Lietuvoje lizdą susuka ir užsieniečiai medikai

Eimantas Šaulitis
2019-09-20
Ko gero, retam iš jūsų teko užeiti į užsieniečio gydytojo kabinetą. O gaila! Pacientai ir kolegos medikai džiaugiasi ne tik specialistais iš kaimyninių valstybių: Baltarusijos ar Ukrainos. Baltu chalatu mūsų šalyje pasipuošia atvykėliai iš Jungtinių Arabų Emyratų ar Maroko.
Lietuvoje lizdą susuka ir užsieniečiai medikai
Prieš beveik dvejus metus marokietis Abderrahmanas Bouboual pradėjo dirbti Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stotyje. Pernai vasarą gavo darbą ir ligoninėje. Šį rugsėjį Abderrahmanas pradėjo pilvo chirurgijos rezidentūros studijas Vilniuje, tačiau Panevėžyje jis vis dar dirba ne pilnu etatu.

Bijojo išgėrusių
„Ali užsieniečiu jau niekas nebelaiko ir tokiu nebevadina. Žinoma, žemaitiškai jis nemoka, bet lietuviškai kalba kuo puikiausiai“, – apie iš Jungtinių Arabų Emyratų atvykusį gydytoją pasakoja Šilalės ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinos reikalams Jolanta Milišiūnienė. Iš tikrųjų Ali Abou Amra – toks pilnas šio gydytojo vardas, užsieniečiu jau vargiai ir bepavadinsi. Jis kalba lietuviškai, turi mūsų šalies pilietybę. Ali į Lietuvą atvyko studijuoti prieš 20 metų. Planavo baigęs mokslus grįžti į gimtinę. Tačiau Marijos žemė įtraukė vyriškį į tvirtą glėbį ir nepaleidžia iki šiol. Paskutiniame studijų kurse Ali susituokė, gimė vaikas. Tuomet pasirodė prasminga Lietuvoje baigti rezidentūrą. „Su žmona buvome sutarę, kad grįšime į Jungtinius Arabų Emyratus. Tačiau nuolat kartojame „kitąmet“. Dabar jau auginame keturis vaikus. Jie čia priprato, myli Kauną, turi draugų. Mano paties širdis į Lietuvą linksta“, – pasilikimo Kaune priežastis vardija medikas.
 
Ali neišgąsdino lietuvių kalbos iššūkis – vyras suprato neturįs kitos išeities. Prasilaužti jam prireikė maždaug pusmečio. Tačiau Ali nerimavo, ar užsieniečio paslaugos pasirodys priimtinos lietuviams. Nuo pat atvykimo jo galvoje kirbėjo klausimas, kaip pacientai reaguos gydytojo kabinete išvydę užsienietį su baltu chalatu. Bijojo nuvertinimo ar žmonių atsisakymo kalbėtis su juo. Tačiau pradėjęs dirbti gydytojas pastebėjo, kad pacientai juo pasitiki netgi labiau nei kitais kolegomis. O juk į Ali kabinetą įžengia ne viskam atviri milenialsai. Mūsų pašnekovas – geriatras, tad jo pacientai – vyresnio amžiaus žmonės. Ir tai ne visko matę didmiesčių gyventojai. Ali važinėja į Šilalės, Druskininkų ir Lazdijų ligonines. Žmonės jį čia taip mėgsta, kad derina vizitus prie gydytojo buvimo jų mieste laiko.

 
Ali neišvengė kultūrinio šoko. Ypač neįprasta iš pradžių jam buvo alkoholio vartojimo kultūra. Gyvenimo Lietuvoje pradžioje Ali baimę kėlė išgėrę žmonės. „Įsivaizdavau, kad girtas žmogus gali viską padaryti. Net ir žmogų užmušti. Buvo toks atvejis, kai važiavau liftu su gerokai už save aukštesniu vyriškiu. Jis svyravo, buvo justi stiprus alkoholio kvapas. Buvo nejauku“, - prisimena vyras, kuriam teko pratintis ir prie kitokios bendravimo kultūros, santūresnio lietuvių charakterio. Pavyzdžiui, Ali gimtinėje įprasta pasisveikinti nors ir dešimt kartų per dieną. Todėl lietuviai reikšdavę nuostabą, kai užsienietis jiems nuolat tiesdavo ranką. „Bet dabar jau esu apsipratęs ir tie skirtumai problemų nebekelia, esu viskuo patenkintas, myliu Lietuvą ir lietuvius“, – tikina Ali.
 

L.S. skaičius
105
– tiek užsieniečių specialistų šiuo metu turi Lietuvoje galiojančias medicinos praktikos licencijas. 

 
Pacientai pamiršta savas problemas
Abderrahmanas Bouboual gimė ir užaugo Maroke. Su trejus metus Lietuvoje gyvenančiu vyru kalbamės lietuviškai. Marokietis kuklinasi ir iš anksto atsiprašo už pasitaikančias klaidas, tačiau pokalbis vyksta lengvai. Mokytis lietuvių kalbos jis bandė dar būdamas Maroke, bet nebuvo tinkamų sąlygų. Lietuvoje atsirado proga lietuvių kalbą naudoti kasdien. Atvykęs čia jis užsirašė į kursus Vilniaus universitete, į kuriuos kulniuodavo vakarais. Po dviejų trimestrų vyras išlaikė kalbos egzaminą, kuris būtinas gydytojo licencijai gauti. Marokietis lietuviškai liežuvį miklina ne tik darbe, bet ir bendraudamas su draugais, žmona.
 
Prieš beveik dvejus metus marokietis pradėjo dirbti Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stotyje. Pernai vasarą gavo darbą ir ligoninėje. Šį rugsėjį Abderrahmanas pradėjo pilvo chirurgijos rezidentūros studijas Vilniuje, tačiau Panevėžyje jis vis dar dirba ne pilnu etatu. „Nenorėčiau palikti darbo. Ten toks smagus kolektyvas. Žmona panevėžietė. Nors dėl to, kad noriu kelti kvalifikaciją, kraustomės į Vilnių, bet vis tiek smagu dirbti Panevėžyje“, - pasakoja medikas.
 

Pacientų reakciją į tamsaus gymio gydytoją įstumia Abderrahmaną ir į kuriozines situacijas. „Prieš porą savaičių buvo toks linksmas atvejis. Atvažiavome į iškvietimą. Moters teiraujuosi, kas jai nutiko, bet vietoj atsakymo ji manęs klausia: „O iš kur jūs atvykote?“ Pasiūliau pirmiausia pasirūpinti ją, o po to jau aš pažadėjau atsakyti. Sutarėme, kad apžiūrėsiu ir nuspręsiu, ar vežti į ligoninę, ar gydyti namie, o tuomet leisiu paspėlioti, iš kur esu. Na, ir pradėjo... Palestina, Egiptas... Net vyrą į pagalbą pasikvietė“, - šypsosi medikas.
Vyras pastebi greitosios pagalbos gydytojo darbą sunkinančių kultūrinių skirtumų. Pasak jo, Maroko daugiabučiuose beveik visi vieni kitus pažįsta, o čia žmonės, jei greitosios pagalbos medikams prireikia pagalbos nunešti pacientą, prisipažįsta nepažįstantys toje pačioje laiptinėje ne vienerius metus gyvenančių kaimynų.
 
Bėgo nuo karo

Larisa Michailovskaja į Naująją Akmenę atvyko iš karo krečiamo Donecko. Ji čia atvažiavo kartu su vyru, o metais anksčiau Lietuvoje apsistojo jų dukra. Apsiprasti padėjo ir tai, kad čia jau gyveno pažįstami, draugai. Su pacientais moteris tikina bendraujanti lietuviškai, o dėl kalbos barjero didelių problemų nekyla. Ji pastebi, kad profesinis žodynas nėra platus, tad darbo reikalais gydytojai nesunkiai pavyksta susikalbėti, o jeigu ir iškyla kokia bėda, netrūksta bendradarbių puikiai išmanančių abi kalbas.
 
Galiausiai problemą išspręsti galima ir pasitelkiant internetinį vertėją. Iš milijoninio miesto atvykusi moteris sako, kad gyvenimas Naujojoje Akmenėje skiriasi kaip diena ir naktis. Visgi ginekologei čia nė kiek nenuobodu. Tiesa, dukros bakalauro studijos Šiaulių universitete jau pasibaigė ir ji išvyko mokslų tęsti į kitą valstybę. Jau Lietuvoje jos studijos vyko anglų kalba, tad išvykti kitur jai nekilo didelių keblumų.

 
Tarp kitko
Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šiuo metu medicinos praktikos licencijas Lietuvoje turi 26 užsienio valstybių piliečiai.
Lietuvoje dirba 32 didžiosios rytų kaimynės piliečiai, 27 baltarusiai, 12 ukrainiečių. Turime po vieną ar du medikus iš daugumos Europos Sąjungos valstybių, tačiau Lietuvoje dirba ir atvykėliai iš kitų žemynų: libaniečiai, indas, marokietis ir nigerietis.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris