Kalio jodidas – tik „pabėgimo“ tabletės

Greta Vanagienė
2020-08-17
Gyvename prie Astravo, todėl neseniai gavome kalio jodido tablečių, kurios branduolinės nelaimės atveju turėtų apsaugoti nuo radiacijos. Kai tik kilo kalbos, kad jodos tabletės padės, daug kas ėmė pirkti maisto papildus su jodu. Ar reikalinga tokius papildus vartot iš anksto, dėl viso pikto?
Andželika, 54 m.
Kalio jodidas – tik „pabėgimo“ tabletės
Manantieji, jog jodo papildų lašiukus panaudos profilaktiškai įmanoma apsisaugoti nuo galimos branduolinės nelaimės, klysta. Tai ne tik neapsaugo nuo radiacijos, bet ir rizikuojama jodo perdozuoti.

Nors pastarosiomis savaitėmis gyventojams, įsikūrusiems arčiausiai Astravo, imtos dalinti kalio jodido tabletės, turėsiančios padėti apsisaugoti branduolinės nelaimės atveju, gyventojai atsargumo vardan jau dabar ima vartoti jodo papildus. Specialistai aiškina gyventojams, jog dalinamos kalio jodido tabletės skirtos saugiam pabėgimui iš nelaimės paveiktos zonos. Visi kiti jodo papildai šiuo atveju liks beverčiai.
 
Veikia tik tam tikrą laiką

„Nelaimės atveju lašiukų, papildų ir jokios kitos jodo formos, išskyrus kalio jodido tabletes, nėra tikslinga vartoti. Branduolinės avarijos atveju tai neapsaugotų. Specialios kalio jodido tabletės yra skirtos, kad skydliaukė pasisavintų gerą – neradioaktyvųjį jodą“, - aiškina šeimos gydytoja Toma Kundrotė.

 
Užsipirkti šių daugiau taip pat nėra tikslinga. Specialistė sako, jog ne be reikalo gyventojams tablečių dalinama po tris.
„Tabletės skirtos evakuacijos metu neprisigaudyti radioaktyvaus jodo, tačiau branduolinės nelaimės atveju be jo yra dar daug kitų radioaktyviųjų medžiagų, kurios kenkia sveikatai. Nebus taip, kad išgėrę tabletę galėsite toliau ramiai gyventi nelaimės vietoje. Vienintelis dalykas, ką kalio jodido tabletės duoda, – laiko, per kurį galite susikrauti daiktus ir bėgti iš gyvenamosios vietos“, - teigia T.Kundrotė.
 
Perdozuoti kalio jodido taip pat galima. Anot medikės, apskaičiuota, kad viena tabletė veikia 12 valandų. Taigi suvartoję dvi – turite parą laiko palikti radiacijos paveiktą teritoriją.
„Jei paros laiko susikrauti daiktams nepakanka, geriama papildoma – trečioji. Kaip bebūtų, nelaimės atveju visą informaciją, kaip ir kada vartoti tabletes, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija“, - atkreipia dėmesį gydytoja.
 

Jodo galima perdozuoti
Tiesa, jodo prisotinti papildai nėra beverčiai. Tokius maisto papildus galima vartoti esant jo trūkumui, kai negauname reikiamo kiekio su maistu. Vis dėlto medikė sako, kad jodo vartoti nesant jo trūkumui, ne tik nėra reikalo, bet tai gali ir pakenkti.
 
„Jodo dideliais kiekiais nereikėtų vartoti, nes skydliaukė gali „protestuoti“ - dėl to gali atsirasti kitų ligų“, - įspėja ji.
Taigi manantieji, jog jodo papildų lašiukus panaudojus profilaktiškai įmanoma apsisaugoti nuo galimos branduolinės nelaimės, klysta. Tai ne tik neapsaugo nuo radiacijos, bet ir rizikuojama jodo perdozuoti.

 
Verta žinoti
Esant jodo trūkumui rekomenduojama vartoti jodo turtingo maisto: jūros dumblių, jūrinės žuvies – ypač tuno, juoduotos druskos, gerti mineralinio vandens, prisotinto jodo.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Su onkologiniais pacientais serga ir jų artimieji

      Gegužę startuoja Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ organizuojama savitarpio pagalbos grupė onkologine liga sergančiųjų artimiesiems. Nereikia nuvertinti artimųjų patiriamo skausmo, sako psichologai. Dėl nuolatinių rūpesčių ir streso jų resursai sparčiai senka, todėl neretai artimieji n...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris