Sudėtingas gydymo metodas – viltis nugalėti agresyvią ligą

Vytautas Paulius Rasokaitis
2022-06-20
Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos vadovą profesorių dr. Andrių Macą bei Chirurgijos klinikos abdominalinį chirurgą profesoriumi Žilviną Dambrauską kalbiname apie inovatyvaus, bet kartu ir sudėtingo metodo – hiperterminės intraperitoninės chemoterapijos chirurgijoje ir perioperacinėje medicinoje –atveriamas galimybes pasveikti sergant agresyvia onkologine liga.
Sudėtingas gydymo metodas – viltis nugalėti agresyvią ligą
A.Macas ir Ž.Dambrauskas

- Kokiai daliai pacientų jau taikytas hiperterminės intraperitoninės chemoterapijos metodas? Pagal ką jam atrenkate pacientus?
A.Macas:
- Metodas jau skaičiuoja ne vienerius metus, tačiau platesnės, rutininės galimybės jį taikyti atsivėrė pastaruoju metu. Lietuvoje šios procedūros anksčiau pradėtos atlikti Klaipėdoje ir Vilniuje, dabar džiaugiamės įspūdingu atvejų augimu Kaune. Atvejų, kai taikydami šį metodą itin didelio agresyvumo navikine liga sergantiems pacientams galime padėti. Pradėjome prieš mažiau nei dvejus metus, o jau turime daugiau nei penkiasdešimt atvejų.
 
Ž.Dambrauskas:
- Pastaruoju metu, siekiant pagerinti pacientų išgyvenamumą bei gyvenimo kokybę, medicinos visuomenėje didelis dėmesys yra skiriamas chirurginiam ir adjuvantiniam lokaliai pažengusių ir pilvaplėvės ertmėje išplitusių virškinimo sistemos, kiaušidžių bei pilvaplėvės navikų gydymui. Šiuo metu jau yra surinkta pakankamai A lygio įrodymų, kad CRCh ir HIPEC yra efektyvi, gydant specialiai atrinktus pacientus, kuriems piktybinis navikas diagnozės nustatymo metu ir (arba) atkryčio atveju yra lokaliai išplitęs tik pilvaplėvėje, kartais ir su metastazėmis kepenyse arba kituose pilvo ertmės organuose, jei jas galima pašalinti tos pačios operacijos metu. Visais atvejais sprendimas taikomas individualiai, atsižvelgiant į paciento amžių, ligos išplitimą, funkcinę būklę. Kol kas tik pirminiams pilvaplėvės piktybiniams navikams – mezoteliomai, pseudomiksomai – tai yra auksinis gydymo standartas. Daliai pacientų CRCh ir HIPEC gali pailginti laiką iki ligos atkryčio ar progreso. Tačiau žinant, kaip sparčiai vystosi molekulinės biologijos sritis ir atradimų pagrindu kuriami nauji vaistai, genų terapija bei kiti individualizuoti sprendimai, tai gali nulemti radikaliai kitokias gydymo išeitis, tais atvejais, kai standartinis gydymas suteikia galimybes išgyventi tik pusę metų metus.
 

- Kadangi operacija sudėtinga, kokios sudėties gydytojų specialistų komanda suburiama jai atlikti?
A.Macas
- Anesteziologo-reanimatologo darbas yra priešoperacinis vertinimas, anestezija HIPEC procedūros ir operacijos metu, ir gana jautrus pooperacinis periodas. Kodėl tai sudėtinga anesteziologui? Visų pirma tinkamas pasirengimas operacijai, kitų, gretutinių, ligų valdymas leidžia gerai startuoti. Tai svarbu vėlesniems etapams, kai ilgos bei sunkios operacijos metu tenka pradėti koreguoti žmogaus būklės pokyčius, o vėliau jie ypač išryškėja pirmomis dienomis po operacijos. Ir svarbiausi: elektrolitų apykaitos sutrikimai, pooperacinė mažakraujystė, infekcijos rizika. Sakome, kad paciento kelias tarsi lainerio – per turbulencijos zonas.
 
Ž.Dambrauskas
- Tiek operacija, tiek chemoterapija turi savų rizikų, todėl CRCh ir HIPEC, kaip gydymo standartas ir (arba) kaip klinikinių tyrimų komponentas, turėtų būti siūlomas jaunesniems, geresnės funkcinės būklės pacientams, specializuotose gydymo įstaigose, kuriose dirba multidisciplininė komanda, susidedanti iš anesteziologų, chirurgų, chemoterapeutų, radioterapeutų, radiologų ir patologų.
- Nors ši procedūra dar pakankamai nedažna Lietuvos mastu, remdamiesi mokslo tyrimais turbūt galite pasakyti, kiek ji pagerina onkologinės ligos prognozę ir eigą?
 
A. Macas:
- Svarbiausias momentas, kad tai – aiški viltis žmogui, kai liga toli pažengusi, tuomet šis metodas gali ženkliai padėti.
 
Ž. Dambrauskas:
- Pacientų atranka, kuriems CRCh ir HIPEC duotų tikėtiną didžiausią naudą, šios procedūros metu skiriamų chemoterapinių medikamentų deriniai, tikslus temperatūrinis režimas bei chemoperfuzijos trukmė yra tie dalykai, apie kuriuos pasaulyje diskutuojama daugiausiai. Tačiau tyrimai rodo, kad maždaug pusei pacientų liga neatsinaujina pirmus dvejus trejus metus, tad maždaug trečdalis tokiu būdu gydytų ligonių turi galimybę išgyventi daugiau nei trejus penkerius metus, dalis jų – ir ženkliai ilgiau.
 
- Kokių galimybių ar resursų trūksta, kad Lietuvoje HIPEC chirurgijos metodas būtų taikomas plačiau ir dažniau?

Ž. Dambrauskas
- Kol kas visi moksliniai tyrimai rekomenduoja šį gydymo būdą taikyti specializuotuose centruose, kur atliekama duomenų analizė, pacientų stebėjimas, mokslinės studijos. Konkrečiai kalbant apie mūsų centrą, svarbu palaikyti ryšius su kitomis CRCh ir HIPEC atliekančiomis grupėmis Lietuvoje ir užsienyje, nuolat mokytis, išlaikyti suformuotą komandą ir pamažu į ją įtraukti naujų žmonių. Mokytis, analizuoti ir skelbti moksliniuose leidiniuose bei renginiuose duomenis, kalbėtis su pacientais, pacientų organizacijomis.
 
- Klausimas, galintis kilti pacientams – ar operacija ir HIPEC procedūra yra nemokama?
A.Macas:
- Atskiro kompensavimo už procedūrą klausimas itin aktualus. Vienas būdų – siekti specialaus procedūros kompensavimo, kitas – pagal galiojančią DRG kodavimo sistemą koduoti visus mūsų minėtus įvykius.
 

Ž.Dambrauskas:
- Pacientams nei operacija, nei HIPEC nekainuoja. Tačiau Lietuvoje, skirtingai nuo daugelio kitų vakarų Europos šalių, kol kas pati HIPEC procedūra, reikalingos vienkartinės priemonės bei vaistai nėra atskirai finansuojami ligonių kasų. Kauno klinikos pačios prisideda prie šio metodo platesnio taikymo ir skiria papildomą finansavimą vienkartinėms perfuzijos sistemoms įsigyti. Tad specialus procedūros kodavimas ir šio gydymo metodo papildomas finansavimas būtų svarbus sisteminis žingsnis Lietuvoje.
 
Verta žinoti
Kaip atliekama citoredukcinė chirurgija (CRCh) ir hiperterminė pilvo ertmės chemoterapija (HIPEC)?
Operacijos metu stengiamasi pašalinti naviko apimtą organą, aplinkinius limfmazgius, kai kuriais atvejais – pilvaplėvės dalį (plėvę, iš vidaus dengiančią pilvo sieną) ar net kitus organus, apimtus išplitusio naviko. Iš atliktų tyrimų žinoma, kad net ir visiškai pašalinus naviką, pilvo ertmėje lieka vėžinių ląstelių, kurios yra nematomos akimi, tačiau ilgainiui gali sukelti vietinį ligos atsinaujinimą arba sąlygoti naviko išplitimą į kitus organus.
 
Operacijos pabaigoje į pilvo ertmę suleidžiamas iki 41-43°C pakaitintas skystis su chemoterapiniu preparatu(-ais), tuomet skystis cirkuliuoja specialiu apytakos aparatu 60-90 min..
Aukštesnė temperatūra leidžia pasiekti geresnius rezultatus, remiantis tyrimais, įrodžiusiais, kad vėžinės ląstelės miršta ties 40°C, o sveikosios ląstelės – pasiekus apie 44°C, todėl sveikosios ląstelės paveikiamos minimaliai.
 
Cirkuliuojantis skystis iš pilvo ertmės filtruojamas į apytakos aparatą, todėl procedūros metu dalis navikinių ląstelių „išgaudomos“ ir pašalinamos.
Operacija kartu su HIPEC gali trukti nuo 3-4 val., rečiau, 8-10 val., priklausomai nuo ligos išplitimo, operacijos sudėtingumo.
Po operacijos pacientai kelias dienas gali būti stebimi ir gydomi specialioje intensyviosios priežiūros palatoje - reanimacijoje, vėliau perkeliami į skyriaus palatą. Išrašant iš ligoninės pacientas siunčiamas tolesnei onkologo priežiūrai.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

      Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris