Specialistai įspėja apie „šaldytuvų ligas“

Evelina Machova
2016-03-14
Nors dažniai džiaugiamės pačių išaugintomis daržovėmis, specialistai perspėja, jog norint išvengti nepageidaujamo žarnyno „streiko“ vertėtų atkreipti dėmesį į jų laikymo sąlygas. Mat net ir šaltai rūsiuose ar šaldytuve laikomos daržovės gali būti užsiteršusios jersinijomis, todėl prasidedantis pavasaris - puiki proga generalinei tvarkai.
Specialistai įspėja apie „šaldytuvų ligas“
Puiki terpė jersinijoms daugintis yra pūvančios daržovės. Esant pakankamai drėgmės, žemoje temperatūroje bakterijos išlieka gyvybingos labai ilgai. Sausoje aplinkoje, ultravioletiniuose spinduliuose sukėlėjai žūva per 10 minučių, 100 °C temperatūroje – per 40 sekundžių.

Tinkamas metas

Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičinės, pagrindiniu jersiniozės šaltiniu ES šalyse yra kiauliena, ar kitas gyvūninis maistas, nes būtent iš jo dažniausiai išskiriamas šis sukėlėjas. Tačiau daržovės ar šviežiai spaustos sultys iš vaisių ar daržovių taip pat gali būti vienu iš rizikos veiksnių. Tiesa, pasitaikančiu rečiau.

„Daržovių užteršimas šiomis bakterijomis įvyksta dar laukuose vegetacijos metu, taip pat nuimant derlių bei sandėliuojant. Tačiau pradinė užkrato koncentracija paprastai būna nepakankama ligai sukelti. Dėl žemos daržovių saugyklose, rūsiuose palaikomos temperatūros sudaromos palankios sąlygos jersinijoms intensyviai daugintis, o žiemai baigiantis bei pavasarį jų kiekis gali būti pavojingas sveikatai“, - sako S.Ščeponavičienė.

Specialistų teigimu, palankiausios sąlygos jersinijoms daugintis - šaltis ir daržovių puvimo vietos. Nepakankamai kruopščiai nuvalytos ir nuplautos daržovės ir iš jų gaminami patiekalai gali būti rimtų žarnyno ligų priežastis. Kaip rodo tyrimai, jersinijų nesunaikina nei daržovių sūdymas ar rauginimas.
„Jei iš rūsio parsinešate daržoves, būtina jas labai gerai nuplauti. Nes padėjus šiomis bakterijomis užterštas daržoves kad ir ant lentelės ar stalviršio ir po to gerai nenuvalius, bakterijos persiduoda ir kitiems produktams“, - sako S.Ščeponavičienė.

Didžiausia rizika
Didžiausią riziką susirgti žarnyno jersinioze turi maži vaikai, vyresni asmenys, žmonės, kurių organizmo atsparumas sumažėjęs. Ligos inkubacinis periodas trunka apie 3–7 dienas. Ji pasireiškia karščiavimu, pilvo skausmais, viduriavimu, dažniausiai su krauju, vėmimu.
 
Vyresniems vaikams ir suaugusiems asmenims karščiavimas bei pilvo skausmas dešiniajame šone gali imituoti apendicitą. Liga trunka 1–3 savaites. Dažniausios žarnyno jersiniozės komplikacijos yra odos bėrimas, sąnarių skausmai, sepsis. Odos bėrimas, dažniausiai pasireiškiantis moterims, trunka apie mėnesį. Sąnarių skausmai, paprastai kelių, alkūnių ir riešų, trunka 1–6 mėnesius.

Pasak specialistų, pagrindinis bakterijų rezervuaras yra graužikai, laukiniai ir naminiai gyvūnai. Žmonės dažniausiai užsikrečia nuo gyvūninio maisto, gyvūnų išmatomis užteršto maisto ar vandens. Tačiau galimas užsikrėtimas ir dėl tiesioginio kontakto su sergančiu gyvūnų ar augintiniu. Kūdikius, kurie itin jautrūs šioms bakterijoms, užkrėsti gali juos prižiūrintys asmenys, jei jų rankos, pavyzdžiui, apdorojant daržoves ar žalią mėsą buvo užterštos bakterijomis.


Specialistų rekomendacijos
Vartokite pakankamai termiškai apdorotą mėsą, paukštieną, jos produktus.

Prieš vartojimą kruopščiai nuvalykite ir nuplaukite daržoves.
Vartokite pasterizuotą arba virintą pieną bei jo produktus.
Kruopščiai plaukite daržoves prieš vartojimą.
 
Plaukite rankas muilu prieš valgį, po sąlyčio su gyvūnu bei žalia mėsa.
Itin kruopščiai plaukite rankas prieš liesdami kūdikį, jo žaislus, buteliukus ar čiulptukus.

Venkite kryžminio maisto užteršimo virtuvėje: naudokite atskiras pjaustymo lenteles žaliai mėsai ir kitiems produktams, kruopščiai plaukite karštu vandeniu lenteles, įrankius ir kitus paviršius po žalios mėsos ir daržovių dorojimo.
 
Saugokite dirvožemį ir vandens šaltinius nuo užteršimo žmonių ir gyvūnų fekalijomis.
Tinkamai prižiūrėkite namų augintinius, plaukite rankas po sąlyčio su jais, saugiau tvarkykite gyvūnų išmatas.
Tinkamai tvarkykite ir laikykite išaugintas daržoves nuo graužikų.



Faktai apie ligą
2014 metais ES užregistruoti 6625 patvirtinti jersiniozės atvejai. Pagal pranešimų apie susirgimų skaičių ji yra trečia pagal dažnumą zoonozė ES. Specialistų teigimu, pastebimi gerėjantys rezultatai, tiriant kiaulieną ir jos produktus.
Žarnyno jersiniozė yra žmonių ir gyvūnų infekcinė liga, kurią sukelia bakterijos. Jos mėgsta šaltį – dauginasi žemoje 2–4 °C temperatūroje, o dėl jersinijų sugebėjimo daugintis žemoje temperatūroje jos vadinamos šaldytuvų ligomis.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Įsivaizduokite situaciją, kai visu kūnu jaučiate, jog smarkiai sunegalavote ir skubiai reikalinga greitoji pagalba. Tačiau atvykę ...
    Socialinėje iniciatyvoje ,,Skirtingos Spalvos‘‘ aktorius Marius Repšys kalbės apie bipolinį sutrikimą

    Socialinėje iniciatyvoje ,,Skirtingos Spalvos‘‘ aktorius Marius Repšys kalbės apie bipolinį sutrikimą

    Energija, laimė, naujų idėjų pliūpsnis po kurio ateina dirglumas, kaltė ir visiška apatija – su tokiomis nuotaikų kai...

    Budinti vaistinė


    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

    Sveika šeima


    Intuityvus valgymas – svorio nuo... smegenų metimo programa

    Kalbėti apie valgymo sutrikimus žmonėms sunku, net jaučiama gėda. Juk, regis, visi tai turime mokėti. Tačiau intuityvaus valgymo konsultantė, tinklaraščio taikasumaistu.lt autorė Ingrida Augutė tikina, kad nieko gėdingo nėra. Tokius sunkumus patiriančiųjų yra daug ir ragina apie tai kalbėti su aplinkiniais, specialistais. Nes ...

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Wuhano dienoraščių“ autorė: valdžia mane vertina kaip priešą

    Kinų autorė Fang Fang (pasiturinčių intelektualų šeimoje gimusios rašytojos tikrasis vardas yra Wang Fung) susidūrė su šiurkščia valdžios reakcija dėl publikuotų dienoraščių, kuriuose buvo aprašytas gyvenimas Wuhane ankstyvomis koronaviruso protrūkio dienomis. Tačiau moteris laikosi savo ir t...

    Komentarai


    Ketsuekigata nani gata?
    Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės
    Pulti ant kelių? Taip!
    Henrikas Vaitiekūnas Pulti ant kelių? Taip!

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica