Suomijos virtuvės ypatybės: silkė + bulvės. 3 receptai

www.lsveikata.lt
2014-10-06
Kaip kartais juokauja Suomijos kulinarai, jų nacionalinė virtuvė susideda vos iš dviejų komponentų – silkės ir bulvių. Tačiau neverta, galvoti, kad ji skurdi. Priešingai.
Suomijos virtuvės ypatybės: silkė + bulvės. 3 receptai
Silkių žuviena laikoma vertinga, nes joje – nuo 15 iki 19 proc. baltymų, tačiau pati didžiausia vertybė – tos aminorūgštys, kurios vadinamos nepakeičiamomis, nes žmogaus organizmas jų negamina ir gali gauti tik su maistu.

Suomiams pavyko sukurti įspūdingų bulvių ir silkės patiekalų, kurie patenkintų net ir išrankiausio gurmano skonį. Kokioje gi dar virtuvėje galėtų vienoje lėkštėje atsidurti sūdyta žuvis ir pienas.
Suomiai išties labai mėgsta silkę ir ne veltui. Pasak mitybos specialistų ši žuvis naudinga mūsų organizmui.  
Silkių žuviena laikoma vertinga, nes joje – nuo 15 iki 19 proc. baltymų, tačiau pati didžiausia vertybė – tos aminorūgštys, kurios vadinamos nepakeičiamomis, nes žmogaus organizmas jų negamina ir gali gauti tik su maistu. Viena jų – oleino rūgštis gerina kraujo apytaką smegenyse bei širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.
Silkę reguliariai valgantys žmonės rečiau peršąla, rečiau serga infekcinėmis ligomis, geriau mato vyresniame amžiuje ir netgi išvengia nūdienos rykštės – akių ligų.
Vis dėlto gydytojai perspėja, kad silkių turėtų privengti arba valgyti jas nedidelėmis porcijomis tie, kas serga inkstų ir kepenų ligomis, opomis, tie, kurių kraujo spaudimas – aukštas, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu. Žinoma, visiškai silkės atsisakyti nerekomenduojama, tačiau siūloma ją valgyti virtą, o sūdytą prieš vartojimą išmirkyti piene arba stiprioje arbatoje.
 
Tai įdomu
Pasaulyje labiausiai vertinami juodieji ir raudonieji ikrai, tačiau japonai pirmenybę  atiduoda silkių ikrams, kuriuose yra iki 14 proc. gerojo cholesterino, iki 44 proc. riebalus skaidančio lecitino, B, A, D, E, C vitaminų rinkinys, daug geležies, jodo, kalcio, magnio, kalio, sieros, seleno, cinko, natrio, fosforo ir kitų mineralų.


 
Receptai
Suomiška silkė pataluose

Reikės:
1 didelės silkės,
100 g sviesto,
4 kiaušinių,
2 raudonųjų svogūnų,
1 šaukšto smulkintų krapų,
2 virtų buriokėlių,
1 šaukšto smulkintų laiškinių svogūnų,
šiek tiek poro, kaparėlių.
 Silkę nuvalykite, išimkite kaulus. Supjaustykite storais gabalėliais ir sudėkite į indą. Svogūnus, krapus, kaparėlius, burokėlius, kiaušinius supjaustykite smulkiai. Gautą masę užberkite ant silkės. Sviestą išlydykite ir juo apipilkite silkę ir daržoves. Patiekite su virtomis bulvėmis.
 
Suomiškos silkių salotos

Reikės:

1 nedidelės silkės,
100 g virtos jautienos,
2 nedidelių bulvių,
1 obuolio,
½ vidutinio dydžio burokėlio,
1 kiaušinio,
½ rauginto agurko,
¼ svogūno,
juodųjų pipirų – pagal skonį,

nesaldžios grietinėlės – papuošimui.
 
Silkę išdorokite ir pamirkykite piene arba arbatoje, jeigu ji kieta. Supjaustykite kubeliai. Virtas bulves, burokėlius, raugintus agurkus, svogūną ir obuolį taip pat supjaustykite kubeliais. Supjaustykite jautieną. Sudėkite visus ingridientus į salotinę, pašlakstykite pora šaukštelių raugintų agurkų sunka, pagardinkite pipirais ir papuoškite plakta grietinėle.
 
 
Kalalaatikko (silkė užkepta su bulvėmis)

Reikės:

300 g silpnai sūdytos silkės,
7-8 bulvių,
2 šaukštų smulkintų laiškinių svogūnų,
krapų, druskos – pagal skonį,
1 morka,
1 šaukšto aliejaus,
2 kiaušinių,
125 ml pieno.
 Indo, kuriame gaminsite užkepėlę, vidų ištepkite aliejumi. Nuskustas bulves supjaustykite griežinėliais, sudėkite juos keliomis eilėmis. Silkę išdorokite, supjaustykite ir sudėkite ant bulvių. Ant viršaus pabarstykite laiškinio svogūno, krapų ir tarkuotos morkos. Pašlakstykite aliejumi. Kepkite orkaitėje apie 20 min. Po to išplakite kiaušinius su pienu, užpilkite mišiniu užkepėlę ir pakepkite dar 20 min.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...
    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Svarbios, tačiau dažnai pamirštos – pėdos

    Vasarą norisi daugiau keliauti, mankštintis, poilsiauti, tačiau tam dažnai trukdo pavargusios ir sudirgusios pėdos. Dirbantiems stovimą darbą šiltuoju metų laiku taip pat kyla daugiau iššūkių. „Vasaros metu pėdos greičiau prakaituoja, oda linkusi sausėti ir trūkinėti, o įvairios infekcijos plinta dar...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

    JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris