Medžiotojų šventę nutraukė užsiliepsnojęs kūnas

Greta Vanagienė
2019-07-18
„Iki šiol nesuprantu, kaip priėjus prie vos rusenančios ugnies mane pagavo liepsna“ - apie prieš kelias savaites įvykusią nelaimę pasakoja 61-nerių metų Evaldas. Per kasmetinę medžiotojų šventę susirinkęs bendraminčių būrys kepsninėje kepė šašlykus. Šįkart vyrui šventė baigėsi dar nė nespėjus įsisiūbuoti, deja, gydymo stacionare.
Medžiotojų šventę nutraukė užsiliepsnojęs kūnas
Medikai įspėja griežtai nenaudoti degiųjų skysčių plastikiniuose buteliuose. Mat jie prisipildydami oro dažnai sprogsta rankose taip užliepsnodami visą kūną.

Kaltas vėjo gūsis
Evaldas pasakoja tądien su draugais miške šventė Medžiotojų dieną. Pasibaigus formalioms ceremonijoms atėjo antroji vakaronės dalis – laužas, šašlykai, vaišės ir atsipalaidavimas gamtos apsuptyje. Vyras prisimena kepsninėse degančią ugnį užgesino netikėtai užklupęs lietus. Nors Evaldas sako pats ir nėra kepsnių kepimo asas, artyn priėjo taisyti padėties.
„Kažkas ant užgesusių žarijų įpylė degiojo skysčio ir iš kepsninės tuoj pasigirdo garsus sprogimas. Nors stovėjau kiek atokiau, manau, mano klaida buvo, kad priėjau ne iš tos pusės. Kadangi buvo vėjuotas vakaras, į mano pusę pūstelėjo jo gūsis įžiebdamas ugnį“, - pasakoja medžiotojas. Liepsna akimirksniu apėmė visą kūną.
 
Gesino vandeniu 
Ugnį šventės dalyviai puolė gesinti vandeniu, daužyti rankomis ir kitais daiktais. Nors draugai iškvietė greitąją pagalbą, nutarta, kad į ligoninę bus greičiau vykti automobiliu.
„Ligoninėje pragulėjau gerą savaitę. Teko tverti stiprius skausmus, todėl sopulį medikai malšino leisdami nuskausminamuosius vaistus. Šiandien savijauta jau pagerėjusi, neseniai grįžau iš ligoninės, todėl netrukus ketinu sugrįžti ir į darbus“, - tvirtina vyras. Nors šiandien stiprių skausmų tverti nebetenka, Evaldas sako apie medžiotojų šventės nelemtą įvykį primena ant kūno likę randai, stipriai paraudęs veidas.

 
Apie pavojų nežinojo
Paklaustas, ar šis įvykis kuriam laikui neatgrasė nuo vasarą taip mėgstamų pramogų gamtoje, vyras patikina niekada nebuvęs didelis lauko kepsnių entuziastas, todėl ir sentimentų tam neturi. Be to, jis tvirtina pats niekada nenaudojęs degiojo skysčio, todėl ir įspėjamųjų pranešimų ant pakuotės neskaitęs. Panašu, tokios informacijos neturėjo ir ant žarijų skysčio pylęs šventės dalyvis.
„Juk tai - ne benzinas. Visiems aišku, kaip naudotis degiaisiais skysčiais. Juk jis specialus, pirktas parduotuvėje, o ne šiaip kur“, - apie tokių skysčių sukeliamą grėsmę sveikatai ir aplinkai tvirtina nenutuokiantis vyras.

 
Specialisto interviu
Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Terminių traumų skyriaus vedėjas gydytojas ortopedas traumatologas Vytautas Vaitkus.
 
- Ar dažnai susiduriate su pacientais, nukentėjusiais nuo ugnies kepant patiekalus ant grilio?
- Vasaros laikotarpiu tokių pacientų sulaukiame ypač daug. Kaip tik savaitgalis, taip bent keli nauji nukentėjusieji atvyksta.
 
- Kas kaltas dėl nelaimingo atsitikimo? Žmonių neapdairumas?
- Visi nori greito rezultato – prigesusią ugnį tuoj užpila degiuoju skysčiu. Šis ir yra dažniausia tokių nelaimių priežastis. Minkšti plastiniai buteliai pasispaudžia lengvai, todėl į ugnį patenka didelis skysčio kiekis, o suspaustas ir vėl atleidžiamas butelis į save įtraukia įkaitusio oro srovę, tada ir įvyksta butelio sprogimas. Deja, žmogaus rankose.
Nors čia kalti patys žmonės, kurie elgiasi neapdairiai, neskaito instrukcijų, kaip tiksliai naudotis tokiais skysčiais, kaltinti galima ir gamintojus. Pramonininkai siekia didžiausio pelno, todėl ir tarą parenka paprasčiausią. Degieji skysčiai turėtų būti supilstomi į stiklinius butelius arba išvis galėtų būti uždrausta jais prekiauti. Juk valstybei brangiai kainuoja nuo to nukentėjusių pacientų gydymas. Todėl jei būtų žinoma situacija, būtų imamasi prekybos degiaisiais skysčiais sugriežtinimo veiksmų.

Apytiksliais vienam iš šimto žmonių degiojo skysčio butelis sprogsta rankose. Aišku, nuo visko apsisaugoti negali – vieną kartą per metus ir lazda iššauna.
 
- Užsiliepsnojus kūnui, kaip teisingai jį gesinti?
- Ne visada šalia yra vandens telkinys, todėl ugnį užgesinti galima užmetant antklodę ar rankšluostį. Jei šalia yra ežeras ar upė, veiksmingiausia tiesiog į ją įšokti. Taip pat reikėtų nudegusią vietą bent dešimt minučių laikyti po tenkančiu šaltu vandeniu. Daugiau sau pačiam jokie gelbėjimo metodai nepadės, reikia iškart vykti į gydymo įstaigą.
Svarbu žinoti, kad nudegus negalima tepti jokių aliejų, kremų, nebėgti į vaistinę pirkti specialių priemonių. Nors prekiaujama nereceptiniu preparatu, skirtu odos nudegimams, tokių nesiūloma tepti. Visi specialūs reikalingi tepalai yra receptiniai, juos paskiria gydytojas.
 
- Kokia kūno vieta labiausiai nukenčia ištikus tokiems nudegimams? 

- Nėra išskiriamos labiau pažeidžiamos kūno vietos. Vienodai nukenčia kūnas, veidas, rankos, priklausomai, kiek buvo susprogusiame butelyje degiojo skysčio, kaip buvo apsirengęs žmogus ir kaip greitai buvo užgesinta ugnis. Įprastai plaštakos visada būna pažeistos, nes butelis susprogsta rankose.
Sunkiais atvejais gali būti pažeistos akys, kvėpavimo takai ar net ištikti mirtis. Oda yra pirmas kūno apsaugos barjeras nuo bakterijų, todėl netekus didelio jos ploto organizmas patiria sunkų išbandymą, iškyla infekcijų pavojus, tenka gerti stiprius antibiotikus.
Suteikus pirmąją pagalbą laukiama, kada išryškės visas kūno nudegimo plotas. Įprastai po kelių dienų yra įvertinama tikroji padėtis. Gilesnio nudegimo vietose chirurgiškai šalinama sudegusi oda, persodinama nauja, paimta iš kitų sveikų kūno vietų. Vėliau tvarstoma, gydoma medikamentais. Paprastai apsieiti be gydymo stacionare neįmanoma.
 
- O skausmai ilgai kamuoja?
- Ištverti skausmą be specialių leidžiamų vaistų vargiai būtų įmanoma, stiprūs skausmai juntami savaitėmis. Be to, pacientai tvarstomi specialiais tvarsčiais, kurie malšina skausmą.
 
- Po sunkių nudegimų lieka randai. Įmanoma juos pašalinti?
- Deja, randai lieka visam gyvenimui. Traumos metu, kas įvyko, tas įvyko. Sumažinti randus vėliau galima mėginti plastikos chirurgų ar lazerio pagalba.
 
- Kokių saugumo priemonių patartumėte imtis iškyloje gamtoje su ugnimi?
- Nenorėčiau imtis reklamos, tačiau prekyboje yra nemažai kitų alternatyvų degiajam skysčiui. Pardavinėjamos ir sausos degios tabletės, pastos, be to, puikiausiai ugniai užkurti tinka popierius ar laikraštis.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris