Justas Birutis: „Nieko nepraradau pasirinkęs Šiaulius“

Eimantas Šaulitis
2019-08-27
„Patekau į sunkią avariją. Po jos supratau, kad didžiųjų operacijų chirurgu jau nebegaliu būti. Tuo metu tai atrodė nuopuolis“, – pasakoja Respublikinės Šiaulių ligoninės chirurgas, endoskopuotojas Justas Birutis. Jaunas vyras buvo priverstas išsižadėti karjeros planų, tačiau šiandien, grįžęs į gimtąjį miestą, džiaugiasi galėdamas dirbti mylimą darbą.
Justas Birutis: „Nieko nepraradau pasirinkęs Šiaulius“
„Jeigu tu su pacientu bendrauji, procedūros metu leidi jam tam tikrais etapais pailsėti, priprasti prie įrangos, po tyrimo jis tau pasako ačiū. O jeigu viską darai greitai, be jokios komunikacijos, rezultatai būna visai kiti“, - sako Respublikinės Šiaulių ligoninės chirurgas, endoskopuotojas Justas Birutis. Z.Katkienės nuotr.

- Šiandien jums - laisvadienis, bet planuotą interviu laiką teko nukelti, nes išskubėjote į operacinę. Ar dažnai taip sudrumsčiamas poilsis?
- Na, aš atvažiuosiu bet kada, kai tik pasakys, jog atsirado sunkus pacientas. Suveikia jaunatviškas entuziazmas. Yra tokia procedūra, kurią Šiaulių apskrityje atlieka tik du gydytojai - aš ir Laurynas Kameneckas. Jeigu planuoju išvykti už miesto ribų, prašau kolegos, kad mane uždengtų. Telefonas visada po ranka, o kai pasigirsta skambutis, ir pikto žmonos žvilgsnio sulaukiu. Šiandien buvo kraujavimo iš virškinamojo trakto atvejis, tad ir toliau budžiu, mane visą parą gali iškviesti, tad nenutolstu nuo ligoninės didesniu nei dešimties kilometrų spinduliu.
 
- Rezidentūros metais dalyvavote transaksilinėje skydliaukės operacijoje, kai pjūvis buvo atliekamas pažasties raukšlėje. Kaip kilo tokios operacijos idėja?
- Skydliaukės operacijomis domėjausi nuo chirurgijos rezidentūros pradžios. Iš viso penkerius metus. Sužinojau apie procedūrą ir pradėjau kalbėtis su gydytoju Albertu Daukša. Jis kaip tik irgi planavo tokią operaciją atlikti, mėnesiui į Pietų Korėją mokytis vyko. Kai grįžo, idėją įgyvendinome - atliekant operaciją buvau jo asistentas. Tai buvo pirmoji tokia operacija Baltijos šalyse. Skydliaukės operacijomis užsiimti planavau baigęs rezidentūrą. Tačiau planai pasikeitė ir pasirinkau endoskopiją.

 
- Kodėl nusprendėte pakeisti specializaciją?
- Patekau į sunkią avariją. Po jos supratau, kad didžiųjų operacijų chirurgas jau nebegaliu būti. Tuo metu tai atrodė nuopuolis, bet klinikų profesoriai padėjo atrasti endoskopijas. Docentas Dalius Petrauskas dešimt mėnesių aktyviai mokė endoskopijos. Galiausiai man prašvito: supratau, kad galbūt šiuo metu esu laimingesnis, nei būčiau atlikinėdamas skydliaukių operacijas.
 
Jūsų iniciatyva kolonoskopijos tyrimo metu pacientai užmigdomi. Ligoninės administracija imli naujovėms?
- Anksčiau buvo tokios stigmos, kad ligoninių administracijose vyrauja posovietinis mąstymas. Esą tik parodo pirštu, o tu darai, ką tau liepė, ir jokių idėjų pasiūlyti negali. Taip manėme būdami studentais. Bet kai čia atvykau, užteko drąsos pradėti kurti - pamačiau, kad viskas yra padaroma. Pavyzdžiui, tokios procedūros kaip žarnyno dalių - dvylikapirštės žarnos, stemplės, storosios žarnos - protezavimas. Anksčiau mūsų ligoninėje tai nebuvo atliekama, nes laikytasi nusistatymo, kad tam nėra finansų. Bet jeigu pasikalbi su administracija, paskaičiuoji, įrodai, kad tai yra naudinga ne tik pacientui, bet ir pačiai ligoninei, jos prestižui, uždegama žalia šviesa. Todėl šiuo metu aš jaučiuosi nieko nepraradęs pasirinkęs Šiaulius.
 
- Endoskopija pacientams dažnai asocijuojasi su nemaloniomis procedūromis. Toks įsivaizdavimas turbūt nebėra teisingas?
- Mūsų tautoje yra susiformavusios stigmos, kad tai - skausminga, nemalonu ir gėdinga. Bet aš manau, kad priežastis ta, jog anksčiau šiai procedūrai naudoti prietaisai buvo nelankstūs, rigidiški, skausmingi. Jie sukeldavo daug daugiau diskomforto nei dabar turima įranga. Šiuolaikinės technologijos leidžia išvengti skausmo ir diskomforto. Be to, reikia suprasti, kad ateina žmogus bijodamas skausmo ir gėdos. Bet jeigu tu su pacientu bendrauji, procedūros metu leidi jam tam tikrais etapais pailsėti, priprasti prie įrangos, po tyrimo jis tau pasako ačiū. O jeigu viską darai greitai, be jokios komunikacijos, rezultatai būna visai kiti.
 
- Vieno paciento atsiliepime skaičiau, kad mokate pajuokauti, nuraminti. Gydytojui praverčia geras humoro jausmas?

- Taip, tai yra vienas pagrindinių gydytojų pliusų. Žinoma, ne visi tą humorą supranta. Aš medicinoje jau septinti metai, tad jau matau, su kuriais žmonėmis gali juokauti, o su kuriais geriau išlaikyti rimtį. Išsigandusiam pacientui tereikia juokelio. Pasijuokiat iš ko nors ir žmogus atsipalaiduoja. Galiausiai, pacientas iš kabineto išeina mūsų pokalbį pabaigdamas savo juokeliu. Nebelieka susikaustymo, rėmų: tu esi gydytojas, aš - pacientas.
 
- Esate dalyvavęs multisporto varžybose. Kaip susidomėjote šia sporto šaka?
- Prieš avariją aktyviai sportavau: myniau dviratį, bėgiojau. Sutikau grupę žmonių, kurie pasakė, kad turėčiau išbandyti multisportą. Jis jungia įvairias sporto šakas: nuo bėgimo, orientavimosi, iki irklavimo, alpinizmo, šaudymo. Sąrašas tęstinis. Užduotis dalyviai sužino tik prieš startą. Vienose varžybose išbandžiau jėgas ir supratau, kad esu visiškai nepasiruošęs tokiam dalykui. Bet tu patikrini savo ribas. Ne tik fizines, bet ir psichologines. Įtiki, kad vis dar gali, nesi pavargęs ir paprasčiausiai turi susiimti. Man tai fantastiškas sportas buvo.
 
- Iš Šiaulių kilęs legendinis krepšininkas Sigitas Birutis, šiuo metu žaidžia jo sūnus Laurynas, iš to paties miesto ir politikas Šarūnas Birutis. Turbūt sulaukiate nemažai klausimų dėl to?

- Būnant rezidentu manęs dažnai klausdavo, ar kuris iš jų nėra mano giminaitis. Iš tų žmonių akių matydavau, kokio atsakymo jie nori. Tiems, kurie ieškodavo politikos, sakydavau, kad Šarūnas Birutis mano giminė, o tiems, kurie domėdavosi krepšiniu irgi sakydavau: „Taip, giminė.“ (šypsosi.)


Dosjė
2013 m. įgyta medicinos gydytojo licenzija, pradėjau darbą Respublikinės Šiaulių ligoninės Priėmimo - skubiosios pagalbos skyriuje.
2016 m. pradėjau dirbti chirurgijos skyriuje gydytoju asistentu.
2018 m. įgyta gydytojo chirurgo specialybė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose (LSMUL KK).
2018 - 2019 m. LSMU KK atlikti kvalifikacijos kėlimo kursai, kurių metu įsisavintos endoskopinės intervencijos.
2018 m. pradėta dirbti Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, Radiologijos - endoskopijų skyriuje, kuriame atlieku gydomąsias ir diagnostines kolonoskopijas ir gastroskopijas, ERCP.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris