Maistas tapo skydu nuo tikrovės

Rūta Kerulytė
2020-01-23
Minčių, kad „žiauriai reikia sulieknėti“ turėjo ne vienas. Dietų vaikymasis, pašaipi bičiulio pastaba apie svorį gali privesti iki ligos, tikina Aurelija (30 m.). Ją nuo vaikystės kamavo valgymo sutrikimai. Šiandien moteris sėkmingai kovoja su liga ir padeda kitiems.
Maistas tapo skydu nuo tikrovės
Valgymo sutrikimai sergantiesiems – tarsi skydas nuo gyvenimo tikrovės. Specialistai pastebi, kad dietų vaikymasis ir savęs alinimas tampa bandymu spręsti gilias psichologines problemas.

Maistas žaizdoms užkamšyti
Pirmieji pavojaus ženklai pasirodė ankstyvoje vaikystėje. Aurelija augo sudėtingoje šeimoje, jautėsi nematoma ir negirdima. Maistas mergaitei „padėjo“ kovoti su sunkiais išgyvenimais. „Pirmąjį emocinį persivalgymą patyriau, kai likau viena vaikų sanatorijoje. Man buvo vienuolika. Antrasis epizodas pasikartojo gal dvylikos. Augau probleminėje šeimoje ir buvau emociškai apleista. Ieškojau būdų, kaip išgyventi“, - prisimena moteris.
Atėjus paauglystei, emocinio persivalgymo bagažą papildė rūpestis dėl išvaizdos: „Bręsdama sulaukiau pašaipų, kad suapvalėjau. Mano savivartė buvo itin žema, tad puoliau laikytis dietų ir badauti.“ Savęs alinimas atnešė rezultatų, tačiau jie nedžiugino. „Dietomis ir badavimais sutrikdžiau hormonų pusiausvyrą ir moterišką ciklą. Pasekmes jaučiu net ir dabar, kai man trisdešimt“, - pasakoja Aurelija. Ją iki šiol kamuoja hormonų išsibalansavimas, nereguliarus mėnesinių ciklas.
 
Po dietų atslinkdavo gausesnio valgymo periodas. „Kūnas siekė atsigriebti: godžiai kaupdavo maisto medžiagas. Išgyvenau daugelio moterų pažįstamą „jo-jo“ efektą: ką numesdavau, grįždavo atgal. Įsitraukiau į svorio kontrolę, apsėdo mintys apie mitybą ir kaip mažiau suvalgyti. Persivalgymus bandžiau kompensuoti medikamentais ir sportu, - pasakoja pašnekovė, kuri įsitikinusi, kad kraštutinumai – nuo dietų iki emocinio persivalgymo – buvo skydas nuo sunkios gyvenimo tikrovės. - Iš artimųjų niekas taip ir nepastebėjo, kad turiu valgymo problemų. O sergantieji ilgisi artimo ryšio, šilumos, sveikų santykių.“ Ji džiaugiasi, kad pavojingiausių valgymo sutrikimų formų – stiprios anoreksijos ar pažengusios bulimijos – pasiekti nespėjo.

 
Budi iki šiol
Aurelijos kelionė sveikimo link truko 12 metų. Pabaigusi mokyklą, ji pakeitė aplinką: „Pradėjau studijuoti norimą specialybę, užsiėmiau savanoriška veikla. Man pasisekė – gyvenime atsirado naujų žmonių, įsiliejau į puikų darbo kolektyvą. Žinoma, atkryčių būdavo, tačiau ilgainiui supratau, iš ko jie kyla.“ Aurelija lankėsi psichoterapijos užsiėmimuose, išbandė meno terapiją. Pasakoja, kad sveikti padėjo ir tikėjimas, Bažnyčios bendruomenė.
Tačiau moters kova nesibaigė iki šiol. „Tai nėra liga, nuo kurios pasveikstama. Šį sutrikimą reikia gerai pažinti ir nuolat budėti. Persivalgytojui nepakanka liautis persivalgyti. Reikia analizuoti save. Tik taip pavyks sužinoti, kas pastūmėjo šios ligos link, koks sergančiojo santykis su savo kūnu“, - teigia Aurelija.
 
Moteris studijavo socialinį darbą, dirbo su traumas patyrusiais vaikais ir nuo priklausomybių kenčiančiais žmonėmis. Anot pašnekovės, ši patirtis pastūmėjo veikti toliau. „Prieš kelerius metus Kaune pradėjau organizuoti paramos grupę valgymo sutrikimus patiriančioms moterims. Dabar tokią subūriau internete. Žinoma, ji negali pakeisti individualaus gydymo, tačiau artimas ryšys ir parama gyvybiškai svarbi sveikimo dalis. Grupėje susipažįstame su dvylikos žingsnių programa. Paskutinis žingsnis byloja, kad išsilaisvinę turime padėti išsilaisvinti kitiems. Džiaugiuosi, kai matau sveikstančias moteris ir būnu šalia. Tai leidžia ir man nepamiršti ligos balso, kuris vis dar bando išlįsti, jei atitolstu nuo savęs ir tikėjimo“, - pasakoja Aurelija.


Tarp kitko
Emocinis persivalgymas – sutrikimas, kuriam būdingi dažni, nekontroliuojami persivalgymo epizodai. Žmogus gali suvalgyti didelį kiekį maisto per trumpą laiką, net jeigu ir nejaučia alkio, ar užsiimdamas kokia nors veikla: žiūrėdamas televiziją, naršydamas internete. Kenčiantis nuo šio sutrikimo žmogus negali sustoti valgyti, dažnai valgo pasislėpęs ir paskubomis. 

 
Interviu

Apie valgymo sutrikimus kalbamės su Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro valgymo sutrikimų centro vedėja, psichiatre-psichoterapeute Brigita Baks:
 
- Gali pasirodyti, kad anoreksiją ir bulimiją tiesiogiai sukelia dietos, grožio standartų vaikymasis... ar tikrai?
- Išvaizdos kultas, sakyčiau, tik ledkalnio viršūnė. Tikroji bėda slypi giliau. Augdami susiduriame su įvairiais iššūkiais. Išvaizda yra tik bandymas spręsti rimtas psichologines problemas. Žinoma, medijoje, kultūrinėje aplinkoje svorio metimas siūlomas kaip laimės receptas. Diegiama mintis, kad kontroliuojant svorį pavyks atsikratyti visų kitų bėdų.
Mokslininkai mano, kad polinkis į valgymo sutrikimus yra genetinis ir žengia koja kojon su depresiškumu, nerimo sutrikimais. Dvynių tyrimai parodė, kad ląstelių chromosomose yra už tai atsakingos dalys.

 
- Kas patenka į valgymo sutrikimų rizikos grupę?
- Nors valgymo sutrikimai gresia įvairaus amžiaus žmonėms, bene didžiausia rizikos grupė – paaugliai. Jauni žmonės mėgina laikytis dietų, nors su jų svoriu viskas gerai. Apklausę septintokus-aštuntokus sužinosime, kad beveik kas antras yra bandęs reguliuoti svorį... Tai itin jautrus amžiaus tarpsnis. Formuojasi identitetas, ypač svarbu, kaip priims aplinkiniai. Kartais viską nusveria išvaizda. Nervine anoreksija paprastai susergama anksti, sulaukus dvylikos-trylikos metų. O vėlesnėje paauglystėje dažniau sergama bulimija.
Dar viena rizikos grupė – žmonės, kurių darbas tiesiogiai susijęs su išvaizda. Šou pasaulio atstovai, šokėjai, modeliai. Beje, nors dažniausiai valgymo sutrikimai užklumpa moteris, vyrų skaičius taip pat didėja. Jeigu anksčiau dešimčiai sergančiųjų tekdavo vienas vyras, dabar šis skaičius išaugo iki dviejų su puse. Šią kaitą lemia kultūrinės ir ekonominės priežastys. Urbanizacija, geresnis maisto prieinamumas, vertybių kaita, ribų tarp lyčių nykimas.
 
- Papasakokite, kaip vyksta gydymas? Ar nuo valgymo sutrikimų pavyksta greitai pasveikti?
- Trukmė būna įvairi. Trumpai sirgusiems pacientams kartais užtenka ir pusmečio ar metų. Valgymo sutrikimų centre taikome kelių žingsnių taktiką, žmogus visą tą laiką nebūna ligoninėje. Užtikrinama reguliari mityba. Su pacientu analizuojame psichologines problemas. Deja, šiai ligai būdingi atkryčiai gydymo metu. Tada toliau kalbamės su pacientais, gilinamės, kodėl taip nutiko.
Reikia nusiteikti, kad gydymas gali trukti kelerius metus ar net ilgiau. Kuo vėliau pacientas kreipiasi, tuo ilgiau trunka jo kelias sveikimo link.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris