Gerą girą girioje gerkime!

Greta Vanagienė
2020-06-22
Kaip Kalėdos be kisieliaus, taip ir Joninės be… Ne ne, ne be putojančio alučio. Be giros! Specialistai pasisako už gerą naminę girą. „Karštą vasaros dieną atsivėsinti šios puodeliu yra rekomenduojama“, - sako gydytoja dietologė Rūta Petereit.
Gerą girą girioje gerkime!
Geros sudėties naminė gira gali tapti papildomu B vitamino, gerųjų bakterijų šaltiniu, taip pat puikiai malšinti troškulį, gerinti žarnyno veiklą ir papildyti mitybos įvairovę.

Parduotuvinė naudos neatneš
Gydytoja dietologė R.Petereit sako, kad senovėje žmonės šį gėrimą vertindavo, matyt, ne be reikalo. Istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad gėrimas ne tik malšindavo troškulį, bet ir suteikdavo jėgų: kad būtų žvalesni, vyrai jos gerdavo prieš mūšį. Manyta, jog gira praplautos žaizdos greičiau gydavo, geriant ją greičiau suaugdavo lūžę kaulai, gerėdavo inkstų veikla. Teigiamą giros poveikį žinojo ir moterys – norėdamos, kad jų veido oda būtų glotnesnė, skaistesnė ir stangresnė, girą ne tik gerdavo, bet ir ja prausdavosi.
Deja, šiandien pramonininkų parduodama gira, anot R.Petereit, kaži ar gali lygiuotis su protėvių gamintąja.
 

„Žmonės girą liaupsina dažnai nepelnytai. Pamiršta, kad ne patys ją gamino, o nusipirko prekybos centre. Jei patikrintumėte pirktinės giros sudėtį, pamatytumėte, koks cukraus kiekis joje yra. Nuo septynių iki vienuolikos gramų cukraus šimtui gramų gėrimo. Saldžios skanios giros norisi išgerti daugiau nei pusė stiklinės. Taip net nepastebime, kaip su pasigardžiavimu galime įveikti ir pusę litro šio gėrimo. Paskaičiuokime: išgėrę kelias stiklines pirktinės giros gaunate apie penkiasdešimt gramų cukraus. Tai apie šeši, septyni arbatiniai šaukšteliai „baltųjų nuodų“. Toks kiekis gerokai viršija dienos normą“, - kalba dietologė Rūta Petereit.

 

Cukrus, beje, ne vienintelė blogybė, galinti gerą gėrimą paversti niekais. Pirktinės giros sudėtyje neretai pamatysime ir konservantų, stabilizatorių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų ar dirbtinių kvapiklių.
 
Gaminkite patys
Kaip jau supratote, geros giros vargu ar gausime nusipirkti parduotuvėje. Kodėl šios nepasigaminti patiems? Vis dėlto net tokį gėrimą galima sugadinti. To kaltininkas – tas pats cukrus.
„Nors gira ir naminė, dažniausiai į ją dedama cukraus, todėl svarbu žinoti, kiek šio iš tiesų reikalinga, kad vyktų geras rūgimo procesas. Beje, tikras giros žinovas gali raugą pagaminti ir vien iš vaisiuose ar uogose esančio natūralaus cukraus. Giros receptų gali būti įvairiausių, gamybos būdų pačių išradingiausių - gaminama ir iš duonos, ir iš vaisių, ar uogų. Jei gira gaminama iš natūralių produktų ir į ją nėra pridedama per daug cukraus, sveikatai ji gali turėti teigiamą poveikį“, - sako specialistė ir priduria, jog naminis gėrimas naudingas ir žarnyno veiklai.
Nors gira laikoma nealkoholiniu gėrimu, dėl rūgimo proceso gali turėti apie 0,7 proc. – 2,2 proc. alkoholio, todėl vaikams ji nerekomenduojama.

 
Komentaras

Gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova:

- Gira gali tapti papildomu B vitamino, gerųjų bakterijų šaltiniu, taip pat puikiai malšinti troškulį ir papildyti mitybos įvairovę. Į tikros, natūralios giros sudėtį, kad ši organizmui būtų naudinga, o ne priešingai, paprastai turėtų įeiti ruginė duona, vanduo, cukrus ir razinos. Pastarosios – it natūralios laukinės mielės, kurios kartu su cukrumi užtikrina gerą rūgimo procesą. Kuo ilgiau vyksta rūgimo procesas, tuo mažėja cukraus kiekis, gira įgauna rūgštelėjusį skonį. Taigi geroji giros nauda gaunama tik tada, kai yra ruošiama tikruoju būdu.

 

Naminės giros receptas
Salyklą pasigaminti tinkamiausia emaliuotame inde ar medinėje ąžuolo statinaitėje. Salyklą gaminkite iš miežių, kviečių, rugių ar žirnių. Svarbu – grūdų nemaišykite, kiekvienos rūšies ruoškite atskirai. Vėliau gamindami girą į miežių salyklą galėsite įmaišyti truputį kviečių arba rugių salyklo ir paeksperimentuoti.
Grūdus nuplaukite šiltu (jokiu būdu ne verdančiu) vandeniu. Užpilkite kambario temperatūros vandeniu taip, kad apsemtų. Laikykite 5–6 dienas, nuolat pamaišykite. Po 2–3 dienų vandenį pakeiskite (grūdus nuplaukite šiltu vandeniu). Kai išdygs želmenys (jie turi būti 2–3 kartus ilgesni už grūdą), grūdus išimkite iš vandens ir išdžiovinkite šiltoje orkaitėje (30–400 ºC). Išdžiovintus sumalkite mėsmale, o paskui kavos malūnėliu. Saugokite vėsioje sausoje vietoje supilstę į maišelius.
Skoniui suteikia įvairūs priedai: medus, vaisiai, daržovės, kvapnios žolelės.

 
Tai įdomu
Joninių naktį galime tikėti ne tik burtais, bet ir prietarais, tiesa? Senovėje tikėta, jei girą virsite pirmadienį, gali ateiti velnias ir giroje imti maudyti savo vaikus.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris