Ar šįryt išsivalėte dantis?

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-03-15
Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti sparčiai blogėjančią vaikų dantų situaciją Lietuvoje.

Valyti turi tėvai
 
„Norėjau visų dalyvaujančiųjų paklausti: ar šįryt išsivalėte dantis?“ – pusiau juokais, pusiau rimtai paklausė konferencijoje dalyvavusi Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos ir sporto skyriaus komiteto pirmininkė, vaikų gydytoja odontologė Rasa Račienė. Ir klausimas nestebina: mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos tyrimai rodo, kad tik vos daugiau nei pusė Vilniaus vaikų dantis valo du kartus per dieną, o tokia pati šešiamečių dalis turi bent vieną ėduonies pažeistą, plombuotą arba pašalintą dantį.
 

„Dantų ėduonis daugelio mokslininkų yra vertinama kaip neteisingos elgsenos liga. Dėl to vaikų dantų problemos didele dalimi priklauso nuo tėvų elgesio. Jeigu mokėsite prižiūrėti jau pirmąjį atsiradusį dantuką, teisingai ir du kartus per dieną valysite vaikui dantis, galima tikėtis, kad apsilankymai pas odontologą nebus susiję su nuskausminimu, narkoze, gręžimu, ilgu sėdėjimu, o taps tiesiog smagiais, pažintiniais, prevenciniais vizitais“, – sako vaikų gydytoja odontologė Rasa Račienė.

 
Geriausia prevencija – švietimas

 
Vilniaus miesto savivaldybės vicemerė dr. Simona Bieliūnė pritaria, kad didelė atsakomybė dėl vaikų dantų būklės gula ant tėvų pečių, todėl svarbiausia – šviesti suaugusiuosius. „Norime suprasti, kaip galime padėti suaugusiesiems geriau susitvarkyti su tomis kasdienėmis situacijomis, kaip paskatinti rūpintis burnos sveikata anksčiau, nei tai daroma iki šiol, kaip nedaryti klaidų. Tik švietimas gali įveikti įvairius klaidingus įsitikinimus ir įpročius“, – įsitikinusi vicemerė.
 
Švietimo svarbą pabrėžia ir „Vilnius sveikiau“ vadovė Aurelija Šiautkulienė: „Siekiame suprasti, kodėl pamirštama vaikams padėti tinkamai išsivalyti dantukus. Sudarėme planą pasiekti didžiausią dalį auditorijos ugdymo įstaigose, rengsime edukacinius užsiėmimus. Tikslas – padėti vaikui formuoti tinkamus įgūdžius, kaip savarankiškai taisyklingai valyti dantis. Įvairaus amžiaus grupėms šį mėnesį rengsime šviečiamąsias vaizdo transliacijas socialiniuose tinkluose, kviečiame žiūrėti.“
 
Išsklaidyti mitus
 
Pašnekovėms ieškant prastos vaikų dantų būklės priežasčių, įsiterpia Šeškinės poliklinikos Odontologijos skyriaus vedėja Kristina Žiedas. „Išties svarbi edukacija. Atrodo, gyvename pertekliniame žinių amžiuje. Deja, populiariausi ir lengvai pasiekiami šaltiniai žmones dažnai klaidina“, – įsitikinusi ji.
 

Šeškinės poliklinikos Odontologijos skyriaus vedėja Kristina Žiedas aiškina, kad odontologams neretai tenka susidurti su tėvais, įtikėjusiais įvairiausiais mitais: „Pavyzdžiui, išgirsta: „nesikankinkite, jei vaikas nesileidžia“. Ir „nekankina“ vaikų. Arba kad fluoras yra toksiškas. Noriu nuraminti, jog fluoridų toksiškumas pasireikštų nebent suvalgius kalną dantų pastos tūbelių. Norėtųsi, kad visi suprastų: mūsų žinios yra tos tikrosios, turinčios pasiekti tėvelių ir vaikučių ausis.“

 
Kitas mitas, anot specialisčių, kad dėl sugedusių dantų kalta genetika. „Ėduonis yra bakterijų, netaisyklingos mitybos nulemta liga. Ji labiau priklauso ne nuo genetikos, bet nuo mūsų elgesio. Jei mokėsime teisingai elgtis, dantų ligų laisvai galima išvengti“, – sako vaikų odontologė R.Račienė. Specialistė priduria, jog didesnė rizika sirgti dantų ligomis kyla ne tik nevalantiems dantų, bet ir dažnai užkandžiaujantiems arba nesilaikantiems 2-3 val. pertraukos tarp valgymų.
 
Burnos higienistė Karolina Červokienė mitų sąrašą pildo dar vienu įrašu: „balti dantys lygu sveiki dantys“. „Vis dažniau pastebima, jog paaugliai įvairiausiais būdais, dažnai naminėmis balinimo priemonėmis arba neaiškios sudėties priemonėmis, įsigytomis internete, bando savavališkai namuose balinti dantis. Noriu akcentuoti, kad tai leidžiama tik nuo 18 metų, prieš tai situaciją įvertinus odontologui ir burnos higienistui. Eksperimentuodami namuose, galime pakenkti tiek dantims, tiek dantenoms“, – įspėja burnos higienistė.

 
Mokyti pavyzdžiu
 
Konferencijoje dalyvavusi vaikų psichologė Natalja Kulakovskaja sako, kad geriausia vaikų įpročius formuoti jiems patraukliu ir žaismingu būdu: „Vaikams patinka, kai atsiklausiame jų nuomonės, todėl pradėti galime nuo kelionės į parduotuvę rinktis dantų šepetėlio. Vaikai džiaugiasi galimybe priimti sprendimus, kad ir renkantis tarp braškių ar persikų skonio dantų pastos.“
 
Vien tai, kad, du kartus per dieną pastatę vaiką prieš veidrodį, išvalysime jiems dantis, psichologės teigimu, burnos higienos įgūdžių nesuformuos. „Pasikvieskite vaikus į vonią ir parodykite, kaip tai darote jūs. Draugiškai pasiūlykite dantukus valyti drauge. Arba netgi galime paprašyti vaikų, kad išvalytų dantis mums, o paskui apsikeisti vietomis“, – pataria N.Kulakovskaja.

 
Specialistė siūlo pasitelkti ir edukacinių priemonių, pavyzdžiui, knygelių pagalbą: „Pasakos, žaidimai yra veiksmingiausia ir lengvai prieinama forma nespaudžiant, bet įtraukiai vaikams parodyti, kad kasdieniai įpročiai gali būti smagus laiko praleidimo būdas.“
 
Startuoja priežiūros programa
 
Šeškinės poliklinikos atstovės K.Žiedas teigimu, gydymo įstaigoje startuoja burnos sveikatos priežiūros programa, į kurią įtraukiamos dvi amžiaus grupės. „Pirmiausia, kūdikiai nuo 6 mėnesių iki 1 metų amžiaus. Periodinio apsilankymo pas šeimos gydytoją metu tėveliai bus supažindinami su burnos priežiūra, jiems bus įteikiamas pirmasis vaiko dantų šepetėlis“, – pasakoja gydytoja.
 
Antroji tikslinė grupė, anot pašnekovės, yra 11-12 metų vaikai. „Tokiame amžiuje vaikai kasdienės veiklos jau imasi savarankiškai. Tai yra paauglystės etapas, kai tėvų įtaka mažėja. Taip pat formuojasi sąkandis. Todėl norime, kad tuo metu būtų išgirstas mūsų, profesionalų, balsas, ir kad dantys būtų prižiūrimi tinkamai“, – sako Odontologijos skyriaus vedėja ir atskleidžia, kad apsilankymo metu bus vertinami vaikų burnos priežiūros įgūdžiai, dantų ir sąkandžio būklė. Esant reikalui, bus valomos dantų apnašos ir pagal ėduonies rizikos grupę skiriami individualizuotos trukmės vizitai tolesnei dantų priežiūrai.
 
Pašnekovės sutaria: vaikų dantų gerovei itin didelę žalą daro prekybininkai: vaikų akių lygyje išrikiuoti saldumynai gundo kiekvienoje parduotuvėje. „Apie šią problemą svarstau seniai, – užsimena R.Račienė. – Kita mūsų iniciatyva bus susitikus su prekybos centrų atstovais pabandyti išgyvendinti šią praktiką. Kai kuriose švietimo įstaigose vis dar stovi automatai, kuriuose per pertraukas vaikai vaišinasi šokoladukais ar ilgo galiojimo pyragėliais. Mūsų laukia dar ne vienas rimtas sprendimas.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    O.Baršauskienė: vitamino D trūksta kone visiems

    O.Baršauskienė: vitamino D trūksta kone visiems

    Nors medicinos biologų kasdienio kruopštaus darbo pacientai dažnai nemato, šie medikai ligoninės bendruomenėje yra n...
    V.Brukienė: monotonija mane žudo

    V.Brukienė: monotonija mane žudo

    „Esu maksimalistė. Jei jau karjeros – noriu maksimumo, jei šeimos – daugiavaikės. Man visur reikia spausti daugiausiai“, – sakė „P...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

    Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

    Pasibaigus pandemijai daugelis šalių susidūrė su vaistų trūkumu. Ir nors pamažu galima atsikvėpti, nes gamybai susireguliuo...
    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...

    razinka


    Sveika šeima


    Soliariumai – žalinga atgyvena?

    „Ruda oda nėra sveika. Tai oda, kuri gamino daug melanino, nes bandė apsisaugoti nuo daromos žalos“, – soliariumų mėgėjus perspėja gydytoja dermatovenerologė Justė Kantauskaitė. Kaip saugiai patamsinti po žiemos išblyškusią odą ir ko svarbu pasiteirauti, apsilankius soliariume, pataria specialistai.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    E.Muskas – dar viena ketaminui neabejinga įžymybė

    Apie tai, kad pasaulis atsidūrė psichinės sveikatos krizėje, kalbama vis garsiau. Tai iliustruoja itin prasta depresijos ir nerimo sutrikimų statistika, sparčiai auganti psichologų ir psichoterapeutų paklausa. Ieškant naujų problemų įveikos būdų, imamasi įvairių priemonių. Viena tokių – vakarėlių narkotiku vadinamas keta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kas galėtų paneigti?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas galėtų paneigti?
    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia

    Naujas numeris