Gaivinanti rabarbarų rūgštelė

Aigustė Tavoraitė
2017-04-24
Nuo seno dėl vaistinių ir maistinių savybių vertinami rabarbarai pavasarį gali būti puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Jie jau stiebiasi soduose ir daržuose, tad galima dairytis receptų ir paskanauti šių ankstyvųjų daržovių. Tiesa, būtina įsidėmėti, kad peraugę rabarbarai gali ir pakenkti. 
Gaivinanti rabarbarų rūgštelė
Svarbu žinoti, kad rabarbarais reikia mėgautis pavasarį, vėliausiai iki Joninių. Mat šis augalas pavasarį turi daugiau citrinos ir obuolių rūgščių, o vasarą pradeda daugiau kaupti oksalo rūgšties, kuri yra kenksminga.

Vertingi jauni lapkočiai
Manoma, kad XVII a. rabarbarai buvo tarp svarbiausių vaistinių augalų, iš kurių ir dabar farmacijos pramonė gamina vaistus. Vaistinėmis savybėmis pasižymi jų šaknys, turinčios biologiškai aktyvių medžiagų. O jauni lapkočiai vartojami maistui. Rabarbarų lapkočiuose yra gausu vitaminų C ir P, taip pat vitamino K, kuris organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą.
 
Be to, rabarbarai turtingi mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, fosforo, geležies, šis augalas naudingas ir dėl organinių rūgščių, antioksidantų, skaidulinių medžiagų. 
Tačiau svarbu žinoti, kad rabarbarais reikia mėgautis pavasarį, vėliausiai iki Joninių. Mat šis augalas pavasarį turi daugiau citrinos ir obuolių rūgščių, o vasarą pradeda daugiau kaupti oksalo rūgšties, kuri yra kenksminga. Tiesa, tvirtinama, kad oksalo rūgšties kiekiai nėra dideli, tačiau geriau nerizikuoti.
 
Ir desertas, ir pagardai
Pavasarį nuskinti saldžiarūgščiai lapkočiai – puikūs įdaras įvairiems pyragams, kitiems desertams gaminti, ledams pagardinti. Vaikus galima nudžiuginti kisieliais, kompotais, želė. Iš skania rūgštele gaivinančių rabarbarų gaunasi puikios cukatos. Rabarbarų galima dėti į sriubas ir troškinius.
 
Žinoma, vertingesni termiškai neapdoroti rabarbarai, tad lapkočiais galima pagardinti įvairias salotas. Ir šeimynai, ir svečiams galima pasiūlyti išskirtinio deserto – supjaustytus lapkočių gabaliukus pamirkyti meduje. Tik prieš vartojimą reikia nulupti lapkočių odelę. Toks deserto valgymas ypač turėtų patikti vaikams. Rabarbarai laisvina vidurius, tad, suprantama, mėgautis tokiu desertu reikia saikingai.

Rabarbarų galima užsišaldyti žiemai (prieš tai patariama nuplauti verdančiu vandeniu), išsivirti uogienių, džemų. Rūgštūs lapkočiai tiks su saldesnėmis uogomis. Rabarbarų skonį pabrėžia apelsinų žievelės, imbieras, cinamonas.

 
Specialistės komentaras
Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė:

- Rabarbaruose yra išskirtinai didelis vitamino K kiekis – jis svarbus kraujo krešėjimui, kaulų struktūrai, osteoporozės profilaktikai, imunitetui, yra duomenų, jog mažina Alzheimerio ligos riziką. Tai – naudingas maistas, nes turi mažą kalorijų kiekį (100 g – tik 21 kcal.). Šiose daržovėse yra didelis kiekis oksalo ir obuolių rūgšties – jos lemia rūgštų rabarbarų skonį, todėl jie rečiau valgomi žali.
 
Kalcio, esančio rabarbaruose, organizmas negali pasisavinti, kadangi jis susijungia su oksalo rūgštimi ir susidaro kalcio oksalatas. Žmonės, sergantys podagra, inkstų ligomis, inkstų akmenlige turėtų riboti produktus, turinčius daug oksalo rūgšties. Jos kiekį rabarbaruose sumažina jų terminis apdorojimas. Žinoma, sveikiems žmonėms saikingas rabarbarų vartojimas, ypač jei apsieinama be cukraus, yra puikus skaidulų, vitamino K ir C, antioksidantų (polifenolių, antocianinų (nuo jų priklauso raudona rabarbarų spalva), beta karotino) šaltinis.


Receptai
Rabarbarų drebučiai
 
Reikės:
3 stiklinių vandens,
2 stiklinių supjaustytų rabarbarų lapkočių,
stiklinės cukraus,
1,5 šaukšto želatinos,
pagal skonį gvazdikėlių ir apelsino žievelės,
300 g grietinėlės,
šaukšto miltinio cukraus.

 
Rabarbarus suberkite į pasaldintą verdantį vandenį ir apvirkite, bet nepervirkite. Į iškoštą nuovirą supilkite išbrinkintą želatiną ir ištirpinkite. Į formą suberkite pusę rabarbarų ir užpilkite skysčiu. Šiems sustingus vėl užberkite rabarbarus ir užpilkite skysčiu. Sustingusius drebučius papuoškite plakta grietinėle. Skanaus!
 
Pavasario salotos  
 
Reikės:
200 g rabarbarų lapkočių,
2 didesnių morkų,
2 svogūnų,
2 šaukštų medaus,

3 šaukštų grietinės arba jogurto,
krapų, petražolių, špinatų.
 
Lapkočius supjaustykite kubeliais, užpilkite medumi, išmaišyti ir palaikyti keliolika minučių  šaldytuve. Supilkite tarkuotas morkas, supjaustykite ir suberkite svogūnus, įdėti grietinės ar jogurto ir apibarstykite susmulkintais žalumynais. Skanaus!
 

Rabarbarų ir varškės apkepas 
 
Reikės:
400 g rabarbarų,
0,5 kg varškės,
0,5 stiklinės manų kruopų,
2 kiaušinių,
2–3 šaukštų sviesto,
2 šaukštų džiūvėsėlių,
150 g cukraus.
 
Rabarbarus supjaustyti nedideliais gabaliukais ir palaikyti apie pusvalandį karštame pasaldintame vandenyje. Varškę gerai išsukti, sudėti likusį cukrų, kiaušinius, manų kruopas, įpilti stiklinę šutintų rabarbarų nuoviro). Viską išmaišyti, dėti į riebalais išteptą keptuvą, apšlakstyti sviestu, apibarstyti džiūvėsėliais ir kepti įkaitintoje orkaitėje iki pusvalandžio. Skanaus!


 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

      Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

      „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
      Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

      Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

      „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

      Budinti vaistinė


      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

      razinka


      Sveika šeima


      Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

      Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

      Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Pagalbos mirti dilemos
      Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
      Legenda apie širdį
      Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

      Naujas numeris