Akmenis seilių liaukose pašalino be pjūvio

Aistė Upytė
2019-05-13
Daugiau nei penkmetį dėl seilių liaukų akmenligės diskomfortą jautusi 62-erių klaipėdietė Irena Vinckevičienė šiandien džiaugiasi pagaliau galinti be skausmo sukramtyti kąsnį. Moteris tikisi, jog po prieš dvi savaites atliktos modernios procedūros jos vargai pagaliau baigsis.
Akmenis seilių liaukose pašalino be pjūvio
Seilių liaukos akmenligė – liga, kai seilių liaukoje susidaro akmenų (sialolitų). Seilių liaukos akmenligė sudaro daugiau negu pusę seilių liaukų ligų. Dažniausiai serga 30–40 metų amžiaus tiek vyrai, tiek moterys.

Darėsi sunku valgyti
Irena pasakoja su šia bėda gyvenusi jau seniai, tačiau anksčiau akmenukai, kaip sako moteris, patys „išeidavo“. „Jie buvo nedideli ir per seilių latakus pasišalindavo. Tačiau prieš penkerius metus akmenys pasidarė labai dideli ir teko pašalinti visą pažandę, kur yra seilių liauka. Akmenys tiesiog nepraleisdavo seilių ir visa pažandė sutindavo, verždavo, tiek valgyti, tiek gerti būdavo sunki užduotis“, – sako moteris.
Kai situacija buvo visai prasta, Irena nuvažiavo tiesiai į Klaipėdos ligoninę, kur jai ir buvo pašalinta viena seilių liauka iš dešinės pusės. Tačiau praėjus metams po operacijos nusiskundimai atsinaujino – vargino pūliavimas ir tinimas. Taigi atlikta dar viena intervencija ir pašalinti dar 2 konkrementai (akmenys) iš burnos dugno. Tačiau nusiskundimai ir pūliavimas toliau tęsėsi. „Burnoje tai vėl sutindavo, tai praeidavo, taip ir gyvenau“, – atsidūsta moteris.
 
Pašalino tris akmenis 
Atlikus vaizdinius tyrimus akmenų buvo rasta ir seilių latakuose.
„Juos norėjo išimti dar Klaipėdoje, bet atidarę lataką nieko nerado, nes tie akmenukai yra „vaikščiojantys“. Gerai, kad šiais metais sužinojau, jog yra Kaune tokia nauja galimybė pašalinti akmenis be pjūvio. Taip išėmė dar tris keturių milimetrų dydžio akmenukus“, – pasakojo Irena.

Operacija atlikta prieš porą savaičių, tad moteris sako dar jaučianti, kad burnoje buvo „kažkas daryta“. Tačiau džiuginantys rezultatai akivaizdūs: „Svarbiausia, kad nebėra akmenukų, neužsistovi tirštų seilių“. Kartu moteris patikino, kad gyventi be vienos seilių liaukos tikrai galima – tereikia valgant vartoti daugiau vandens.
Nors tikrinosi, ar ir kitur kur organizme akmenų neturinti, Ireną gydytojai nuramino, kad dėl to nuogąstauti nereikėtų. Juolab to nereikėtų daryti dėl to, kad galėtų atsinaujinti seilių liaukų akmenligė.

 
Tarp kitko
Kai burna sausa, nebelieka gynybinės seilių funkcijos, netrukdomai gali daugintis mikroorganizmai, dėl to prasideda įvairūs uždegimo procesai. Burnos gleivinė tampa lengvai pažeidžiama. Valgant nors kiek kietesnį maistą, lengvai traumuojama. Jei būklė tęsiasi ilgesnį laiką, dėl seilių sumažėjimo arba nebuvimo fiziologiškai neapsivalo dantys. Kaupiasi dantų apnašos, formuojasi dauginis ėduonis, dantenų uždegimas. Burnos gleivinė išplonėja, pablykšta, praranda blizgesį, gali įplyšti liežuvis, atsirasti kandidamikozė (grybelis). Padidėja seilių klampumas, tąsumas. Seilės kaupiasi liaukose, pasunkėja jų išsiskyrimas.

 
Interviu
Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytoja Nora Ulozaitė-Stanienė:

- Dažnai tenka susidurti su pacientais, kuriems diagnozuojama seilių liaukų akmenligė?
- Tokių pacientų konsultacinėje poliklinikoje sutinkame kiekvieną savaitę. Seilių liaukų akmenligė – dažniausia neonkologinė seilių liaukų liga. Sirgti gali tiek vyrai tiek moterys, suaugusiems ši būklė nustatoma gerokai dažniau nei vaikams.
 
- Koks tokiu atveju seka gydymas? 
- Tradiciniai gydymo metodai neonkologinėm seilių liaukų ligom apima stebėjimą, konservatyvų gydymą ir chirurginį liaukos pašalinimą. Operacijos metu šalinant liauką didėja rizika pažeisti veidinį nervą, kraujagysles, lieka randas. Pašalinus kelias liaukas, smarkiai mažėja seilių produkcija.

 
- Pacientei be pjūvio pašalinti akmenys – naujos kartos metodas? 
- Sialoendoskopija – tai intervencija, užtikrinanti seilių liaukų ir jų latakų ligų diagnostiką ir gydymą minimaliai invaziniu būdu. Gydant šiuo metodu nereikia šalinti liaukos, neatliekami pjūviai. Didžiausia grupė pacientų, kuriems indikuotina sialoendoskopija, tai ir yra akmenlige sergantys pacientai. Sialoendoskopijos efektyvumas gydant obstrukcines seilių liaukų ligas siekia devyniasdešimt procentų. Kita grupė žmonių, kuriems reikalinga sialoendoskopija, tai – uždegiminėmis bei autoimuninėmis seilių liaukų ligomis sergantys pacientai. Tokių pacientų didžiausias nusiskundimas – burnos džiūvimas ir protarpiniai, skausmingi seilių liaukų tinimo epizodai.
 
- Kokios galimos komplikacijos laiku negydant akmenligės?
- Visiška seilių liaukos obstrukcija, tuomet stipriai ištinsta liauka bei aplink ją esantys audiniai, pacientui stipriai skauda, prisidėjus bakterinei infekcijai prasideda uždegimas, gali susiformuoti gyvybei pavojingi kaklo pūliniai.
 

- Kas turi didžiausios įtakos akmenų seilių liaukose atsiradimui?
- Tiksli sialolitiazės (seilių liaukų ir latakų akmenligės) etiologija nėra žinoma. Akmenligės metu susidaro akmenys, kurių dydis gali būti įvairus – nuo kelių milimetrų iki centimetrų. Jie blokuoja seilių nutekėjimą lataku, liauka padidėja, prisidėjus bakterinei infekcijai kyla uždegimas. Įtakos akmenų formavimuisi turi sulėtėjusi seilių sekrecija, buvę uždegimai.
 
- Ar gyvenimo būdas, mityba svarbi?
- Tiksli akmenligės patogenezė nėra patvirtinta, tačiau nustatyta ryšys tarp akmenų formavimosi ir rūkymo, naudojamo vandens kietumo, didesnio natrio ir kalcio kieko mityboje.
 
- Kokie simptomai, be minėtojo džiuvimo burnoje, skausmo, bendrai įspėja apie seilių liaukų ligas?
- Pasikartojantys tinimai paausio ir pažandinėse srityse, asimetrija. Taip pat apčiuopiami darinukai šiose srityse. 
 
- Ar diagnozavus seilių liaukų akmenligę didėja rizika kauptis akmenims ir kitose organizmo vietose?
- Kol kas nėra nustatyta ryšio tarp seilių liaukų akmenligės ir, pavyzdžiui, inkstų ar tulžies pūslės akmenligės.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris