą išlydykite ir juo apipilkite silkę ir daržoves. Patiekite su virtomis bulvėmis.
 
Suomiškos silkių salotos

Reikės:

1 nedidelės silkės,
100 g virtos jautienos,
2 nedidelių bulvių,
1 obuolio,
½ vidutinio dydžio burokėlio,
1 kiaušinio,
½ rauginto agurko,
¼ svogūno,
juodųjų pipirų – pagal skonį,

nesaldžios grietinėlės – papuošimui.
 
Silkę išdorokite ir pamirkykite piene arba arbatoje, jeigu ji kieta. Supjaustykite kubeliai. Virtas bulves, burokėlius, raugintus agurkus, svogūną ir obuolį taip pat supjaustykite kubeliais. Supjaustykite jautieną. Sudėkite visus ingridientus į salotinę, pašlakstykite pora šaukštelių raugintų agurkų sunka, pagardinkite pipirais ir papuoškite plakta grietinėle.
 
 
Kalalaatikko (silkė užkepta su bulvėmis)

Reikės:

300 g silpnai sūdytos silkės,
7-8 bulvių,
2 šaukštų smulkintų laiškinių svogūnų,
krapų, druskos – pagal skonį,
1 morka,
1 šaukšto aliejaus,
2 kiaušinių,
125 ml pieno.
 Indo, kuriame gaminsite užkepėlę, vidų ištepkite aliejumi. Nuskustas bulves supjaustykite griežinėliais, sudėkite juos keliomis eilėmis. Silkę išdorokite, supjaustykite ir sudėkite ant bulvių. Ant viršaus pabarstykite laiškinio svogūno, krapų ir tarkuotos morkos. Pašlakstykite aliejumi. Kepkite orkaitėje apie 20 min. Po to išplakite kiaušinius su pienu, užpilkite mišiniu užkepėlę ir pakepkite dar 20 min.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    T.Sveikata: chirurgai – kaip Formulės vairuotojai

    T.Sveikata: chirurgai – kaip Formulės vairuotojai

    „Galbūt rega prastėja, gal judesiai nebe tokie greiti, bet tu kiekvieną dieną galvoji, kad rytoj operacinėje būsi stipresnis...
    Krūtų mamografija gelbėja, koją kiša melagienos

    Krūtų mamografija gelbėja, koją kiša melagienos

    Antrąjį gegužės pirmadienį yra minima Nacionalinė moters sveikatos patikros diena. Nors informacijos apie prevencinių patikrų naud...

    Budinti vaistinė


    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

    razinka


    Sveika šeima


    Tylūs motinystės sunkumai

    Nors praėjusi Motinos diena viešojoje erdvėje motinystę vaizdavo kaip absoliučią laimę, realybėje daugeliui moterų ji atnešė sunkių išbandymų. Tūkstančiai moterų Lietuvoje po gimdymo susiduria su emociniais sunkumais, apie kuriuos vis dar kalbame retai. Tyrimai rodo, kad kas penkta lietuvė patiria pogimdyminės de...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Serialo „Adolescence“ pamokos: patyčios turi slaptą kodą

    Neseniai „Netflix“ pristatytas britų mini serialas „Adolescence“ (liet. „Paauglystė“) per kelias savaites tapo žiūrimiausiu kūriniu platformoje ir sukėlė audringas diskusijas tarp tėvų, pedagogų ir psichologų. Pastarieji neatsistebi, kaip giliai filme nagrinėjama skaitmeninės prarajos tarp kartų te...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Turite tai žinoti
    Henrikas Vaitiekūnas Turite tai žinoti
    Pasiryžę gimdyti? Niekada!
    Gediminas Karoblis Pasiryžę gimdyti? Niekada!
    Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti

    Naujas numeris