Užrašas „natūralus“ žymi kokybiškesnį produktą

www.lsveikata.lt
2016-05-13
Vis daugiau lietuvių, rinkdamiesi maisto produktus, ieško aukščiausios kokybės gaminių, tačiau ne visuomet turi laiko atidžiai perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gauna nemažai vartotojų skundų, kad nusipirkę pieno produktų, pavyzdžiui, grietinės ar jogurto, pamato, kad jų sudėtyje yra krakmolo, stabilizatorių ir kitų maisto priedų.
Užrašas „natūralus“ žymi kokybiškesnį produktą
Padėti pasirinkti kokybišką gaminį gali etiketėje vartojamas užrašas „natūralus“. Vartoti terminą „natūralus“ galima ženklinant ar reklamuojant pasterizuotą pieną, grietinę ir jogurtą. Tačiau tik tuomet, jei produktas pagamintas iš pieno ir gaminiui būtinų fermentų, raugo mikroorganizmų kultūrų.

„Teisės aktai leidžia produktų gamyboje naudoti maisto priedus, tačiau skatiname vartotojus rinktis kuo natūralesnius pieno produktus, kurių gamyboje nebuvo naudojama jokių kitų ingredientų tik pienas, raugo mikroorganizmų kultūros ar fermentai“, – sako VMVT direktorius Jonas Milius.
 

Padėti pasirinkti kokybišką gaminį gali etiketėje vartojamas užrašas „natūralus“. Vartoti terminą „natūralus“ galima ženklinant ar reklamuojant pasterizuotą pieną, grietinę ir jogurtą. Tačiau tik tuomet, jei produktas pagamintas iš pieno ir gaminiui būtinų fermentų, raugo mikroorganizmų kultūrų.
 
„Apibrėžėme, koks pieno produktas gali būti vadinamas natūraliu, griežtai tikriname, ar gamintojai nepiktnaudžiauja šiuo terminu, kad vartotojai greitai ir paprastai išsirinktų aukštesnės kokybės, mažiau perdirbtą, be cheminių priedų gaminį“, – pabrėžia J.Milius.
Natūraliu gali būti vadinamas toks pasterizuotas pienas, kurio riebumas nuo melžimo nepakeistas nei pridedant pieno riebalų ar juos pašalinant, nei maišant su pienu, kurio natūralus riebumas buvo pakeistas. Be to, pasterizuoto pieno riebumas negali būti mažesnis kaip 3,5 proc.
 
Grietinės ir jogurto etiketėje žymima „natūralus“, jeigu šių produktų gamybai, be būtinųjų ingredientų, nebuvo naudota jokių kitų priedų.
Neretai gamintojai produktus vadina natūralaus skonio. Tokiuose gaminiuose taip pat negali būti jokių maisto priedų, cheminių medžiagų ar papildomų ingredientų.
 
„Skatiname gamintojus vartotojams pasiūlyti kuo daugiau iš natūralių ingredientų pagamintų produktų. Ypač svarbu, kad tokie gaminiai pasiektų darželius ir mokyklas. Jeigu norime būti sveikesni, privalome sumažinti cukraus ir saldiklių, druskos, dirbtinių priedų ir cheminių medžiagų kiekius“, – pabrėžia J. Milius.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

      Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

      „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...
      J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

      J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

      „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...

      Budinti vaistinė


      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

      razinka


      Sveika šeima


      Svarbios, tačiau dažnai pamirštos – pėdos

      Vasarą norisi daugiau keliauti, mankštintis, poilsiauti, tačiau tam dažnai trukdo pavargusios ir sudirgusios pėdos. Dirbantiems stovimą darbą šiltuoju metų laiku taip pat kyla daugiau iššūkių. „Vasaros metu pėdos greičiau prakaituoja, oda linkusi sausėti ir trūkinėti, o įvairios infekcijos plinta dar...

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

      JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Pažinti sapioseksualą
      Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
      Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
      Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
      Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
      Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

      Naujas numeris