Vaikiška liga graso mirtinomis komplikacijomis

Aigustė Tavoraitė
2019-03-21
Nors netikėtai tymų pakirstas ir savaitę ligoninėje praleidęs grupės „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara (62 m.) šiandien jau grįžta į įprastą gyvenimo ritmą, žinomas vyras tvirtina gavęs pamoką visam gyvenimui. „Visada turėjau krūvas reikalų, skubėjau, sukau galvą, kaip visur suspėti. O pasirodo, kad niekur skubėti nereikia, viskas savaime susitvarko. Svarbiausia – sveikata, o visur lėkdamas, perdėtai jaudindamasis ją tik susigadini“, – dar būdamas ligoninėje kalbėjo muzikantas.
Vaikiška liga graso mirtinomis komplikacijomis
„Laimei, niekas neužsikrėtė. Vis dėlto tie, kurie nesiskiepiję, manau, tikrai turėtų tą padaryti. Pats vaikystėje buvau paskiepytas nuo šios ligos, tačiau jau kiek laiko praėjo, be to, pakartotinai skiepytas nebuvau. Jei yra galimybė pasiskiepyti, tą reiktų padaryti. Kam rizikuoti?“ – savo kailiu patyręs, kokia liga yra tymai, kalbėjo „Rondo“ grupės lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara.

Litrai lašelinių
Prieš savaitę atlikėjo gerbėjus pasiekė nerimą kelianti žinia, jog A.Ivanauskas-Fara dėl sunkios tymų formos atsidūrė ligoninėje. „Aukšta temperatūra, drebulys, gerklės skausmas, silpnumas, bėrimas, plintantis nuo galvos kojų link“, – užklupusius simptomus vardijo vyras. Atlikėjas pasakojo negalėjęs valgyti, kraują teko stipriai pravalyti – sulašinti maždaug šešis litrus lašelinių.
Medikai perspėję, kad tai - rimta liga, vyras galėjęs ant scenos ir numirti. „Jeigu būtų kokia sloga ar gripas, tikrai eičiau ir dainuočiau, nepraleisčiau repeticijų, tačiau tymai yra mirtina liga“, – sakė jis. Atlikėjas pasakojo nežinąs, kur galėjo užsikrėsti: „Girdėjau, kad šiuo metu Ukrainoje yra tymų epidemija, neskiepyti žmonės masiškai važiuoja autobusais, traukiniais, taip ir atveža virusą.“
 
Ragina pasiskiepyti

Šiandien A.Ivanauskas-Fara džiaugiasi, kad viskas gerai, jau yra išrašytas iš ligoninės. „Viskas – kepenys, plaučiai, širdis – dirba puikiai, temperatūros nėra, visi tyrimai normos ribose. Tolesnių instrukcijų iš gydytojų negavau, sakė, kad esu sveikas ir gyvenu toliau. Persirgau vaikiška liga ir nei aš kam dabar esu pavojingas, nei man kas“, – kalbėjo visa jėga į darbus grįžęs atlikėjas.
Vyras pridūrė, jog tiek artimieji, tiek kolegos pasidarė tyrimus. „Laimei, niekas neužsikrėtė. Vis dėlto tie, kurie nesiskiepiję, manau, tikrai turėtų tą padaryti. Pats vaikystėje buvau paskiepytas nuo šios ligos, tačiau jau kiek laiko praėjo, be to, pakartotinai skiepytas nebuvau. Man atrodo, kad nereikėtų skatinti neskiepyti vaikus, kas dabar tarp kai kurių tėvelių paplitę, nes vaikams tai labai pavojinga liga. Jei yra galimybė pasiskiepyti, tą reiktų padaryti. Kam rizikuoti?“ – savo kailiu patyręs, kokia tai liga, kalbėjo „Rondo“ grupės lyderis.

 
Tarp kitko
Tymai – viena labiausiai užkrečiamų virusinių ligų. Didžiausią riziką tymai kelia nesirgusiems, neskiepytiems ar viena vakcinos doze skiepytiems kūdikiams, nėščiosioms ir sutrikusio imuniteto asmenims. Tymai plinta oro lašiniu keliu. Užsikrėsti taip pat galima per kvėpavimo takų išskyromis užterštas rankas, aplinkos daiktus. Specifinio gydymo nėra, antibiotikai gydymui netinkami kaip ir kitų virusinių infekcijų atvejais. Šiemet Lietuvoje iš viso užregistruoti 128 tymų atvejai. Tuo tarpu pernai per visus metus tymais Lietuvoje susirgo 30 žmonių.

 
Interviu
Gydytojas infektologas prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis:

- Amžius – nebe rodiklis, kada galima susirgti tymais? 
Tymai – infekcinė vaikų liga. Ir dar mūsų močiutės žinojo tokį dalyką – jeigu tymais susirgdavo vienas vaikas, sunešdavo į vieną gryčią visus kaimo vaikus, kad šia liga jie prasirgtų vaikystėje ir tokiu būdu įgytų imunitetą. Tačiau tokia praktika buvo paplitusi iki 1964 metų, vėliau sėkmingai pradėjome skiepyti. Pasaulio sveikatos organizacija buvo užsibrėžusi iki du dūkstančiai dvidešimt kelintų metų likviduoti tymus. Tačiau atsiradus išmaniosioms mamoms, kurios pradėjo nebeskiepyti vaikų nuo tymų, atsirado didelė problema. Serga vaikai, kurie neskiepyti penkerių septynerių metų amžiaus. Kadangi skiepijimo apimtys mažėja, šiandien Lietuvoje per dešimtmetį jau yra 50 tūkstančių vaikų, kurie neskiepyti ir neatsparūs tymams. Taip pat serga suaugusieji – tie, kurie buvo nevakcinuoti arba skiepyti tik viena doze ir jų imunitetas per tiek laiko jau nusilpo. Tokia pati situacija yra kalbant apie tuos, kurie šia liga persirgo vaikystėje. Visi jie turėtų būti paskiepyti iš naujo.
 

- Tiesa, kad suaugusieji serga sunkiau?
Taip nutinka dėl komplikacijų. Sergant gretutinėms lėtinėms ligoms (cukriniu diabetu, lėtinėmis plaučių, onkologinėmis ir kitomis ligomis), žmogaus imunitetas būna nusilpęs, tad tymai gali komplikuotis plaučių, sinusų, ausų uždegimu. Sunkiausia komplikacija – smegenų uždegimas. Į ligoninę ir patenka jau sergantieji komplikacijomis. Kadangi nėra jokio specifinio šios ligos gydymo, kiti pacientai yra paleidžiami namo. Kol sveiksta, jie turi būti izoliuoti. Tačiau sergančiųjų izoliacija yra didelė problema: vyksta dideli renginiai, juose tikrai lankosi užsikrėtusieji, tad vėl galima sulaukti ligos pliūpsnio. Tymų virusas yra labai lakus, aplinkoje išlieka dar po dviejų trijų valandų žmogui išėjus ir patalpos.
 
- Tymus galima supainioti su kita liga?
Reikia neužmiršti, kad dalis žmonių perserga atipine ligos forma, kai bėrimo gali nelydėti kiti simptomai – temperatūra, kosulys, slogavimas, ir tymai gali būti sumaišyti su odos alergija, arba, atvirkščiai, liga gali pasireikšti be bėrimo ir būti palaikyta su peršalimu, gripu. Yra daug atipinių formų, žmogus gali sirgti nežinodamas, bet būti pavojingas kitiems.

 
- Kaip galima išsiaiškinti, ar žmogus skiepytas?
Jei asmuo nežino savo skiepijimų būklės, neturima skiepų paso, jis turi galimybę atlikti kraujo tyrimą ir įsitikinti dėl imlumo tymams, nustatyti, ar yra pakankamas antikūnų kiekis. Jei jų pakankamai, nėra prasmės skiepytis. Dėl to reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją. Taip pat itin budrūs turėtų būti kūdikius auginantys tėvai. Pirmąja vakcinos doze kūdikiai skiepijami sulaukę 15 mėnesių amžiaus (antrąja – šešių septynerių metų), tad iki to laiko juos gali užkrėsti šeimos nariai. Yra apskaičiuota, kad siekiant suvaldyti tymus, vaikų skiepijimo apimtys turėtų siekti 95 procentus. Likusieji penki – tie, kuriems negalima skiepytis dėl medicininių indikacijų, pavyzdžiui, turint įgimtą imuniteto trūkumą. Tačiau kadangi skiepijimo apimtys mažėja, šie vaikai vėliau atvesti į lopšelį ar darželį ir patekę tarp neskiepytų vaikų tampa aukomis.
Tačiau didelė problema, kad baigiasi tymų vakcinos, pavyzdžiui, Kauno klinikinėje ligoninėje jų nebėra. Įstaiga skelbė konkursą skiepams pirkti, tačiau neatsirado nė vieno pasiūlymo. Privačios įstaigos vakciną atsiveža be konkurso, tačiau valstybinė konkursinė sistema yra neparanki ir praeina daug laiko. Tai, galima sakyti, yra didelė pamoka ministerijai ir visuomenei, kad infekcinės ligos, išskyrus raupus, nėra panaikintos ir reikia išlikti itin budriems.
 

Kas gali skiepytis tymų vakcina „Priorix‘‘ valstybės lėšomis? 
Vaikai, kurie nebuvo paskiepyti dėl tam tikrų priežasčių pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių; kontaktiniai asmenys, kurie buvo sąlytyje su sergančiuoju tymais, skiepijami viena „Priorix“ vakcinos doze; kontaktinių asmenų sąrašą sudaro visuomenės sveikatos specialistas, gavęs pranešimą apie tymų ligos atvejo įtarimą; asmuo, žinantis, kad buvo kontakte su sergančiuoju ir dėl tam tikrų priežasčių neįtrauktas į kontaktinių asmenų sąrašą, gali kreiptis į teritorinį visuomenės sveikatos centrą.

Savo arba darbdavio lėšomis turėtų pasiskiepyti: asmenys, kurie nežino ar buvo skiepyti nuo tymų; asmenys, kurie buvo skiepyti viena tymų vakcinos doze; asmenys, nesirgę tymais.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris