Vietoje chirurgo skalpelio – osteopato prisilietimas

Greta Vanagienė
2020-05-25
„Likus dienai iki numatytos ausies operacijos ją atšaukėme, nes vaiko klausa po osteopato seansų pasiekė net geresnį lygį nei sveikųjų“, - pasakoja iš pradžių skeptiškai į alternatyvią mediciną žvelgusi šešiametės Ulos mama Vaiva. Dukrelei atgavus klausą moteris teigia nuo šiol osteopatams gydyti patikinti net ir slogą.
Vietoje chirurgo skalpelio – osteopato prisilietimas
Moteris tikina, kad jos dukrelei atgauti klausą padėjo apsilankymai pas osteopatą.

Prašydavo pagarsinti muziką
Vaiva pasakoja, kad tik gimus Ulai nustatytas klausos sutrikimas, tačiau padėtis nebuvo itin sudėtinga, todėl medikai jas paleido namo stebėti. Pakartotinai liepė sugrįžti po mėnesio, vėliau - po pusmečio.
„Gydytoja paaiškino, kad į dukros ausies būgnelį neatsiunčiamas signalas, nes būgnelis yra nelankstus. Kadangi klausa nebuvo labai prasta, klausos aparato nesiūlė. Ulai augant klausos sutrikimas nekėlė susirūpinimo. Mums ji rodėsi normalus, niekuo neišsiskiriantis vaikas. Tiesa, kartais stebėdavomės jos dažnu „ką“, bet tai nurašydavome išsiblaškymui ar aktyviam įsitraukimui į žaidimus“, - pasakoja moteris.
 
Mergaitės klausos sutrikimas paūmėjo penkerių, kai ėmė varginti sunkios slogos, pūlingi ausų uždegimai.
„Su kiekvienu susirgimu dukra apkursdavo. Manėme tai susiję su sudėtingu laringitu, dėl kurio klausa pablogėja. Tačiau bėgant laikui vaikas ėmė skųstis neprigirdintis, prašydavo pagarsinti muziką, garsiau kalbėti, pakartoti“, - prisimena Vaiva.
 
Rezultatai pranoko lūkesčius

Dėl nesibaigiančių ligų mama pasakoja nuolat tekdavo gerti stiprius antibiotikus. Vaikui gydytojai buvo nustatę nosies adenoidus. Deja, šiuos išoperavus ligos nesibaigė. „Gydytojai rekomendavo pūsti specialius balionus, esą sudaromas spaudimas padės iš ausies išplauti susikaupusį skystį. Nepadėjo, todėl nutarėme ryžtis operacijai“,- sako Vaiva.
Tiesa, planus pakoregavo pažintis su osteopatu.
 
„Nors operacija nėra sudėtinga, man kėlė jaudulį, kad vaikui visus metus ausyje turės būti vamzdelis, ausį reikės saugoti nuo bet kokios drėgmės. Kadangi mes, mamos, linkusios skausmais dalintis, užsikabinau už vienos istorijos, kur panašias bėdas padėjo išspręsti osteopatas. Susidomėjau ir aš“, - prisipažįsta pašnekovė.
„Kadangi mums nustatytas nelankstus būgnelis, specialistas nežadėjo galutinai išgydyti negalavimų, o tik pamėginti juos „apgydyti“, kad numatyta operacija pavyktų sklandžiau, toliau nesivystytų uždegimai. Nors gąsdino seansų kainos, skeptiškai žiūrėjau į mistinius gydymo metodus, nutarėme mėginti“, - prisimena Vaiva.
Rezultatų sako sulaukę seansams nė neįpusėjus - klausa atkurta jau po penkių kartų iš numatytų dešimties.
 
„Pakartotinai klausos patikrai užsirašėme kelios dienos prieš numatytą operaciją, kad būtume tikri, ar alternatyvus gydymas iš tiesų padėjo. Ir mes, ir gydytoja likome nustėrę - aparatai klausos lygį rodė aukščiau normos ribų. Gydytojai neturėjo prie ko prikibti, todėl operaciją atšaukė“, - prisimena mama.
Nors sunkūs ausies uždegimai, slogos ir suprastėjusi klausa jau praeityje, Vaiva sako pas osteopatą dar tenka sugrįžti. Mat ausytes ir visą organizmą vaikui periodiškai reikia „subalansuoti“.

 
Interviu
Gydytojas osteopatas Mantas Norkūnas:
 
- Osteopatija dažnai suprantama kaip šamanizmas. Esą čia gydo virgulėmis. Papasakokite, kokiu principu veikia osteopatija?
- Egzistuoja kelios osteopatijos gydymo atšakos: struktūrinė, raumeninė, kai gydomas stuburas, minkštieji audiniai, raumenys, sąnarių problemos, išvaržos, traumos, taip pat visceralinė ir kranialinė osteopatija, reikalaujančios gilesnių anatominių žinių. Visceralinė orientuota į vidaus organus, funkcijos sutrikimus. Kranialinė atsakinga už smegenis, kraujagysles, nervus, LOR organus, žandikaulius, dantis.
 

- Ar tiesa, kad osteopatija negali visiškai pašalinti negalavimo ir dažnai dėl to gydymo seansus reikia kartoti?
- Tai priklauso nuo sutrikimo pobūdžio. Jei yra išorinių veiksnių, lemiančių negalavimo priežastis, seansus ir gydymą tenka kartoti. Taip pat ne visada užtenka tik osteopatinio gydymo. Kartu reikalinga taikyti ir kineziterapiją ar traumatologinį gydymą. Jei jis praleidžiamas, sutrikimas pašalinamas tik kuriam laikui.
Be to, tarkime, kranialinėje osteopatijoje kūdikių galvyčių deformacijas dėl plokštelių poslinkių efektyviausia gydyti iki dvejų metų, kol nesuauga kaukolės kaulai. Jų negydžius ateityje pacientas gali kentėti nuo migrenos. Nors galvos siūlių rigidiškumą galima atkurti, įtampas atlaisvinsi, pačios kaukolės deformacijos - jau nebe. Taigi praeis metai, dveji ir atlaisvintos siūlės vėl užsispaus, gydymą teks vėl kartoti.
 
- Kada osteopatija nepadeda ir reikalinga kliautis tradicine medicina?
- Nėra pasaulyje gydytojo, kuris pirštu palietus iš neįgaliojo vežimėlio pastatytų žmogų ant kojų. Osteopatija, kaip ir bet kuri medicinos sritis, negydo nuo visko, bet padeda daugeliu atvejų. Paprastai, kai reikia detalesnio ištyrimo, bendradarbiaujame su kitų sričių specialistais. Pirminis visų gydytojų tikslas - padėti, o ne pakenkti.

 
Komentaras:

LOR gydytojas prof. Eugenijus Lesinskas:

- Ar galima osteopatijos pagalba išgydyti klausos sutrikimą?
- Tokių mokslinių duomenų nėra.
 
- Turime pavyzdį, kaip mergaitei pavyko išvengti ausies būgnelio operacijos po kelių osteopatijos seansų.
- Klausos sutrikimų yra skirtingų kategorijų. Gal taip sutapo: kažkur pamasažavo, nosis atsidarė, nes buvo užgulusi, žiūrėk, ir klausa pagerėjo.
 
- Juodojoje rinkoje esama įvairių lašiukų, skirtų pagerinti klausą, išgydyti klausos sutrikimus. Ar gali jie duoti naudos?
- Lašų, kurie pagerintų klausą, nėra. Tiesa, prieš kelerius metus buvo paleista neaiškių preparatų reklamos banga, kad lašiukai pagerina klausą, sustabdo ūžesį. Ant jų pasirašo pseudo mokslininkai, o paguglinus jie nė neegzistuoja. Nemaža dalis pacientų nusiperka tokių lašiukų pabandyti, bet, žinoma, nusivilia. Tai - grynas šarlataniškumas.
 
- Kodėl nepasikliauti tiesiog tradicine medicina?
- Pacientų srautas, besiskundžiančių prasta klausa, yra labai didelis, todėl nieko keista, kad susidomėjimas lašiukais didelis. Kita vertus, jei jau pasimaunama ant skambučių iš kalėjimo ir pervedami į nurodytą sąskaitą pinigai, pasimauti ant lašiukų – ne pats blogiausias variantas.
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris