Vaikus tuberkulioze dažniausiai užkrečia šeimos nariai

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-05-30
Nors tuberkuliozės atvejų mažėja, o vaikų skiepijimo apimtys – pakankamos, džiaugsmą temdo kylanti vaistams atsparios tuberkuliozės banga. „Dauguma sergančiųjų, deja, yra socialiai neatsakingi, linkę nesilaikyti gydymo režimo, trukmės, – sako Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų vaikų ligų gydytoja, vaikų pulmonologė Laima Naskauskienė. – Jie kosėdami, čiaudėdami, skrepliuodami, netgi kalbėdami bakterijas paskleidžia aplinkui, o šalia esantys vaikai gali jas įkvėpti ir užsikrėsti.“
Vaikus tuberkulioze dažniausiai užkrečia šeimos nariai
Vaikų infekcijos šaltinis – suaugusieji, sergantys aktyvia atvira tuberkuliozės forma, t. y. išskiriantys tuberkuliozės mikobakterijas. Kosėdami, čiaudėdami ir kalbėdami jie bakterijas paskleidžia aplinkui, o šalia esantys gali jas įkvėpti ir užsikrėsti.

Persirgus imunitetas nesusidaro
 
Vaikų infekcijos šaltinis – suaugusieji, sergantys aktyvia atvira tuberkuliozės forma, t. y. išskiriantys tuberkuliozės mikobakterijas. Kosėdami, čiaudėdami ir kalbėdami jie bakterijas paskleidžia aplinkui, o šalia esantys gali jas įkvėpti ir užsikrėsti, sako vaikų pulmonologė.
 

„Vaikai yra imlesni infekcijai, nes jų imuninė sistema iki galo dar nesusiformavusi. Didžiausia rizika tuomet, kai yra artimas ir ilgalaikis kontaktas su sergančiuoju, uždaros, nedidelės ir blogai vėdinamos patalpos. Net iki 60 procentų vaikų užsikrečia šeimose. Dažniausiai tai – socialinės rizikos šeimos. Pernai Santaros klinikų Vaikų ligoninėje buvo registruota 14 vaikų tuberkuliozės atvejų, iš kurių 11 vaikų užsikrėtė nuo tuberkulioze sergančio šeimos nario“, – pasakoja Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų vaikų ligų gydytoja, vaikų pulmonologė Laima Naskauskienė.

 
Siekiant apsaugoti mažuosius nuo itin sunkių tuberkuliozės formų, Lietuvoje vykdomos profilaktinės programos: nuo šios ligos skiepijami 2-3 dienų naujagimiai. VUL Santaros klinikų Vaikų konsultacinėje poliklinikoje vakcina nuo tuberkuliozės vaikai skiepijami ir iki dvejų metų amžiaus, jeigu tai nebuvo padaryta naujagimystės periodu bei konsultuojami dėl įtariamos tuberkuliozės. Pagal SAM įsakymą profilaktiškai dėl užsikrėtimo tuberkulioze tikrinami priešmokyklinio 6-7 metų amžiaus vaikai, atliekant įodinį tuberkulino mėginį Mantu (Mantoux).
 

Anot L.Naskauskienės, liga sunki, bet išgydoma. Deja, persirgus tuberkulioze imunitetas nesusidaro, todėl ja galima susirgti ir vėl.
 
Nebūtinai stipriai kosti
 
Medikė pasakoja, kad pasitaiko ir įgimta tuberkuliozė, jeigu nėščiajai liga nebuvo diagnozuota. „Įsivaizduokite: kūdikėlis visiškai mažas, jo imuninė sistema dar nesusiformavusi, o bakterija jau tūno jo organizme. Sudėtingiausia, kad liga plinta greitai – apima ir plaučius, ir nervų sistemą. Diagnozuoti sunku, nes kūdikis neturės tuberkuliozei būdingų požymių – nekosės, neskrepliuos. O karščiavimo epizodus, dirglumą, irzlumą galima priskirti ir kitoms priežastims. Įgimtos tuberkuliozės atvejai ypač pavojingi, laimei, reti“, – sako vaikų pulmonologė.
 
Neretai medikus klaidina ir tuberkuliozės bakterija užsikrėtusių iki dešimties metų amžiaus vaikų simptomai. „Deja, šiame amžiuje ligos simptomai nėra ryškūs: vaikai nei karščiuoja, nei per daug kosti, tik jaučiasi pavargę, tampa nelinksmi. Paprastai konsultuotis atvyksta su keletą savaičių nedaug pakilusia, subfebrilia temperatūra, lengvais pakosėjimais, suprastėjusiu apetitu. Iki 10 metų amžiaus pacientų, susidūrusių su tuberkuliozės bakterija, plaučių rentgenograma nepakankamai informatyvi. Tokiems vaikams dažniausiai pažeidžiami tarpuplaučio limfmazgiai, o rentgenologiškai tai įžvelgti sunku. Tačiau diagnozei tikslinti turime puikią diagnostikos priemonę – plaučių kompiuterinę tomografiją“, – pasakoja gydytoja.
 
15-17 metų paauglių ligos išraiška jau kaip suaugusiųjų: paaugliai ima karščiuoti, kosėti, skrepliuotis, atsikosėti krauju, pasireiškia skausmai krūtinės ląstoje, svorio kritimas, padidėjęs prakaitavimas. Rentgeno nuotraukose matomi ryškesni pakitimai.
 
Ligoninėje vaikams atliekami išsamūs laboratoriniai, imunologiniai, mikrobiologiniai, kompiuterinės tomografijos tyrimai. Diagnozavus tuberkuliozę, pirmuosius 2 mėn. vaikai gydomi stacionare. Esant palankiai ligos eigai, vėliau gydymas tęsiamas ambulatoriškai. Ambulatoriniam tuberkuliozės gydymui įsteigti DOTS kabinetai, kuriuose tiesiogiai stebimas ir kontroliuojamas gydymas, pacientai čia atvyksta išgerti jiems paskirtus vaistus.
 
Liga tampa atspari vaistams
 

Atsižvelgiant į Nacionalinės imunoprofilaktikos 2024-2028 metų programos tikslus ir siektinus rezultatus, numatyta užtikrinti, kad vaikų skiepijimo apimtys šalyje ir kiekvienoje savivaldybėje būtų ne mažesnės kaip 90 proc. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, užpernai nuo tuberkuliozės BCG vakcina paskiepyta 92,7 proc. 2-3 dienų naujagimių, pernai – 93,2 proc.
 
Vis dėlto džiaugsmą, jog tuberkuliozės atvejų mažėja, o skiepų apimtys – pakankamos, slopina didėjanti atsparios vaistams tuberkuliozės banga. „Dauguma sergančiųjų, deja, yra socialiai neatsakingi, linkę nesilaikyti gydymo režimo, trukmės. Dalis žmonių nebaigia gydymo kurso ar netvarkingai vartoja vaistus, todėl formuojasi atsparumas medikamentams. Ši tuberkuliozės forma gali atkeliauti ir iš kitų šalių, kuriose sergamumas labai didelis“, – pasakoja L.Naskauskienė.
 
Atsparios vaistams tuberkuliozės gydymas daug sudėtingesnis, pacientams skiriami net 5-6 prieštuberkulioziniai vaistai, ilgėja gydymo trukmė, išauga gydymo kaštai. „Klasikinės jautrios vaistams tuberkuliozės gydymas pagal standartus vyksta 6 mėnesius. Pagal naujas PSO rekomendacijas, esant nekomplikuotoms situacijoms, kai aptinkami pakankamai maži pažeidimai plaučiuose, skiriamas 4 mėnesių gydymo kursas. Jeigu tuberkuliozė komplikuota, nustatomi ir kitų organų pakenkimai, tuomet gydymas gali išsitęsti net iki dvejų metų“, – sako vaikų pulmonologė.

 
Verta žinoti

Kokiais mitais apipinta tuberkuliozės liga?
 
Mitas, kad serga tik asocialūs žmonės. Iš tiesų susirgti gali įvairių socialinių sluoksnių asmenys. Tai yra infekcinė liga, kurią sukelia oro lašeliniu būdu plintančios tuberkuliozės mikobakterijos.
 
Mitas, kad galima užsikrėsti autobuse, parduotuvėje ar kitoje viešoje vietoje. Visgi tokia tikimybė minimali, nes čia kontaktas yra trumpalaikis, ore tvyrančios bakterijos greitai išsisklaido, ypač jeigu diena saulėta – ultravioletiniuose spinduliuose tuberkuliozės mikobakterijos žūsta greitai.
 
Mitas – baimė, kad vaikas, užsikrėtęs tuberkuliozės bakterija, užkrės kitus. Tokie vaikai aplinkiniams nėra pavojingi. Jie yra užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis, bet neserga, t. y. bakterijų į aplinką neišskiria.
 
Mitas, kad vaistus reikia pirkti patiems. Tuberkuliozės gydymas yra nemokamas, vaistai perkami centralizuotai.
 
Mitas, kad tuberkuliozę galima išgydyti naminėmis priemonėmis. Iš tiesų pasveikti galima tik gydant specialiais antibakteriniais vaistais, kurie veikia tuberkuliozės mikobakterijas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai
! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    „Spindulinė terapija yra galingas ginklas: jeigu vėžys diagnozuojamas anksti, aparatu galima išgydyti apie pusę pacie...
    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjis šeimos gydytojams – itin intensyvus laikotarpis. Į kabinetą plūsta ne tik įvairiomis ūminėmis...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Žindymo kelionėje koją kiša nerimas

    Sveikatos ekspertai sutaria: žindymas yra geriausia investicija į kūdikio ir mamos sveikatą. Nors dėl fiziologinių priežasčių žindyti negali iki 2 proc. pasaulio moterų, kūdikio krūtimi nemaitinančių moterų dalis kur kas didesnė. Priežastys – informacijos trūkumas, mitai ir pogimdyviniai psichologiniai sunkumai.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ateitis be plaučių vėžio: testuojama nauja vakcina

    „Kartu su dabartiniu standartiniu gydymu – imunoterapija ir chemoterapija – galėsime suteikti papildomą imuninį impulsą“, – BBC programai „Today“ sakė tyrimo vadovas prof. Siow Ming Lee. Jungtinėje Karalystėje pradėta testuoti vakcina nuo plaučių vėžio gali atverti kelią naujiems gydymo būdam...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
    Dėl visko kalta kontroversija
    Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija
    El Nino, La Nina ir kiti
    Henrikas Vaitiekūnas El Nino, La Nina ir kiti

    Naujas numeris