Neišnešiotų naujagimių retinopatija netapo nuosprendžiu

Greta Vanagienė
2019-06-03
Vitos Leipienės trynukai gimė sulaukę vos 25 savaičių. Nors neišnešiotukų akių liga vadinamos neišnešiotų naujagimių retinopatijos (NNR) sunkumai dviems vaikučiams jau praeityje, trečiojo mažylio akių būklė dar stipriai jaudina. Mat liga nepasiduoda. „Sunku nustatyti, kokia tikroji Jokūbo rega: ar mato tik šešėlius, ar daiktų kontūrus, pasakys tik pats paaugęs“, - sako trimečių mama.
Neišnešiotų naujagimių retinopatija netapo nuosprendžiu
Ankstukais gimę Vytis, Jokūbas ir Evita neišvengė neišnešiotukų liga vadinamos naujagimių retinopatijos. Pasak jų mamos, dviems vaikams ji išgydyta, o trečiojo tikrąją regos padėtį galės įvardyti tik pats berniukas, kai ūgtels.

Namo - po pusmečio
Moteris pasakoja iš ligoninės su vaikais namo grįžusi tik po pusmečio. Mat su NNR sunkumais kovoti teko visiems mažyliams. Dviems iš jų – dukrai Evitai ir sūnui Vyčiui - nustatyta lengvesnė NNR forma, todėl sulaukus pusantro mėnesio buvo atlikta operacija ir akytės buvo sėkmingai išgydytos.O sunkia ligos forma sergančiam Jokūbui teko ištverti kelias operacijas.
 
„Stebuklas įvyko, kad Jokūbas apskirtai neliko aklas. Nors viena akytė visai nemato, su antrąja mato tiek, kad išvydęs mus pro langą pamojuoja. Pradžioje jis buvo neramus, nefiksavo dėmesio, o atlikus operaciją situacija gerokai pakito – dabar gali orientuotis aplinkoje. Kita vertus, Jokūbą turime stebėti dvidešimt keturias valandas per parą, nes jam diagnozuotas ir cerebrinis paralyžius, ir epilepsija“, - pasakoja mama.
 
Džiaugiasi, kad išgyveno

Šiandien šeima džiaugiasi gyvenimu ir eina į priekį. Kaip sako pati Vita, gyvena gražiai, žaidžia, dūksta ir apie negalias negalvoja. Juk vaikai - didžiausias turtas. Ypač žinant, kad 24 nėštumo savaitę nubėgus vandenims, buvo didžiulė tikimybė, jog kūdikiai neišgyvens. 
„Apie galimą neišnešiojimo riziką gydytojai perspėjo dar laukiantis. Buvome iš anksto supažindinti, kas gali mūsų laukti. Apie retinopatiją taip pat turėjome žinių, tačiau viso nėštumo metu tegalvojau, kaip ilgiau juos išnešioti, kad tik gimtų gyvi“, - jaudinančiais išgyvenimais dalijasi pašnekovė.
 
Vita gausias padėkas siunčia vaikus gydžiusi medikei. Moteris įsitikinusi, jei ne gydytojos profesionalumas, akli būtų likę visi trys vaikai, o šiandien dviem iš jų liga sustabdyta.
„Jokūbui daugiau jokio gydymo nėra. Nieko papildomai nebesugalvosi, nieko naujo neatrasi. Stebime, ar jo padėtis neblogėja, o gal gerėja.“- ką tik paguldžiusi vaikus pietų miego žvaliai pokalbį baigia trynukų mama.

 
Interviu
Vaikų ligoninės VUL Santaros klinikų filialo gydytoja oftalmologė Jelena Bagajeva:

- Kas yra neišnešiotų naujagimių retinopatija ir dėl ko ji nustatoma?
- Neišnešiotas naujagimis yra laikomas tada, kai gimsta nuo 22 iki 37 savaičių amžiaus. Tokie vaikai gali turėti problemų su širdimi, plaučiais ar smegenimis. Taip pat būna nesusiformavusi ir akių tinklainė.
Neišnešiotų naujagimių retinopatija - akių tinklainės kraujagyslių liga, kai šios nustoja augti. Apie pusė akių tinklainės būna su kraujagyslėmis, o pusė - dar be jų. Gydome bekraujagyslinę zoną.
Taip pat nustatomos penkios neišnešiotų naujagimių retinopatijos stadijos: pirmoji ir atroji gali praeiti savaime, trečia ir ketvirta reikalauja gydymo, penkta, - deja, dažnai reiškia aklumą ar žymią silpnaregystę.
 

Ši liga diagnozuojama visiems neišnešiotukams?
- Ne visiems būna akys pažeistos. NNR diagnozuojama apie dešimt procentų visų neišnešiotukų, o iš jų operuojami tik du procentai. Tokie skaičiai išties džiugina, jų pasiekti padeda naujausios technologijos.
 
- Ar retinopatijos simptomai pastebimi vos kūdikiui gimus?
- Gimus liga iškart nesusergama. Pirmoji apžiūra dėl retinopatijos atliekama praėjus keturioms šešioms savaitėms po gimimo. Jei NNR laiku nenustatoma ir negydoma, liga gali progresuoti iki visiško aklumo. Todėl labai svarbu vos nustačius ligą iškart atlikti operaciją.
 
Liga gydoma tik chirurgiškai? 

- Gydoma chirurginiu būdu – lazerio arba šalčio procedūromis. Retais atvejais, jei toks metodas nepadeda, į akies stiklakūnį leidžiamas specialus vaistas. Taip pat gydymo būdai kombinuojami. Kokį pasirinkti, nutaria akių gydytojas atlikęs išsamų tyrimą. Yra zonų, prie kurių yra lengviau prieiti gydant šalčiu. Jei vaikui nestebimi NNR požymiai, tiesiog sekamas tinklainės kraujagyslių augimas. Vaikučių, kuriems nustatyta retinopatija, akių būklę stebime kas savaitę ar kelias dienas. Vėliau pasitikrinti reikia kas pusmetį.
Džiugu, kad gydymo metodai yra veiksmingi. Tik vieno iš dešimties liga nepasiduoda gydymui.
 
- Ar liga visiškai pagydoma? Kokių sunkumų pacientai gali turėti ateityje?
- Jei ligos yra pirmos arba antros stadijos, ji praeina be jokių pasekmių.
Chirurginis gydymas dėl NNR visas gyvenimui palieką akių tinklainės randus. Toks pacientas ateityje gali turėti akių problemų – trumparegystę, žvairumą ir kt. Jie nuolat stebimi.
Nerekomenduočiau tokiems žmonėms aktyviai sportuoti. Moterims, kurioms buvo atlikta operacija, ateityje nesiūlau gimdyti natūraliai, kad neatšoktų akių tinklainė - geriau atlikti cezario pjūvį.
 
- Ar yra pakankamai specialistų, kurie gydo neišnešiotų naujagimių retinopatiją?
- Pasaulyje mažai tokių gydytojų oftalmologų, kurie moka ir diagnozę nustatyti, ir gydyti. Mūsų ligoninėje nustatau ligos stadiją, pacientus operuoju ir prižiūriu viso gydymo metu.
Naujagimių retinopatijos specializacija yra labai siaura. Retas oftalmologas turi galimybę susidurti su tokiu kiekiu pacientų naujagimių. Istoriškai taip susiklostė, kad nuo pat pradžių atėjau dirbti į šią ligoninę, todėl čia tapau šios nišinės srities specialistė – gerą dešimtmetį su šia liga dirbu viena.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris