Vaistus skirs iš Išmintingojo sąrašo

Evelina Machova
2019-09-02
Medikai išgirdę apie planus kurti Išmintingąjį vaistų sąrašą šiek tiek sutriko. Teigia abejojantys, ar sąrašo sudarymas šiandien yra prioritetas. Tuos kelis šimtus tūkstančių eurų būtų galima panaudoti kur kas racionaliau - investuojant į kvalifikacijos kėlimą. Nauda būtų apčiuopiamesnė.
Vaistus skirs iš Išmintingojo sąrašo
Projektas Išmintingasis vaistų sąrašas bus finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis

Išmintingasis vaistų sąrašas – netolimoje ateityje juo vadovaudamiesi medikamentus galės skirti ir šalies gydytojai. Jame bus nurodytos ligos ir rekomendacijos, kokie vaistai joms gydyti, remiantis įrodymais pagrįstos medicinos, vaistų veiksmingumo, saugumo, ekonomiškumo principais, turėtų būti skiriami kaip pirmo pasirinkimo. Kaip sako sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė, neracionalus vaistų vartojimas - aktuali problema daugelyje šalių. „Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau nei pusė vaistų skiriami netinkamai ir net pusė pacientų juos vartoja neteisingai, taip ne tik nepadėdami sau, bet ir rizikuodami savo sveikata“, - teigia viceministrė.
 

L.S. skaičius 
331 
 tiek tūkst. eurų planuojama skirti projektui „Išmintingasis vaistų sąrašas“ įgyvendinti. 

 
Po tokių žodžių, dalis gydytojų turbūt pasijuto nejaukiai. Nes susidaro įspūdis, kad mokęsi dešimt ir daugiau metų, gydydami pacientus medikai nelabai supranta, kokius medikamentus, kokiai ligai skirti. Žinoma, gydytojų, kaip ir sveikatos politikų ar valdininkų, yra visokių: vieni imlesni informacijai, kiti - ne. Bet apie ligas ir kokiais vaistais jas gydyti sako puikiai žinantys.

Šiam projektui, tai yra sąrašui sudaryti bei sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistams su juo supažindinti, visuomenei informuoti dešimtyje regionų bus organizuojami informaciniai renginiai. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. Įgyvendinimui numatyta skirti daugiau nei 331 tūkst. eurų. Medikai dėl tokios idėjos kraipo galvas. Vieni sako, jog prieš nusprendžiant buvo galima pasitarti su medikų bendruomene, ar toks sąrašas apskritai reikalingas, kiti gi įsitikinę, kad šias lėšas būtų galima išleisti kur kas racionaliau - investuojant į kvalifikacijos kėlimą. Savo ruožtu internetinėje erdvėje pasirodė svarstymų, jog tokios idėjos yra kažkam naudingos, juk ministerijoje netrūksta personų, kuriems švediška sveikatos sistema atrodo tobula.


Nuomonės
Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė, Lietuvos medikų sąjūdžio narė šeimos gydytoja Jurga Dūdienė: 

- Sąrašas šiuo metu, manau, yra perteklinis ir šias lėšas būtų galima išleisti kur kas racionaliau. Pavyzdžiui, medikų kvalifikacijai kelti, juolab kad dabar išplėstos ir slaugytojų kompetencijos. Praktikoje kiekvienas gydytojas vadovaujasi tiek tarptautinėmis gairėmis, tiek standartais. Žinoma, jei pacientas serga keliomis ligomis, vartoja daug vaistų, tokius atvejus sprendžiame individualiai. Kol kas neaišku, kas bus tame Išmintingajame sąraše: ar perrašytos tarptautinės gairės, ar kas kitas. Bet mes ir šiandien skirdami vaistus vadovaujamės konkrečios ligos gydymo gairėmis, kur nurodytas ir vaistų, tiksliau, veikliosios medžiagos skyrimas. Šios gairės nuolat atnaujinamos, dalyvaujame konferencijose ir giliname žinias. Todėl šiuo atveju tikrai būtų kur kas išmintingiau investuoti į praktinius seminarus, apie kuriuos ne vienerius metus kalba medikai.

Lietuvos šeimos gydytojų kolegijos viceprezidentas šeimos gydytojas dr. Gediminas Urbonas:

- Tai - gana sudėtingas klausimas. Atsakyti, reikalingas jis ar ne, vienu žodžiu negaliu. Tas Išmintingas sąrašas yra kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Švedijoje, bet didžioji dauguma šalių jo neturi. Šis kausimas, manau, turėtų būti plačiau diskutuojamas su visa medikų bendruomene. Bet tokios platesnės diskusijos man neteko girdėti. Tai iš esmės gydytojų praktiką, kuri susiklostė per nepriklausomybės laikotarpį, keičiantis dokumentas. Todėl priimti sprendimą nepasitarus su medikų bendruomene, manau, nėra sveikintinas dalykas. Pirmiausia reikėjo diskutuoti, ar apskritai tokio sąrašo reikia. Be to, tas Išmintingasis sąrašas būtų ribojimas pacientas ir gali sukelti nepasitenkinimą.

 

Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro vadovė dr. Nora Kupstytė:

- Man, kaip kardiologei, toks sąrašas nereikalingas. Tačiau galbūt kitų specializacijų medikams jis būtų vertingas. Vis dėlto manau, kad Išmintingųjų vaistų sąrašų sudarymas šiuo metu nėra prioritetas. Tiesa, kol kas sunku vertinti, nes nėra aišku, kas bus tame sąraše. Tačiau žvelgdama iš savo, kaip kardiologės, pusės manau, kad dar vieno papildomo dokumento nelabai reikia. Kas porą metų Pasaulinė kardiologų asociacija atnaujina visų širdies ligų indikacijų gaires, kuriomis vadovaujamės. Pasakymai, kad mes, gydytojai, vaistus skiriame neracionaliai, mane žeidžia. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad vaistų, bent jau kardiologijoje, skiriame tiek, kiek reikia. Deja, yra kita problema, kiek pacientai jų vartoja. Tyrimai rodo, kad kai žmogui reikia suvartoti dešimt tablečių per dieną, jis jų tiesiog nesugeria. Tuomet ir gydymo rezultatai kiti. Tačiau yra galimybės šią problemą spręsti.


Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro gydytoja alergologė klinikinė imunologė Violeta Kvedarienė:

- Toks sąrašas kasdienėje praktikoje nereikalingas. Kiekvienas gydytojas vyksta į konferencijas ir sužino naujoves bei geriausias praktikas jo pacientams. Mano nuomone, šiuos pinigus būtų geriau investuoti į gydytojų tobulėjimą. Nes tam dabar visiškai neskiriamas dėmesys. Ir dabar yra parengti kiekvienos ligos algoritmai bei gairės, kuriais vadovaudamiesi skiriame vaistus.

 
Tarp kitko
Anot SAM Farmacijos departamento direktorės Gitos Krukienės, Lietuva, nusprendusi parengti susistemintą informaciją, eina jau pramintu keliu – Švedijoje apie 25 metus gyvuoja racionalų vaistų vartojimą užtikrinanti Išmintingojo sąrašo (angl. Wise list) praktika.
„Pasinaudosime Švedijos patirtimi. Kokie vaistai bus įtraukti į Išmintingąjį sąrašą, spręs konkrečių sričių sveikatos priežiūros specialistai. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad į sąrašą bus įtraukti tik pigiausi vaistai. Vienas svarbiausių kriterijų bus racionalumas arba, paprastai tariant, sąlyga, kad pacientai gautų didžiausią galimą naudą sveikatai, kartu neišleisdami neproporcingai didelės pinigų sumos vaistams“, – teigia G.Krukienė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris