Aplink pasaulį: Vasario 16-osios sutikimas Alpėse

Rūta Kerulytė
2020-01-21
Nors žiema Lietuvoje sniegu šiemet nedžiugina, poilsiautojų laukia Europos slidinėjimo kurortai. Gydytojas ortopedas traumatologas Tomas Sveikata su vaikais žiemos poilsiui tradiciškai renkasi Alpes. Atostogų metu kalnuose suplazda ir Vasario 16-osios garbei iškelta trispalvė.
Aplink pasaulį: Vasario 16-osios sutikimas Alpėse

Su automobiliu
T.Sveikata kasmet pasižymi vasario mėnesį – laukia kasmetinės šeimos atostogos kalnuose. Tėvai derinasi prie vaikų mokyklinio grafiko: keliauja per žiemos atostogas.

Kelionei į Alpes renkasi ne lėktuvą – su šeima tradiciškai važiuoja automobiliu. „Neskubame nulėkti iki pagrindinio taško. Juokaujame, kad mūsų atostogos prasideda išvažiavus iš kiemo. Pakeliui mums norisi ką nors pamatyti, - pasakoja medikas ir sako, jog šio sezono maršrutas jau sudėliotas. - Pirmąją naktį praleidę Lenkijoje arba Čekijoje, kitą dieną judėsime Austrijos link, pasivaikščiosime Vienoje, ten papietausime, o vakare nueisime į koncertą. Vaikai čia dar nėra buvę, supažindinsime su austriška kultūra ir simboliškai paminėsime vasario 16-osios išvakares.“ Vakare šeima pasieks Italiją, kur laukia kelionės ašis – slidinėjimo pramogos.
 
Netaupykite laiko
Gydytojo šeima vietoje neapsistoja, slidinėjimui renkasi įvairius kurortus Austrijoje arba rytų Italijoje, Tirolio regione. T.Sveikata slidėmis išmėgino ir Skandinavijos kalnus, tačiau žiemos pramogų mylėtojams pašnekovas visgi rekomenduoja Alpes. Nesikeičia tik viena – šeima kasmet pažymi Vasario 16-ąją, kalnuose iškelia trispalvę.
Pirmą kartą besirenkantiems tokią atostogų kryptį gydytojas siūlo laiko netaupyti – poros dienų kalnuose tikriausiai neužteks. „Po ilgos kelionės norisi atsipūsti. Anksčiau poilsiui kalnuose skirdavome net savaitę, o dabar, jeigu oras tinkamas, vien tik slidinėjimui pakanka maždaug keturių dienų“, - pasakoja medikas.
Atostogaujantys kalnuose keliautojai mėgaujasi vietine virtuve. „Maistas nėra super gurmaniškas, tačiau tuo ir žavus. Alpių meniu – tradicinis, tačiau kai šalta ir žvarbu, garuojančio gėrimo puodelis ir soti vakarienė yra viskas, ko reikia“, - tikina T.Sveikata.


 
Rekomenduoja
Pamatyti: jeigu į kalnus keliaujama automobiliu, medikas ragina aplankyti ne tik kalnų grožybes, bet ir gretimus miestus, pavyzdžiui, Vieną. Nuodėmė būtų nepasimėgauti kultūriniais renginiais: T.Sveikata rekomenduoja nueiti į spektaklį ar operą.
 
Paragauti: Slidinėjant tipiškų kalniečių patiekalų išvengti nepavyks. Jie paprasti, tačiau paglosto po aktyvios dienos gurgiantį skrandį. Pašnekovas siūlo užsisakyti dešrelių su kopūstais, lazanijos, austriško šnicelio ir kakavos.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris