Kai norisi nusirauti plaukus, antakius, ir blakstienas...

Eimantas Šaulitis
2020-03-02
„Nežinojau, kad tai - liga, iki sulaukiau aštuoniolikos“, - sako Ella. Britę liguistas potraukis pešioti veido plaukus kamuoja keliolika metų. Kad ją kamuojantis sutrikimas vadinamas trichotilomanija, ji sužinojo visai neseniai.
Kai norisi nusirauti plaukus, antakius, ir blakstienas...
Apie trichotilomaniją prabilo ir buvusi muzikinio šou „X Faktorius“ dalyvė Gerda Zaptoriūtė. Mergina dėl to sulaukdavo patyčių. Gerda bandė save įtikinti, kad taip elgtis negalima, tai nesveika ir negražu, tačiau buvo bejėgė.

Nesupranta, kad serga
Ella iš nedidelio miestelio Britanijoje. Ji pasakoja pradėjusi pešioti plaukus vos penkerių. „Viskas prasidėjo nuo antakių ir blakstienų. Prisimenu, mano bendraklasių mamos paimdamos vaikus iš mokyklos manęs vis klausdavo, kur dingo blakstienos. Aš tik gūžčiojau pečiais – „nežinau“. Mano mama verkdavo iš nevilties. Ji negalėjo suprasti, kodėl tai darau. Mama bandydavo mane prakalbinti. „Ella, kodėl tu tai darai? Ar tu susirūpinusi? Kažkas tau liepė taip elgtis? Tu juk žinai, kad jei tęsi, jie neataugs!“ - tačiau mamos klausymai, prašymai ir gąsdinimai buvo bergždi. Mergaitė tapo mergina, o liguistas potraukis niekur nedingo.
 
Savaime suprantama, kad išpešiotus jos antakius ėmė pastebėti ne tik mamos. Vyresnėse klasėse, kai išauga išvaizdos svarba, Ella sulaukė pašaipų lavinos. Tačiau paaiškinimų elgesiui mergina nerado iki pat mokyklos baigimo. „Nežinojau, kad tai - liga, iki sulaukiau aštuoniolikos! Dabar man devyniolika, vartoju vaistus, tačiau noras pešti plaukus niekur nedingo“, - teigia Ella. Jeigu bėdų maža, merginai nustatytas aktyvumo ir dėmesio sutrikimo sindromas (ADSS). Tad jai tenka vartoti vaistus dviem skirtingoms ligoms gydyti. Ella nuogąstauja, kad tabletės nuo ADSS sustiprina jos trichotilomanijos simptomus. „Tikriausiai man tik paranoja“, - guostis bando mergina. Tiesa, dėl to ji ruošiasi pasikonsultuoti su gydytoju.
 

Reikia kalbėti
Apie trichotilomaniją prabilo ir buvusi muzikinio šou „X Faktorius“ dalyvė Gerda Zaptoriūtė. Mergina dėl to sulaukdavo patyčių. Gerda bandė save įtikinti, kad taip elgtis negalima, tai nesveika ir negražu, tačiau buvo bejėgė. „Baidyklė be antakių, be blakstienų, be veido. Na, visko būdavo, ir apspardyta buvau... Vien dėl to, kad taip atrodau“, – apie bendraamžių reakciją į retą psichologinę ligą, kalbėjo mergina. Gerda pasakojo, kad ji pešiodavo antakius ir blakstienas. Turėjusi storus ir vešlius antakius, galiausiai jų neteko. Dabar, norint sukurti vešlių antakių efektą, tenka ilgą laiką praleisti grimerės kėdėje arba prieš veidrodį.
 
„Dažniausiai užeina nerimas ar bijai kažko... Kažkokia nepatogi situacija ir tu pajauti, kad jau esi kažkur prie blakstienų ir trauki. Ir tada pagalvoji, kad vėl tą darai“, – atvirai kalbėjo atlikėja. Gerda ilgai tylėjo apie šią ligą. Manė, kad galbūt tai šalutinis poveikis nuo vartotų vaistų ar kitos ligos. Medikai atsakymo nedavė akimirksniu. Tačiau, sužinojus diagnozę, merginai palengvėjo. „Niekaip neišdrįsau pasakyti, kad aš pati tai darau. Galiausiai supratau, kad ne aš viena tokia „nenormali“, kaip iš pradžių galvojau“, – kalbėjo mergina. Dabar Gerda yra įsitikinusi – apie tokias ligas reikia kalbėti, nesigėdinti to ir pasidalinti savo išgyvenimais garsiai.

 
Interviu
Apie trichotilomaniją kalbamės su psichologe psichoterapeute Marija Vaštake.

- Žmonės paprastai nesirauna plaukų iš neturėjimo, ką veikti. Kas sukelia trichotilomaniją?
- Tai nerimo spektro sutrikimas, pasireiškiantis nenumaldomu potraukiu rautis plaukus, neretai jis lydimas trichofagijos - išrauti plaukai yra suvalgomi. Dažniausiai raunami galvos plaukai, retesniais atvejais – blakstienų, antakių ar kiti kūno plaukeliai. Neretai išprovokuoja stiprus psichoemocinis stresas, sukrėtimas. Sutrikimas dažniau sutinkamas šeimoje, kur dėl tėvų nesutarimų, įtemptų santykių, vaikai patiria įtampą. Mažai dėmesio skiriama jų emociniams poreikiams. Atžala jaučia, kad jo jausmais niekas nesidomi, emocijos slopinamos, tačiau vidinis nerimas auga. Prieš raunant plauką vaikas jaučia įtampą, kuri slūgsta išrovus ir jau kramsnojant. Raunant plauką sukeltas sau fizinis skausmas nukreipia dėmesį nuo išgyvenamo emocinio skausmo. Taigi, procesas atlieka atsipalaidavimo, pabėgimo nuo emocinių išgyvenimų, vidinių konfliktų funkciją.

 
- Sutrikimas tik nedarnių šeimų vaikams tenkanti „dovana“?
Ne. Kai kurie autoriai nurodo, kad tose šeimose, kuriose vaikų motinos yra hiperglobojančios, tačiau emociškai šaltos ir neprieinamos, ribojančios ir valdingos, kuriančios priklausomus santykius su vaikais, sunkiai atsiskiriančios nuo vaikų – trichotilomanija dažnesnė. Kiti autoriai nurodo, kad tose šeimose, kur vaikai negali išreikšti pykčio ar agresyvius impulsus, taip pat šeimose, kuriose seksualinės temos laikomos nepriimtinomis, jomis nekalbama, vaikas slopindamas tiek seksualinius, tiek agresyvius impulsus jaučia nerimą, kuris pasireiškia šiuo simptomu.
 
- Trichotilomanija tėra vaikų ir paauglių problema?

- Trichotilomanija pasireiškia ikimokyklinio amžiaus vaikams, tačiau dažniausiai kamuoja dvylikos, trylikos metų amžiaus paauglius. Pasitaiko ir kiek vyresniems, net suaugusiems. Moterys nuo sutrikimo kenčia tris kartus dažniau nei vyrai. Plaukais neapsiribojama. Vaikai ar paaugliai kartais kramto nagus bei odeles aplink juos. Neretai asmenys, kenčiantys nuo šio sutrikimo, rauna ir valgo ne tik savo plaukus, tačiau ir naminių gyvūnų arba kramsnoja ir valgo išrautus iš įvairių audinių plaukelius.
 
- Liga daugeliui nežinoma. Ji tokia pat nedažna kaip snaigės šią žiemą?
- Sutrikimas – retas. Jis pasireiškia penkiems procentams žmonių, tačiau skaičius nėra tikslus, nes daugelis žmonių sutrikimą slepia daug metų, tyliai kenčia visą gyvenimą. Psichoterapinėje praktikoje sutrikimas neretai sutinkamas kartu su depresija, generalizuoto nerimo sutrikimu, obscesiniu-kompulsiniu sutrikimu, valgymo sutrikimu. Pradedant dirbti psichoterapijoje paaugliai, turintys šį simptomą, apie jį pasako kur kas vėliau, kuomet jau susikuria saugus psichoterapinis santykis. Atsiverti apie tai nėra lengva, tai lydima stiprios gėdos išgyvenimo, bejėgystės ir nevilties.
 
- Trichotilomanija nepraeina savaime. Kaip ji gydoma?
- Potraukis rautis plaukus tampa nenumaldomu, nekontroliuojamu, progresuojančiu impulsu, įkyrios mintys ir veiksmai užvaldo vis labiau. Tuomet psichoterapinė pagalba - būtina. Psichoterapijos esmė - labiau pažinti savo elgesį ir suprasti jo gilumines priežastis. Su vaikais tai nėra lengva užduotis, nes jie sunkiai reflektuoja ir verbalizuoja savo jausmus. Todėl naudojama žaidimo terapija, meno terapijos elementai. Dirbant su paaugliais taip pat neretai naudojama meno terapija. Kartais taikoma ir šeimos psichoterapija.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris