Karštoji linija 1808 - ne pramogoms!

www.lsveikata.lt
2020-03-21
Karštosios linijos 1808 savanoriai prašo karantino metu, ypač vakare, neskambinti tų, kurie apimti nuobodulio dezinfekuoja ne tik rankas. Tai - ne pramogų numeris.
Karštoji linija 1808 - ne pramogoms!
Rankoje dezinfekcinė servetėlė, ant rankovės trikampis antsiuvas, partizanų kokarda

Numeris ne pramogoms
Karštoji linija 1808 dirba visą parą. Kaip sako vienas savanorių, daugiau nei šimtą kartų kraujo dovanojęs, šaulys ir įvairiausių akcijų iniciatorius Žilvinas Neliubšys, į skambučius atsiliepiantys savanoriai sulaukia pačių įvairiausių klausimų. „Natūralu, juk tokia situacija šalyje pirmą kartą“, - sako Žilvinas.
Skambučių srautas intensyvesnis būna nuo 9 ryto ir tęsiasi iki vakaro. Tiesa, pats pikas pasiekiamas maždaug vidurdienį. Ž.Neliubšys neslepia, kad vakare, maždaug nuo aštuntos ar devintos valandos, sulaukia įdomesnių skambučių... Karantino metu nuobodžiaujantys piliečiai pagurkšnoja alkoholinių gėrimų ir lengvai apšilę nusprendžia pabendrauti su karštos linijos savanoriais.
 

„Vakarais skambinančiųjų kontingentas šiek tiek pasikeičia. Labai noriu paprašyti, kad jei jau šiek tiek pasilinksminote, išgėrėte, paskambinkit geriau draugui, o ne savanoriams. Galbūt tuo metu, kai užimate liniją, kažkam išties reikia pagalbos. Be to, pagailėkite ir savanorių. Vienas toks skambutis sukelia šypsnį, du priverčia giliau įkvėpti, bet trečias iš eilės - suerzina. Todėl, kai skambina tas, kuriam išties reikia pagalbos, gali išgirsti ir suirzusio savanorio balsą, o mes to tikrai nenorime. Būkit geri, netrukdykit savanorių laiko. Tai - ne pramogų telefonas, o didžioji dalis skambinančiųjų išties sunerimę“, - ragina Žilvinas.

Į klausimą, ko dažniausiai teiraujasi žmonės, Žilvinas šypteli ir sako – visko: nuo, kaip save apsaugoti ir ką daryti, iki teisinių klausimų. „Tarkim, skambina močiutė ir klausia, ar atšauktos laidotuvės. Atsakau, kad nei vestuvės, nei laidotuvės neatšauktos. Sako, aš gi ne apie vestuves klausiu. Dar kartą pakartoju, kad laidotuvės neatšauktos. Močiutė vėl klausia: tai gali giminės ateiti? Sakau, kad reikia vengti susibūrimų, todėl visos giminės į laidotuves nekvieskit. Teko pasiaiškinti dar keletą minučių, ką daryti su tomis laidotuvėmis.
 
Kitas skambutis. Moteris klausia, ką daryti su iš Norvegijos grįžtančiu žentu. Įsileisti ar neįsileisti į namus? Paaiškinu, kad reikia saviizoliuotis žentui, galima atskirame kambaryje, dažnai jį vėdinti laikytis numatytų dviejų metrų atstumo, dažnai plauti rankas, geriausia naudoti skysta muilą, o jei turi tik kieto, pasirūpinti atskiru gabalėliu tik žentui. Nors atrodo, kad tokios informacijos netrūksta, bet žmonės vis vien skambina pasitikslinti“, - pasakoja Žilvinas.

Tiesa, kaip pastebi pašnekovas savanoriams kartais tenka atsakinėti ir į teisinius klausimus. „Kartą sulaukiau vieno pono skambučio, kuris klausė, ar paskelbus karantiną gali prekiauti alkoholiu? Sakau, na, kaip ir leista dirbti vaistinėms bei maisto prekių parduotuvėms. Jis sako, na, aš pardavinėju ir maisto. Klausiu kokio? Tyla. Tada klausiu: tai jūs ponas pardavinėjate šnapsą ir dar turite čipsų? Po ilgos pauzės, atsako - taip. Neslėpsiu šiek tiek susierzinau. Bandžiau paaiškinti, kad karantino metu dribti gali maisto parduotuvės ir vaistinės, o alkoholis vis dėlto jau kaip pasilinksminimo prekė. Paraginau būti tiesiog pilietiškam“, - sako Ž.Neliubšys.

Peradresuoja GMP
Prieš savaitę įkūrus karštąją liniją į skambučius atsakinėjo Kauno miesto greitosios pagalbos stoties savanoriai, vėliau prie jų prisijungė šauliai, o dabar jų gretose yra užsiregistravusių 500 Kauno kolegijos savanorių. „Tai - fantastiškas dalykas. Dabar šauliai meta savo pajėgas į kitas sritis. Pamenu pirmomis dienomis kalbi su žmogus ir matai, kad dar dvidešimt laukia eilėje. Bet visiems, kuriems nespėjam atsiliepti iš karto, perskambiname. Pradžioje buvo dešimt telefono linijų, po to - dvidešimt, o dabar - trisdešimt penkios. Piko metu visos linijos užimtos“, - sako Ž.Neliubšys.

Savanoriai dirba pamainoms. Pirma prasideda nuo 7 ryto iki 14 valandos, antra - nuo 14 iki 18, o trečia - nuo 18 iki 23 valandos. Nakčiai lieka nedidelė, bet labai patyrusi komanda. „Man vieno budėjimo metu yra tekę peradresuoti keturis skambučius greitosios pagalbos stotims, įtariant, jog žmogus gali būti užsikrėtęs koronavirusu. Atsiliepdami į skambutį viename kompiuterio ekrane matome algoritmą, kur nurodomi konkretūs klausimai, ką turime paklausti. Matome ir žemėlapius, tad prireikus medikų pagalbos peradresuojame konkrečiai toje teritorijoje dirbančiai GMP dispečerinei. Buvau sulaukęs skambučio iš močiutės, kuri skundėsi dusuliu ir skausmu krūtinėje. Aš - ne medikas, bet įtariant, kad tai ne koronovirusas, o infarktas skambutis buvo iš karto perduotas GMP“, - sako Ž.Neliubšys.

Neatlygintinas kraujo donoras Ž.Neliubšys sako, kad šiandienos situacijoje turime būti vieningi, o žmonės noriai prisideda tiek prie savanorių, tiek remdami juos. Kauno Tauro LIONS klubas visiems karštos linijos savanoriams susitarus su viena kavinių tiekia karštą maistą. Atsiranda ir verslininkų, kurie nori remti pinigais, kad tik savanoriai būtų pavalgę, o ketvirtadienį kreipėsi ir mineraliniai vandenys sakydami, jog savanoriams pristatys nemokamai vandens, sulčių. „Esame susitelkę ir vieningi, tai - puikūs pavyzdžiai. Turim šansą, kad viskas bus gerai. Esame drausmingesni nei italai, todėl nuoširdžiai tikiu, kad mums pavyks išvengti tokios padėties kaip pas juos“, - viliasi Ž.Neliubšys.


PS.
Kaip žinia, Žilvinas Neliubšys neatlygintinai dovanojo kraujo daugiau nei šimtą kartų. Todėl net ir karantino sąlygomis ragina galinčius tai daryti nelikti abejingus. „Niekad nežinai, kada kraujo gali prireikti tau pačiam. Čia kaip draudimo polisas - kol gali, pasirūpini iš anksto. O kraujo centrai tikrai pasirūpins visų saugumu“, - sako Ž.Neliubšys.


 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris