Neperlenkit lazdos dėl užgultos nosies

Greta Vanagienė
2020-10-23
Šaltuoju sezonu dažnai kemšasi nosis, renkasi sekretas, nors kitų peršalimo simptomų ir nėra. Girdėjau, kad taip yra nuo sauso aplinkos oro. Ar galima kasdien profilaktiškai naudoti medikamentinę priemonę, kuri apsaugotų nuo šio diskomforto?
Ada, 32 m.
Neperlenkit lazdos dėl užgultos nosies
Ne nosį reikia nuolatos gydyti, o sukurti tinkamą aplinką organizmui. Verčiau naudoti oro drėkintuvą ar namuose įdiegti naujoviškas patalpų drėkinimo – rekuperacines sistemas.

Vos prasideda šildymo sezonas kalbama apie drėgmę praradusią odą, išdžiūvusią nosies gleivinę ir kitus sauso oro sukeliamus negalavimus. Į eterį braunasi reklamos siūlančios profilaktiškai drėkinti nosį specialiais purškikliais.
Šeimos gydytoja Toma Kundrotė sako, jog šaltuoju sezonu nuolatos drėkinti nosies nėra reikalo. „Organizmas pats prisitaiko prie pasikeitusios aplinkos“, - teigia ji.

 
Drėkinkite aplinkos orą
Anot T.Kundrotės, specialiais preparatais drėkinti nosies gleivinės nerekomenduojama. Kai ši iš tiesų yra išsausėjusi ir tą nustato šeimos gydytojas ar LOR specialistas, yra skiriami specialūs aliejai, tačiau kitu atveju jie nėra reikalingi. Mat organizmas pats prisitaiko prie pasikeitusių oro, įskaitant ir sausą, sąlygų.
 

„Kai namuose temperatūra yra sausesnė nei gryname ore, o nosies gleivinė ima džiūti, protingas mūsų organizmas natūraliai ima gaminti daugiau gleivių, kad gleivinė nebūtų pernelyg išdžiūvusi. Dėl to nėra prasmės nuolatos vartoti kokio nors purškalo į nosį siekiant ją dirbtinai padrėkinti, galvojant, kad tai - profilaktikos priemonė nuo galimos slogos. Ne nosį reikia nuolatos gydyti, o sukurti tinkamą aplinką organizmui. Verčiau naudokite oro drėkintuvą ar namuose įdiekite naujoviškas patalpų drėkinimo – rekuperacines sistemas“, - siūlo šeimos gydytoja Toma Kundrotė.

 
Specialūs preparatai tik ekstra atveju
Gydytoja aiškina, jog tie patys slogą veikiantys vaistai sumažina ir varvantį sekretą, ir nosies užgulimą, tačiau juos galima vartoti ne ilgiau kaip tris dienas, kai būna pats sudėtingiausias slogos periodas, išimtinais atvejais – iki penkių dienų. 
„Jie sutraukia kraujagysles, gleivinė nustoja būti paburkusi, kartu nustoja tekėti ir visas audinių skystis, tačiau nuolatos šių medikamentų vartoti negalima. Rekomenduojama tik nakčiai, kad būtų galima išsimiegoti ir kitą dieną jaustis darbingai. Kai kurie žmonės patiria ypač didelį diskomfortą kvėpuodami pro burną, negali užmigti“,- pastebi T.Kundrotė.
 
Dienos metu gydytoja pataria nosį plauti pasūdytu vandeniu - per vieną nosies landą vandenį įtraukti, per kitą išpūsti. Toks slogos įveikimo būdas nėra kenksmingas net ir patiems mažiausiems.
„Taip pašalinamos ne tik gleivės, bet ir susikaupę nešvarumai. Nosies gleivinė padrėkinama, gerinama kvėpavimo pro nosį funkcija“, - teigia medikė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

    Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris