„Kietas“ be alkoholio

Ringailė Stulpinaitė-Gvildė
2020-06-04
Tiek tarp jaunimo, tiek tarp suaugusiųjų vis dažniau išgirstama apie pasirinkimą nevartoti alkoholio. Kaip atrodo gyvenimas be jo? Pasidomėjome, kokios yra žinomų žmonių ir jaunimo patirtys.
„Kietas“ be alkoholio
N.Pareigytė-Rukaitienė, V.Valiukevičius

Treji metai be alkoholio – geriausias gyvenimo laikas
„Nėra taip, kad šiuo metu būčiau visiškai atsisakiusi alkoholio, bet taip, buvo nemažas laiko tarpas, kai jo mano gyvenime nebuvo likę visiškai“, - pokalbį pradeda Nijolė Pareigytė-Rukaitienė ir patikina, kad sprendimas nebūti priklausomai nuo alkoholio buvo vienas geriausių jos gyvenime.
Greitas gyvenimo tempas, vienas kitą vejantys koncertai ir draugų susitikimai tikriausiai nė vieno pramogų pasaulio žmogaus gyvenime nepraeina, kaip abstinentų būrelio susitikimas. Grupės „69 danguje“ narė Nijolė sako prieš kelerius metus pradėjusi pastebėti, kad nėra taip lengva ilgesnį laiką ištempti nevartojant alkoholinių gėrimų.

„Natūralu, po koncertų dar su grupe, kolegomis pasisėdėdavome ir alkoholio tikrai buvo. Tačiau pamenu, kad vienu metu save pagavau galvojant, jog turiu būt atsakingas suaugęs žmogus, juolab kad turiu ir dukrą, kuriai privalau būti pavyzdys. Tikrai manau, kad tėvai yra pirmas pavyzdys vaikams. Tiesą sakant, savo mamos niekada nesu net mačiusi išgėrusios, ir manau, kad ypač mama turi būti labai tvarkinga šioje vietoje. O galiausiai ir savijauta kitą dieną po vakarėlio tikrai nebūdavo tokia nuostabi, jėgų būdavo mažiau. Tuomet mesdavau sau iššūkį, kad štai, dabar mėnesį nevartosiu alkoholio, bet vėl susitikdavau su draugais ir sulaužydavau sau duotą pažadą“, - sako Nijolė. Žinoma moteris pastebėjo, kad pažado nevartoti alkoholio ilgesnį laiką neištesi vieną, antrą kartą, tad nusprendė ieškoti pagalbos ir užsikoduoti.
 
„Aš niekuomet nevadinau savęs alkoholike, tiesiog pavargau nuo jo vartojimo apskritai. Kai susiradau psichiatrą, kuris mane užkoduotų, nusprendžiau, kad pradžiai užteks tai padaryti dvejiems metams. Bet pasibaigus šiam laikotarpiui supratau, kad alkoholio taip ir nepasiilgau, tad be jo gyvenau ir trečius metus. Tačiau negalėčiau pasakyt, kad tapau abstinente. Šiuo metu stengiuosi alkoholį vartoti labai saikingai, per šventes ar kartais prie gardžios vakarienės“, - patirtimi dalijasi N.Pareigytė-Rukaitienė.
 
Moteris sako, jog iki šiol sulaukia žinučių, pagalbos prašymų, rekomendacijų, kaip išmokti ir pasiryžti atsisakyti alkoholio ir iš vaikais susirūpinusių tėvų, ir atvirkščiai. Pati Nijolė sako jau įsitikinusi, jog be alkoholio gyventi yra daug geriau: „Aš iš moteriškos perspektyvos matau daug privalumų nevartoti alkoholio. Kai alkoholis visiškai pasišalina iš organizmo, nelieka to amžino nuovargio, išnyksta raukšlės, spuogeliai ir visokios odos problemos, sakyčiau, net ir svoris sumažėja. Apskritai, džiugina visuomet blaivi galva ir energija. Tie treji metai be alkoholio buvo mano darbo pikas.“ Dainininkė sako, jog kiekvienam žmogui reikėtų išmokti pasikalbėti su savimi ir net pamatyti save iš šono, tai labai padeda įvertinti, ar jau yra problema, ir jeigu taip – laiku ją spręsti.
 
Eksperimentas tapo gyvenimo dalimi
Grupės „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius sako niekuomet nebijojęs būti kitoks, išskirtinis, tad ir nusprendęs atsisakyti alkoholio nesuko galvos, ką apie tai pamanys kiti.
Jau ketverius metus be alkoholio skaičiuojantis Vaidotas tikina, jog niekada nebuvo iš tų žmonių, kurie išgertų tiek, kad kitą dieną atmintis šlubuotų, tačiau džiaugiasi sprendimu atsisakyti alkoholio visai. „Gyvenime mėgstu eksperimentus, ir vieną dieną tiesiog nusprendžiau paeksperimentuoti ir pažiūrėti ar aš labai jo noriu, ar tai yra tiesiog įprotis, kad jeigu susitinki su draugais, tai pasiimi ir išgerti. Tad pradėjau save stebėti ir pamačiau, kad vieną dieną aš mieliau renkuosi arbatą, kitą – kavą, o trečią - gal sultis ar bet kokį kitą gėrimą. Mano pasirinkimas gyventi be alkoholio buvo visiškai natūralus, kai pradėjau savęs klausti, ar aš pats jo noriu ir štai, jau ketverius metus man jo visai netrūksta. Tiesa, prieš kokius metus lankydamasis vienoje Ispanijos saloje paragavau tos vietos išskirtinio vyno taurę, bet dėl to man neatsirado noras išgerti ir antrą ar trečią“, - sako Vaidotas.
Kalbėdamas apie gyvenimo kokybę, Vaidotas sako didelių pokyčių nepajutęs, mat niekada nebuvo linkęs piktnaudžiauti alkoholiu, tad jo atsisakius visiškai pasijuto tik gerokai darbingesnis ir energingesnis.

 
Nors kartais dar tenka išgirsti, kad egzistuoja stigma ir yra kreivai žiūrinčių į žmones, pasirinkusius gyventi be alkoholio, Vaidotui su tuo susidurti neteko: „Mano draugai jau seniai yra pripratę prie mano kitokių pasirinkimų, tad šio sprendimo nekvestionavo. Aš nebijau būti kitoks, elgtis kitaip, rinktis tai, kas man patinka, ir tokiu atveju keisčiau atrodo ne tie, kurie norėdami gyventi sveikiau atsisako alkoholio, o tie, kurie nuolatos skatina jį vartoti.“
Jaunimas yra bene labiausiai pažeidžiama visuomenės grupė, kalbant apie priklausomybes, tad, pasak Vaidoto, svarbu nuo mažens šviesti ir mokyti apie galimas alkoholio vartojimo žalas bei sveikos gyvensenos privalumus: „Pats esu priklausęs organizacijai „Sniego gniūžtė“, kurios nariai, vaikai, jaunimas, yra šviečiami būtent apie priklausomybių žalas ir pasekmes, tad savo žinių bagažą šiuo klausimu susikroviau gana anksti. Džiaugčiausi, jeigu tokių organizacijų ir būrelių Lietuvoje būtų daugiau ir jaunimas aktyviai dalyvautų jų veikloje.“ 

 

Klausimas jaunimui
Ką manote apie galimybę alkoholio įsigyti tik sulaukus 21 metų amžiaus?
Justas (18 m.): 
- Aš užaugau tokioje aplinkoje, kurioje nebuvo gundoma vartoti alkoholinius gėrimus, tad ir poreikio didelio tam nejutau. Tėvai, artima aplinka mokėjo parodyti, jog linksmintis ir gerai leisti laiką galima ir be to. Dabar sportuoju, stengiuosi gyventi sveikai ir puikiai žinau alkoholio sukeliamas pasekmes sveikatai, tad nematau reikalo sąmoningai sau kenkti. Tiesa, tarp mano bendraamžių tikrai nemažai tokių, kurie neįsivaizduoja švenčių be alkoholio, tačiau mano draugai man jau seniai nesiūlo paragauti, nes žino mano apsisprendimą ir jį gerbia. O jeigu kažkas nuolatos siūlo išgerti, skatina, tai galbūt nėra ta aplinka ir žmonės, kuriuos būtų galima vadinti draugais. Manau, kad pradėjus studijuoti pagundų bus daugiau, bet esu užsibrėžęs gyventi sveikai, tad man galimybė pirkti alkoholį ir jį vartoti apskritai nėra aktuali.
 
Eimantė (23 m.):
- Pabūsiu nepopuliari ir pasakysiu, kad sulaukus 21 metų žmogus jau tikrai gali atsakingiau rinktis vartoti alkoholį, kiek vartoti, ar nevartoti visai. 18 metų jaunuoliai dar neretai pervertina savo galimybes ir per anksti tampa priklausomi, nebemoka linksmintis be alkoholio, blaiviomis galvomis, tad amžiaus cenzas yra geras sprendimas. Dabar populiaru nerūkyti, norėtųsi, kad būtų populiaru bei madinga nevartoti ir alkoholio.
 
 
Pagalbos institucijų sąrašą galima rasti:
http://vpsc.lrv.lt/lt/informacine-medziaga/informacija-psichikos-sveikatos-klausimais
 
                  
                       
 
Projektą finansuoja Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas.  
 
         

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris