Miokardo infarktas: pirmoji pagalba gelbėja gyvybę

Aneta Vaitkienė
2022-09-26
Aleksejui 47 metai, jis dirba IT srityje, triskart per savaitę sportuoja, sveikai maitinasi ir laiko save palyginti sveiku žmogumi. Na... laikė, kol netikėtai jį ištiko miokardo infarktas.
Miokardo infarktas: pirmoji pagalba gelbėja gyvybę
Paprastai miokardo infarktas pasireiškia stipriu skausmu už krūtinkaulio, kuris būna veržiančio ir plėšiančio pobūdžio.

Užklupo po sporto
Pirmiausias nerimastingas signalas, ką Aleksejus pasakoja pajutęs, – tai nuovargis ir sunkumas kvėpuojant. „Viskas prasidėjo po užsiėmimo sporto salėje, – prisimena jis. – Atrodytų, nedidelis nuovargis, viskas banalu. Truputį dusau, bet pamaniau, jog porą minučių pasėdėsiu, atgausiu kvėpavimą ir eisiu į darbą.“
 
Vis dėlto po kurio laiko vyras suprato, kad kvėpavimo negali atgauti nei stovėdamas, nei sėdėdamas, nei atsirėmęs į sieną. Be to, visą kūną išmušė prakaitas ir atsirado „...kažkoks keistas silpnumas. Lyg ir gali vaikščioti, kalbėti, bet nebegali pakelti lazdos nuo žemės.“ Ir tuomet jau atėjo skausmas.
 
Skausmas apėmė visą kūną

„Skausmas šlykštus, kažkoks begalinis ir beviltiškas. Atrodo, kad prie krūtinės pritvirtinta perforatoriaus karūna, kokia gręžiamos sienos elektros maitinimo lizdams, – vaizdžiai nupasakoja pojūtį Aleksejus. – Ir dabar ši karūna yra įspausta (ne įsigręžia, o įsispaudžia) į jūsų krūtinkaulį, per šonkaulius pasiekia stuburą, apkabina jūsų širdį ir ją suspaudžia. Tikriausiai tokius pojūčius Tony Starkas iš „Geležinio žmogaus“ turėjo patirti tuo metu, kai buvo pakeistas reaktorius jo krūtinėje.“
 
Neilgai trukus skausmas Aleksejaus krūtinėje išplito po visą kūną: ir į kairę ranką, ir į dešinę, ir į nugarą, ir į kojas. Kažkuriuo momentu jis sakosi pajutęs, kad ausų galiukuose yra kraujagyslės – ir tos dilgčiojo.
Ir blogiausią dalyką vėliau jis šiame skausme įvardijo jo visiškai nenugalimą pastovumą. „Skausmas, atrodė, niekada nesibaigs, – pasakoja vyras. – Jis nepulsuoja, neužtvindo ir neatslūgsta, ir nė akimirkai nenustoja. Jis pasklinda tavyje tolygiai, užpildo visą tave ir lieka, tarsi sakydamas: „Aš tau nė kvėptelėt neduosiu, tikrai nugalabysiu“. Jūs negalite priversti jo nurimti. Kojos aukštyn, kojos žemyn, galva aukštyn, galva žemyn, šaltos pakuotės, klūpėjimas keturiomis, vandens gurkšniai – niekas nepadeda.“
 
Komandos draugai išgelbėjo
Aleksejaus sportas – komandinis. Pats jis sakosi visiškai nepamenąs, kaip susmuko persirengimo kambaryje, bet tai pamena jo komandos draugai. Kaip tik jie rado pas sporto klubo administratorių vaistinėlę, joje – nitroglicerino ir sumaitino nelaimės ištiktam sportininkui iš pradžių vieną tabletę, po kurio laiko, kol administratoriaus iškviesta „greitukė“ jau važiavo per miestą, ‑ antrąją ir jau visai prieš jai atvažiuojant dar ir trečią. Vėliau greitosios pagalbos gydytojas dar pridėjo morfino injekciją. Tačiau skausmas nesitraukė.
 
„Visą kelionės į ligoninę laiką – vėliau gydytojai pasakė, kad užtrukome 7 minutes, bet man atrodė, kad praėjo gal pora parų, – prisimena Aleksejus, – sąmonė kažkodėl išliko aiški ir adekvati. Kažkuriuo momentu supratau, kad mano atvejis yra be galo standartinis, aprašytas šimtus kartų, ir tai banalus širdies smūgis. Supratau, kad dabar tikrai galiu mirti. Ta prasme, visiškai mirti. Tačiau mirties baimės nejaučiau. Tiesą pasakius, beveik nieko nejaučiau, tik skausmą ir suirzimą dėl to, kad šitaip absurdiškai ir visai ne laiku viskas baigiasi.“ Jis pamena visiškai rimtai svarstęs, kaip kam nors prieš mirtį perduoti elektroninio pašto slaptažodį ir banko sąskaitos kodus, bet net ir tai atrodė nereikšminga ir nesvarbu. Palyginti su tykančia už peties giltine.
 
Siaubas atėjo už poros dienų
Skausmą galų gale numalšino ligoninėje budėjusio reanimatologo suleistas branduolinis medikamentų kokteilis, kurio sudėties Aleksejus net nebando prisiminti. Užtat prisimena, kad praėjus maždaug parai ar pusantros, jis pagaliau pradėjo jausti išgyvenusiojo siaubą: „Emocinis sustingimas praėjo, užleidęs vietą klampiam, laukiniam siaubui. Tik tada pagaliau suvokiau: štai ji, kaulėtoji, buvo pas mane atėjusi. Laikė mane už rankos. Kvėpavo man į veidą. Ir kažkodėl praėjo pro šalį.“

 
Dar ilgai patirtas sukrėtimas jam apie save primins lengvu šonkaulių dilgčiojimu, nedideliu spaudimu krūtinės srityje – širdžiai reikia laiko, kad atsigautų, ir nėra jokių garantijų, kad atsigaus galutinai.
„Dėl viso pikto slaptažodžius ir prisijungimus užklijuotame voke perdaviau saugoti patikimam žmogui“, – sako Aleksejus.

 
Specialisto komentaras
Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja kardiologė Greta Radauskaitė:

 
- Kaip laiku atpažinti miokardo infarkto požymius ir nesupainioti su kitais susirgimais?
‑ Per metus dėl širdies ir kraujagyslių ligų netenkame net 23 tūkstančio šalies gyventojų. Daugiau nei trečdalį tokių mirčių sukelia miokardo infarktas, paprastai vadinamas širdies smūgiu. Jis apibūdinamas kaip staigi širdies raumens tam tikro ploto žūtis arba jo negrįžtamas pakenkimas. Per dieną mūsų širdis atlieka 100 tūkst. dūžių ir nutekina 5 litrus deguonies prisotinto kraujo per kraujagyslių sistemą. Tačiau vis dažniau netaisyklingai maitindamiesi, turėdami žalingų įpročių ar mažai sportuodami, patys apkrauname širdį dar sudėtingesniu darbu.
Svarbiausia – laiku pastebėti savo kūno siunčiamus ženklus. Paprastai miokardo infarktas pasireiškia stipriu skausmu už krūtinkaulio, kuris būna veržiančio ir plėšiančio pobūdžio. Tokį skausmą lydi pykinimas, vėmimas ir mirties baimė. Jis gali trukti dvidešimt minučių ir ilgiau, plisti į kaklą ar apatinį žandikaulį. Gali būti ir kitų simptomų.
Neretai žmonės miokardo infarktą supainioja su įvairiausiomis kitomis ligomis ir laiku nesugeba savimi tinkamai pasirūpinti. Jis gali būti painiojamas su skrandžio uždegimu arba gastritu, nes skausmas gali atsirasti skrandžio srityje. Dėl prasidėjusio pykinimo ir vėmimo žmonės pradeda galvoti, kad apsinuodijo maistu. Tokiais atvejais jie geria anglies tabletes ar kitus skrandį veikiančius vaistus. Neretai šią ligą galima supainioti ir su smegenų kraujotakos sutrikimu, nes įvykus širdies ritmo sutrikimams, pacientas gali netekti sąmonės.
 
- Ar išgelbės namų vaistinėlės turinys?
- Miokardo infarktas dažniau ištinka vyrus nei moteris. Tačiau bet kokiu atveju svarbu suteikti tinkamą pirmąją pagalbą. Itin svarbu pacientą kuo greičiau nugabenti į gydymo įstaigą. Į ligoninę pacientui nepatariame vykti pačiam. Gali įvykti mirtina aritmija ar sąmonės netekimas. Pati paprasčiausia pagalbos priemonė yra senas geras aspirinas. Jį galima duoti sučiulpti arba sukramtyti ir kuo greičiau nuryti. Jeigu turite šalia, galima duoti ir nitroglicerino tabletę arba papurkšti jo po liežuviu.
 
- Kaip galime miokardo infarkto išvengti?
- Sunkiai! Daugiausia jis ištinka dėl netinkamo gyvenimo ritmo ar nekoreguojamų rizikos veiksnių. Tačiau galima prižiūrėti savo gyvenimo būdą ir tokiu būdu atitolinti ligą. Svarbu taisyklingai maitintis, vengti riebalų, mažinti druskos kiekį maiste, nerūkyti ir gyventi aktyviai. Taip pat reikia gydyti lėtines ligas, tokias kaip cukrinis diabetas ar arterinė hipertenzija.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris