Atsikračius didžiulio antsvorio dingo ir ligos

Sima Kazarian
2021-07-23
Lygija Baranauskienė (66 m.) iš Šakių r. pademonstravo nepaprastą valią – antrojo tipo diabetu serganti moteris numetė 90 kilogramų. Pamatę tiesiog akyse krintantį svorį, aplinkiniai ėmė šnabždėtis esą moterį užklupo sunki liga. Tačiau buvo atvirkščiai – pakeitusi gyvenimo būdą Lygija iš organizmo išgujo daugelį negalavimų.
Atsikračius didžiulio antsvorio dingo ir ligos
Pradėjusi radikalius gyvenimo būdo pokyčius ir atsikračiusi didžiulio antsvorio straipsnio herojė, nors ir sirgdama antrojo tipo diabetu, jau 12 metų gyvena be insulino injekcijų.

Ligoninė – antrieji namai
„Atrodžiau klaikiai“, – savo ankstesnę išvaizdą be gailesčio apibūdina Lygija. Ji svėrė netoli 150 kilogramų, spaudimas pakildavo iki 240/140. „Mane ne kartą operavo, patyriau šešias narkozes. Ligoninė buvo tapusi antraisiais namais: savaitę leisdavau namie, savaitę – stacionare. Visi jau ten mane pažinojo“, – prisimena moteris.
 
Kartą ji atvyko į konsultaciją pas kardiologę, tačiau kabinete laukė nemalonus sutikimas. „Gydytoja buvo mano bendraamžė, mažutė, lieknutė. Vos tik įžengiau pro duris, ji mane nužiūrėjo ir rėžė: „Nusimeskit svorį, tada jau galėsit pas mane ateiti.“ Buvau tiesiog priblokšta. Išėjusi į koridorių pradėjau verkti. Nuėjau pas kitą gydytoją, tačiau po kurio laiko pagalvojau – nejaugi tikrai negaliu truputį savęs pagerinti?“ – prisiminė Lygija.
 
Antsvoris pašnekovei pradėjo augti po gimdymų. Septyniolikmetė Lygija tekėdama nesvėrė 50 kilogramų. Po paskutinio nėštumo, pamečiui pagimdžiusi tris vaikus, svarstyklės rodė 108 kilogramus.

„Kas tai yra suvalgyti keptuvę blynų? Taigi čia paprasta. Tikrai negaliu pasakyti, kokie būdavo mano pietūs, nes neturėdavau nei pietų, nei vakarienės – valgiau visą dieną“, – prisimena pašnekovė.
 
Specialistų pagalba būtina
Pasiryžusi atsikratyti antsvorio ji turėjo sukaupti visas valios pastangas, tačiau jos atsipirko su kaupu. Moters sveikatos būklės pasikeitimai nustebino ir medikus, ir artimuosius. Iš viso Lygija numetė bene 90 kilogramų, o pagerėjimą pajuto iškart, vos pradėjo mažiau valgyti.
„Lengva pasakyti: mažiau ėsk. Tie, kurie valgo, kiek nori ir yra liekni, – nesupras. Kartais pagalvodavau: už ką man tokia kančia?“ – sako Lygija. Užuot visą dieną mėgavusis maistu ji turėjo pasitenkinti 880 kcal per parą – tokia buvo jos dienos energijos norma.
Sulieknėjusi Lygija išmetė visus senus rūbus, tačiau atminčiai pasiliko vienas kelnes. Dabar ji visa telpa į vieną jų klešnę.
 
Paklausta, kokie mitybos principai padėjo atsikratyti antsvorio, Lygija sako: „Badas, badas ir dar kartą badas.“ Pirmąsias tris savaites neėmiau nė kąsnio į burną. Gėriau iš užsienio atsiųstus papildus, kuriuose buvo reikalinga maistinių medžiagų ir energijos norma. Per tą laiką numečiau šešiolika kilogramų. Vėliau ėmiau valgyti daugiau. Užkrimsdavau talerių, gerdavau kavą, pasaldintą sacharinu. Vengiau bulvių, makaronų“, – prisimena moteris.
Pradėjusi laikytis dietos ji nusipirko svarstykles, knygų apie sveiką gyvenseną, užsirašė pas dietologę: „Be specialistų čia niekaip. Dietologė sudarė valgiaraštį, kiek, ko ir kada turėčiau valgyti. Pavyzdžiui, po pietų aš jau negaliu valgyti uogų, vaisių.“
 
Sveikatos pokyčiai akivaizdūs
„Dabar valgau viską, tačiau mažesniais kiekiais. Kotlečiukas koks vienas, blynai ne septyni, o du. Vietoj trijų cepelinų galiu suvalgyti vieną. Draugai kerta šašlykus, kad net ausys linksta, o aš įsidedu pora gabaliukų į lėkštę ir man turi būti gana“, – pasakoja Lygija.

 
Jis sako geriau pasijutusi tik pradėjusi mesti svorį: „Per tą dvylika metų nė karto negulėjau ligoninėje, nepakyla toks didelis spaudimas kaip anksčiau. Pamatę tyrimų rezultatus gydytojai ėmė mainyti vaistus, mažinti jų kiekius, kol galiausiai liko tik keletas būtiniausių medikamentų. Kol nesilaikiau dietos, ryte suvartodavau po dešimt dvylika įvairiausių tablečių ir tiek pat vakare – dabar net neatsimenu visų pavadinimų. Be to, rytą vakarą leisdavausi ilgai veikiantį insuliną, o per pietus dar ir trumpo veikimo. Be to gėriau ir gliukozės kiekį kraujyje mažinantį vaistą.
 
Pradėjusi radikalius gyvenimo būdo pokyčius Lygija, nors ir sirgdama antrojo tipo diabetu, jau 12 metų gyvena be insulino injekcijų.
Ji tebevartoja vaistus nuo padidėjusio kraujospūdžio ir metforminą du kartus per dieną. O kartais sako ir visai jį pamirštanti. Trijų mėnesių gliukozės kiekis moters kraujyje yra 6,2 mmol/l.

 

Komentaras
Tokių atvejų vienetai

Biruta Jančaitienė, Šakių rajono cukriniu diabetu sergančiųjų klubo „Linelis“ pirmininkė teigia, kad Lygijos pasiekimai yra ypatingi. Per kelis dešimtmečius, kuriuos vadovauju sergančiųjų diabetu klubui, tokių žmonių buvo vienas kitas.
„Pirmo tipo ir antro tipo diabetas yra skirtingi. Lygija serga antrojo tipo diabetu, kurio prognozė labai priklauso nuo gyvenimo būdo. Gyvenimo kokybė kovojant su šia liga nuo to, kiek žmogus stengsis keisti įpročius. Reikšmingą poveikį daro antsvorio mažinimas“, – teigė B.Jančaitienė. Sergant diabetu numesti kilogramai padeda sumažinti gliukozės gamybą kepenyse, pagerėja insulino išsiskyrimas.
 
„Negalima nesižavėti Lygijos valia ir sugebėjimu kovoti su antsvoriu, susilaikyti nuo maisto pertekliaus. Teisingai sudėliojus mitybos planą nebūtina atsisakyti mėgstamo maisto, tačiau reikia stebėti jo kiekius, sekti angliavandenių suvartojimą. Neigiamą poveikį daro alkoholio vartojimas“, – sakė B.Jančaitienė.
„Linelio“ pirmininkė priduria, kad visgi reikėtų būti atviriems – taisyklės ir rekomendacijos yra viena, o realus gyvenimas kas kita: „Reikia suprasti, kad sergantiems diabetu žmonėms yra nelengva kontroliuoti alkio bangas, o pagundos tyko tos pačios kaip ir visų: atvažiuoja draugai, būna šventės, norisi ir saldumynų pavalgyti, vyrams ir stikliuką pakelti. Nedideliais kiekiais smaguriavimą galima leisti, tačiau praradus kontrolę diabetikų laukia kur kas kartesnės pasekmės nei kitų žmonių.
 
B.Jančaitienė teigia, kad sukaupti valią trumpam yra lengviau, nors tai pavyksta toli gražu ne visiems. Dvylika metų laikytis griežto režimo yra tikrai sudėtinga ir reikalauja didžiulių pastangų.
„Antrojo tipo diabeto atsiradimui turi įtakos gyvenimo būdas. Geriau palaikyti sveiką gyvenseną nesergant diabetu ir taip jo išvengti, nei skaičiuoti kalorijas, angliavandenius ir gyventi griežtame režime jau sergant šia liga“, – pataria B.Jančaitienė. Nors antrojo tipo diabetas sudaro didumą visų diabeto atvejų ir yra laikomas genetiškai paveldima liga, teisingi mitybos įpročiai, fizinis aktyvumas gali ne tik jį reikšmingai atitolinti, tačiau net ir padėti išvengti.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

    Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris