Kraujagyslių chirurgas: „Gydymu piktinasi tie, kurie nesidomi“

Rūta Kerulytė
2019-10-25
Gediminas Vaitėnas (31 m.) mėgsta iššūkius. Neseniai rezidento chalatą spintoje pakabinęs medikas nesikrato sudėtingų operacijų. Nors kraujagyslių ligomis sergančiųjų sveikata priklauso nuo sėkmės operacinėje, G.Vaitėnas neabejoja: chirurginio gydymo procese svarbus ir paciento indėlis.
Kraujagyslių chirurgas: „Gydymu piktinasi tie, kurie nesidomi“
Visada atsiras žmonių, nepatenkintų gydymu. Dažniausiai nepatenkinti ne tie, kuriems kas nors netikėtai nutiko blogo. Priekaištauja tie, kurie gydymo metu nesidomėjo, kuo jie serga ir kas daroma. Tik tada, kai pasirodo rezultatas, pacientas atsikvošėja ir nustemba, kad po gydymo neliko visiškai sveikas.

- Kuo jus patraukė kraujagyslių chirurgija? Ar jis skiriasi nuo kitų chirurgijos rūšių?
- Studijų metais, pirmame ar antrame kurse, atlikau praktiką kraujagyslių chirurgijos skyriuje. Nuėjau kartą, antrą, trečią. Įstrigo atmintyje. Paskui mačiau visas kitas chirurgijas, bet pirmasis įspūdis padarė savo. O skirtumų daug. Pavyzdžiui, kitų tipų chirurgija dabar jau mažai invazyvi, kraujagyslių chirurgams tenka dirbti invazyviai.

- Chirurgija globali, bet tikriausiai kiekvienoje šalyje skirtinga. Ko išmoko tarptautinės patirtys?
- Šios patirtys labai padeda, visos jos savitos. Kai buvau studentas, vykau į Braziliją, norėjosi nukeliauti kur nors toli (juokiasi). Dirbau chirurgijos skyriuje, kuriame gydė įvairias ligas, pirmiausia – pilvo srities. Brazilija padarė didžiulį įspūdį. Kalbant apie ligoninę, nustebino jos mastai ir pacientų priežiūra. Iš žmogiškosios pusės ten viskas gerai, tačiau jų finansiniai pajėgumai visai kitokie. Pavyzdžiui, operacinėje, kur turėtų būti visiškai sterilu, skraidanti musė nieko nestebina.

Rezidentūros metais porą mėnesių stažavausi Vokietijoje, super specifiniame centre, kur vyksta sudėtingų aortos patologijų gydymas. Ten pamačiau, ko per visą karjerą Lietuvoje nepamatysiu. Tokių klinikų pasaulyje nedaug, turbūt skaičius net dešimties nesiekia. Šiame centre gydo ypač sudėtingus atvejus, išsiplėtusias aortų aneurizmas. Nors išgyvenamumo rodikliai ir nėra patys geriausi, pamačiau, kad išgyventi net po tokių patologijų įmanoma. Deja, to Lietuvoje negalime daryti. Viskas susiveda į pinigus ir specifiką, kadangi tokios aortų patologijos – labai retos.

- Dirbate vienoje didžiausių Lietuvos ligoninių. Ar darbas tokio masto įstaigoje turi savo sunkumų?
- Mūsų ligoninė didžiulė, joje dirba puikūs žmonės. Tačiau norint paskirstyti tokį žmonių srautą, reikia ilgos vadovų ir pareigybių grandinės. Kai per šią grandinę nuleidinėjamas darbas ar užduotis, informacijos perdavimas tampa netiesioginis ir viskas išsikraipo sugedusio telefono principu. Super daug biurokratijos. Pagrindinė problema, mano manymu, administravimas, tačiau kaip ją spręsti – neįsivaizduoju. Studijų metais negauname vadovavimo įgūdžių. Žinoma, jei į medicinos programą mėginsime įdėti, pavyzdžiui, dviejų mėnesių administravimo pagrindų ar lyderystės ciklą, nukentės kiti, svarbesni dalykai.

- Kaip sekasi bendrauti su pacientais?
- Kantrybės prireikia nemažai. Stengiesi paaiškinti, bet žmonių yra visokių. Gerai, kai pacientas domisi ir dalyvauja gydyme, tačiau būna, kad numoja ranka: „Neaiškinkit, man neįdomu“. Pacientų įsitraukimas svarbus, nes gydant kraujagysles nėra vieno vienintelio metodo, turi pritaikyti pacientui labiausiai tinkantį. Todėl ir reikia, kad pats žmogus domėtųsi, išsakytų savo nuomonę.
Aišku, visada atsiras žmonių, nepatenkintų gydymu. Dažniausiai nepatenkinti ne tie, kuriems kas nors netikėtai nutiko blogo. Priekaištauja tie, kurie gydymo metu nesidomėjo, kuo jie serga ir kas daroma. Tik tada, kai pasirodo rezultatas, pacientas atsikvošėja ir nustemba, kad po gydymo neliko visiškai sveikas. Įsivaizduokite: žmogus atvažiuoja, kai ant pirščiuko atsiranda žaizda. Gali nugangrenuoti visa koja, tačiau ėmusis gydymo, pagerinus kraujotaką, koją išsaugome, nors pirštą kartais tenka amputuoti. Tokiu atveju žmogus pasipiktina: atėjo dėl žaizdelės, o neteko viso piršto. Jis nesupranta, kad jei būtų uždelsęs, greičiausiai apskritai liktų be kojos. Taigi labiausiai nepatenkinti tie, kurie nesidomi.

- Ko reikėtų nedaryti, norint išvengti kraujagyslių ligų?
- Nemažos dalies ligų priežastis mokslui nežinoma. Pavyzdžiui, aterosklerozė – negalime atsakyti, kodėl ji atsiranda. Žinoma, yra rizikos veiksniai. Kraujagyslių būklę blogina klasikiniai priešai: rūkymas, cholesterolis. Aišku, kol šie įpročiai pažeidžia kraujagysles, prireikia daug metų. Dar vienas kraujagyslių ligų katalizatorius – cukrinis diabetas. Prisideda ir kraujo spaudimas, ir inkstų funkcijos sutrikimai.

- Galbūt egzistuoja kraujagyslių sveikatos mitų, kuriais žmonės tiki?
- Farmacininkai po mano žodžių turbūt nuliūs (juokiasi). Esant venų patologijai, kai kurie kremai klaidingai pristatomi kaip kraujotaką gerinantys vaistai. Tačiau iš tiesų nėra įrodyta, kad šie produktai apskritai veikia. Iš tiesų tai - maisto papildai. Juos skiriu ir aš, tačiau perspėju, kad neaišku, ar tokie preparatai padės pasveikti ir visi jų veiksmingumo įrodymai nebūtinai teisingi. Kai kurie žmonės, prasidėjus kraujagyslių ligoms, pasitiki tepalais, tačiau paaiškėja, kad jie nepadeda ir ateina pas mus. Taip pat yra neteisingai manoma, kad po operacijos viskas būtinai ims ir susitvarkys. Dėl sveikatos ir pačiam pacientui teks pasistengti. Šios ligos gali kartotis visą gyvenimą. Kraujagyslių organizme žiauriai daug, jų visų nepašalinsi.

- Kasdien susidurdamas su netinkamo gyvenimo būdo pasekmėmis, tikriausiai itin rūpinatės savo sveikata?
- Galėčiau rūpintis ir labiau. Anksčiau kreipdavau daugiau dėmesio, nemažai laiko skirdavau sportui, o dabar nebėra jėgų. Arba esi po budėjimo ir nebesinori sportuoti, arba esi darbe. Tai vienintelis dalykas, dėl ko mane nervina darbas (juokiasi).

Dosjė:


2007-2013m. medicinos studijų magistras
2013-2015m. krūtinės chirurgijos rezidentūra
2015-2018m. kraujagyslių chirurgijos rezidentūra
Nuo 2018m. Vilniaus universitetas, Širdies ir kraujagyslių ligų klinika, Kraujagyslių rekonstrukcinės ir endovaskulinės chirurgijos centras, lektorius
Nuo 2018m. Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, gydytojas kraujagyslių chirurgas
Nuo 2018m. Santaros klinikos, gydytojas kraujagyslių chirurgas
2017-2018m. Vilniaus universitetas, Širdies ir kraujagyslių ligų klinika, Kraujagyslių rekonstrukcinės ir endovaskulinės chirurgijos centras, jaunesnysis asistentas
2017-2018m. Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, medicinos gydytojas
2015-2018m. Santaros klinikos, medicinos gydytojas

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris