Ne kiekvieno nosiai...

Henrikas Vaitiekūnas
2020-02-07
Apie mylimą miestą prie mylimos jūros visuomet yra smagu rašyti. Bet plėstis negaliu: apie Klaipėdą tik užsiminsiu. Na, ir dar pačiame gale tam miestui duoklę atiduosiu.
Ne kiekvieno nosiai...

Tema nėra nauja: apie kvapus. Kaip keista bebūtų, šiandien apsieisime be visokių užkalniškų pasikvėpinimų. Ir nė žodžio nebus apie jokias aromaterapijas.
Bus apie bėdą. Tą, kurią nuosavomis nosimis pernai jautė ne tik klaipėdiškiai ar Didįjį Gaisrą išgyvenę dzūkai. Ir jūs, šias eilutes skaitantieji, daug tiksliau nei publikacijos autorius žinote, kur ir dabar kvapas nėra malonus. Ir nebūkime švelnūs: dvokia mūsų miestai, rajonai, ir „pasisvečiuoti“ daniškas kiaules įsileidę kaimai.
Jei nustebote ir pirmąsyk apie tai išgirdote – esate unikalūs. Nes 96 procentai žmonijos kvapus suvokia taip, kaip ir turi suvokti. Du procentai yra tikri kankiniai: net operos teatre dėl kaimynės kvepalų jie linkę žiaukčioti, nes yra hiperjautrūs. Na, o likę du procentai – tai žmonės, kurie paprastai nieko neužuodžia: turgun jie nepuola net ir tada, kai Klaipėda pakvimpa stintomis.
 

Dabar prasideda pastraipa, kuri, nors gal ir įdomi, bet ne kiekvienam net ir didelius mokslus išėjusiam įkertama. Kuo tas kvapas matuojamas? Kai pasiskaitai, atsakyti paprasta: kvapo vienetas vadinasi OUE. Detaliau būtų taip: oro mėginys praskiedžiamas neutraliomis dujomis ir pateikiamas vertintojams. Vertinama su prietaisu, kuris vadinasi olfaktometras. Kaip jau supratote, olfaktometre yra padalos. Dabartinė Lietuvos higienos norma leidžia, kad viename kubiniame metre oro olfaktometras parodytų ne daugiau kaip 8 OUE. Daug tai ar maža? Supratimą visuomet atneša palyginimai. Štai Vokietijoje higienos norma yra 0,25 OUE kubiniame metre. Bet gąsdintis ir saviškius peikti neskubėkime: Danijoje ir Olandijoje leistina ir pavojaus nekeliančia riba laikoma 10 OUE viename kubiniame metre.
 
Lietuvos Vyriausybė (ir, žinoma, mūsų garbingoji SAM) jau senokai kalba, kad taršą reikia mažinti. Ir netgi teisiniai aktai jau ruošiami, pagal kuriuos nuo 2024-ųjų Lietuvoje oro užterštumas (dar lietuviškiau – smarvė) būtų sumažinta iki 5 OUE. Bet ir čia dar ne pabaiga: planuota, kad leistina OUE norma būtų 3 kubiniame metre. Iki šių metų buvo įmanoma, kad taip ir atsitiktų. Be dabar teks tai pamiršti. (Kaip teks pamiršti? – klausia rašinio autoriaus SAM). Ir ši autoriui atsako: kad leistinoji teršalų (ir smirdalų) norma būtų dvigubai mažesnė, reikia maždaug 30-ties milijonų eurų! Pernai dar buvo realu tuos milijonus iš ES gauti. Šiemet – ne. Nes virkštelės link jau tiesiasi chirurgo žirklės.
 
Todėl turim nustoti svajoti. Bet - kuomet svajonės baigiasi, dar nereiškia, kad baigiasi pokalbiai apie kvapus. Todėl tęsiam: aiškinamės, kodėl gi tie kvapai mums yra svarbūs. Ogi todėl, kad, sako, jog kiekvienas ilgametį stažą turintis gydytojas pagal paciento kvapą gali nustatyti ir jau prasidėjusias, bet tradicinei medicinai dar nematomas ligas. Neišgalvota tai: žinau, kad taip už akių ligai buvo užbėgta, į kabinetą užėjus vienam garsiam Lietuvos sportininkui. Bet buvęs pacientas ligos prisiminti nenori. Gydytojas kalbėti nenori dar labiau. Nes... ką ministerija pasakys? Štai dabar viskas ir prasideda rašinio dalis, kuriai įrodymų to rašinio autorius visiškai neturi. Bet gi jums įdomu, tiesa?
 
Tuo, ką toliau perskaitysite, galite netikėti. Stebina kitkas: teorija bei praktika teigia, kad kiekvienas mūsų gali atskirti daugiau kaip tūkstantį kvapų. O gal jūs vienas iš tų, kurie kvapų ir skonių sferoje itin patyrę? Nes kai kurie degustatoriai, sako, atskiria net iki 17 tūkstančių kvapų! Bet, jei net ir patikėjote tuo, ar galėsite suvokti, kad dar reikia gerokai daugiau žodžių, jei norime apie tuos kvapus kitiems papasakoti?
Na, bet artėkime prie detalių. Primenu: jos – nepatikrintos.
Gydytojai linkę pripažinti, kad vienas Alzhaimerio ligos požymių – nuo paciento sklindantis rūgštokas ruginės duonos kvapas.
 

Yra buvę kuriozinių nutikimų, kuomet gydytojas pacientą išprašė iš kabineto, nes, girdi, atėjo neblaivus. Ups! Nes blogą – parūgusio alaus kvapą – sukelia (gali sukelti) ankstyvosios tuberkuliozės stadijos. Ir dar: tarsi šlapias kartonas (matote, kokių epitetų prireikia!) kvepia (arba turėtų kvepėti) tuberkulioze sergančiojo oda.
Acetono kvapas. Beveik visuomet siejamas su priverstiniu (arba prisiverstinu) badavimu. Technologinis paaiškinimas: organizmas pradeda deginti riebalus, kad gautų gliukozės.
Jei žmogus dvokia kaip pūvanti žuvis – trimetillaminurija. Itin retas medžiagų apykaitos sutrikimas, kuomet fermentai, turintys išsiskirti per inkstus arba kitus organus - šalinami pro odą.
 

Virtų kopūstų kvapas – genetinė liga tyrosinemija. Kvapo sukėlėjas – vienos amino rūgščių – tirozino perteklius kraujyje. Ir t.t.
Jūs supratote: pavyzdžių gali būti ne dešimtys, o šimtai. Bet dar nė neužsiminėme apie sveiko organizmo kvapus! Taip, taip: sveikuoliai irgi duoda peno įžvalgiems daktarams! (Mes gi visiškai šiandien nekalbėjome apie feromonus). Kas jie, tie feromonai? Tai taip pat nuo mūsų kūno sklindantys kvapai. Dažniausia jie praneša gerą žinią: esu sveikas; esu vaisinga; esu susijaudinęs; esu draugiška. Štai, mūsų kūneliuose esančios „Copulins“ grupės riebalų rūgštys pavieniui neturi jokio poveikio, bet tam tikras jų derinys – moterims išsiskiriantis ovuliacijos metu – iškart padidina testosterono kiekį vyrų kraujyje. Ir tik atrodo, kad nieko neatsitiko. Bet – atsitiko! Arba dar atsitiks! Tik prašau neužsisvajoti. Nes turime grįžti į... Klaipėdą.
 
Uostamiesčio nepuošiantys kvapai anksčiau ar vėliau privalės išnykti. Kaip ir tos prakeiktos ir visai ne mums naudą nešančios kiaulių fermos! Atmerkit akis: jos čia pastatytos tikrai ne, kad lietuviai darbo jose gautų. O tam, kad Danijos gyventojams po langais nesmirdėtų!
Iš lėto, labai iš lėto, bet - įsibėgėja šiukšlių rūšiavimas. Tikiu, kad ateis eilė ir kvapų rūšiavimui: blogus – lauk, gerus – arčiau savęs!
Ir dar turiu tesėti pažadą: sakiau gi, kad apie Klaipėdą pradėjęs apie ją ir baigsiu.
Maždaug prieš pusę amžiaus, kuomet tame mieste iš mokyklos grįždavau į namus, stengiausi kuo ilgiau gatvėje užtrukti. Mat tuomet ten veikė saldainių fabrikas. Ir visas miestas skaniai kvepėdavo irisais. Žinau, kodėl buvo geriau: buvome jauni.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris