Vaistininkė papasakojo apie darbą karantino metu: „Tenka nuraminti ir puolusius panikon“

www.lsveikata.lt
2020-03-30
Vaistininkai vieni iš tų, kurie, pasauliui kovojant su COVID-19 pandemija, išliko priešakinėse linijose, kad gyventojams nenutrūktų vaistų tiekimas. Tačiau darbo sąlygos pasikeitė – tenka rūpintis ir savo, ir kitų pirkėjų saugumu, mat nedrausmingų klientų dar pasitaiko. Kaip pasakoja BENU vaistinės Kaune vedėja Inga Norkienė, klientams dabar reikia ne tik vaistų, bet ir psichologinio nuraminimo, kai kuriems – rimtesnio sudrausminimo.
Vaistininkė papasakojo apie darbą karantino metu: „Tenka nuraminti ir puolusius panikon“
I.Norkienė

 Vaistinės, kaip ir maisto prekių parduotuvės, labai greitai pajuto augantį gyventojų nerimą, dėl pasaulyje, o dabar – ir Lietuvoje plintančio koronaviruso. Formavosi eilės, o gyventojai pirko kas papuola.
„Nerimastingiausias“ pirkimas buvo jaučiamas prieš pat karantino paskelbimą ir pirmąją jo savaitę. Daugelis žmonių pirko imuninei sistemai stiprinti skirtus papildus ir būtinuosius vaistus. Pasitaikė tokių atvejų, kai teko atkalbinėti nuo nesąmoningo noro pirkti bet kokius vaistus: atėjęs žmogus teiraujasi, ką perka prie kitos kasos esantis žmogus ir net nesuvokdamas, kad neserga atitinkama liga, iš karto klausia, ar šitas vaistas yra geras, ar jam tai padės, ir jau traukia piniginę. Tokiais atvejais tenka nuraminti žmogų, kad tai ne jo atvejui skirtas vaistas“, - pasakoja I.Norkienė.
BENU vaistininkė sako, kad šiomis dienomis sulaukia tiek skambučių, kad vien konsultacijoms telefonu reikėtų  papildomo etato. Dažniausiai skambinama pasiteirauti apie vaistinės darbo laiką, kada mažiausias žmonių srautas, ar jau vaistinėje galima įsigyti medicininių kaukių ir dezinfekcinio skysčio.
 
Vis dar pasikaito nedrausmingų lankytojų
Nors vaistinės ėmėsi visų įmanomų prevencijos ir saugumo priemonių, kad apsaugotų tiek darbuotojus, tiek pirkėjus, tačiau vaistininkė pastebi, kad ne visi žmonės skaito perspėjimus, taip pažeisdami reikalavimus.

„Matome, kad per kelias savaites situacija keičiasi į gerąją pusę – vis mažiau chaoso ir nesupratimo. Dažniausiai klientai laikosi atstumo tiek vieni nuo kitų, tiek nuo darbuotojų, prisidengia veidą. Jau supranta, kad prašymas vaistinėje vienu metu būti po tris pirkėjus  yra ne šiaip sau sugalvotas, o taikomas dėl mūsų visų saugumo. Esame dėkingi žmonėms, kurie skaito saugumo skelbimus ir laikosi jų. Galiu pasidžiaugti, kad dauguma klientų sąmoningi, supratingi ir pagarbūs vieni kitiems. Nors pasitaiko ir nemandagių, vartojančių necenzūrinius žodžius ir trikdančių darbą“, - apie vaistininkų kasdienybę pasakoja I.Norkienė.
 
Vaistinėse imamasi visų įmanomų saugos priemonių, tačiau kiekvieną dieną vaistininkams tenka dirbti padidintos rizikos zonoje, kurioje galimybė užsikrėsti koronavirusu yra didelė dėl gausaus žmonių srauto.
„Baiminamės, tačiau suprantame, kur dirbame, koks svarbus kiekvieno mūsų indėlis šioje situacijoje. Aišku, niekas negalvojo, kad toks atvejis gali nutikti, tačiau esame racionalūs ir imamės visų apsisaugojimo priemonių. Natūralu, kad  kaip ir visi žmonės nerimaujame dėl savo  šeimų, kurioms galime parnešti virusą, ir dėl kitų žmonių, ypač dėl senjorų“, – pažymėjo I.Norkienė.
 
Kaip saugosi vaistininkai?
Vaistininkė I.Norkienė pasakoja, kad jos apsisaugojimo rutina prasideda jau nuo pačio ryto – į nosį įsipurškia apsauginio tirpalo, kuris galimai turėtų mažinti virusų prikibimą ir neleisti prisitvirtinti nosies gleivinėje. Darbo metu vaistininkai būna su kauke ir apsauginiais akiniais. Jeigu vyksta atsiskaitymas grynais pinigais, rankas tenka plauti kas keliolika minučių, o darbo vieta yra dezinfekuojama keletą kartų per valandą.
„Neturiu įpročio liesti veidą rankomis, tačiau kolegėms ir pacientams  primenu, kad neliestų. Dirbant su pirštinėmis atrodo, kad jos natūraliai drausmina, be to, saugu dezinfekuoti rankas prieš aptarnaujant kitą žmogų ir neišsausinti odos “, – pastebėjo BENU vaistininkė.


 
Padidintas saugumas ne tik vaistinėse, bet ir sandėliuose

COVID-19 plitimas pakeitė ne tik vaistinių, bet ir vaistų sandėlių darbą. Juk nuo jų prasideda vaistų tiekimas į vaistines. Bendrovės „Tamro Lietuva“, tiekiančios vaistus ne tik BENU vaistinių tinklui, bet ir kitoms vaistinėms bei šalies gydymo įstaigoms, sandėlio priėmimo vadovė Rima Frankonienė sako, kad darbo pastarąsias savaites beprotiškai daug, tačiau pozityvumą darbuotojai stengiasi išlaikyti.
„Karantinas šalyje – naujiena visiems lietuviams, mes taip pat ne išimtis. Turime taikytis prie pasikeitusių darbo sąlygų, naujų taisyklių ir ilgesnių darbo valandų. Tačiau šiandien prioritetai keičiasi ir mes puikiai suprantame, dėl ko dirbame. Mums itin svarbu išsaugoti savo darbuotojų sveikatą dar ir dėl to, jog esame atsakingi už kai kurių gyvybiškai svarbių vaistų tiekimą visoje Lietuvoje“, – pasakoja R.Frankonienė.
 
Pašnekovė pasakoja, kad galimai koronaviruso grėsmei sandėlyje pradėta ruoštis labai anksti – saugumas sugriežtinas pandemijai dar nepasiekus Lietuvos. Pradžioje teko sulaukti ir kritikos iš krovinius vežančių vairuotojų.
„Mes griežtai neįleidome ir neįleidžiame vairuotojų, kurie atveža krovinius, į sandėlį. Visi įėjimai yra uždaryti, o prie jų pakabintos labai aiškios saugumo instrukcijos net šešiomis kalbomis. Prie visų durų pakabinti dezinfektantai, todėl pirmiausiai atvažiavęs vairuotojas turi dezinfekuoti rankas. Vos pravėrę duris, mūsų darbuotojai paima dokumentą. Toliau vairuotojas paprašomas laukti automobilyje, kol mūsų darbuotojai išsikrauna prekes, jas susineša ir tik po to paduoda pasirašytus dokumentus atvykusiam vairuotojui. Viskas vyksta taip, kad mūsų sandėlio darbuotojai ir atvykę vežėjai turėtų kaip įmanoma mažiau kontakto“, – pasakoja sandėlio prekių priėmimo vadovė.
 

Darbui sandėlyje ruošiami ir administracijos darbuotojai
Karantino metu sandėlio durys užsivėrė ne tik krovinius pristatantiems vežėjams, bet ir biuro darbuotojams.
„Jeigu anksčiau į sandėlį,  esant darbinei būtinybei, galėjo įeiti biuro darbuotojas, šiandien maksimaliai ribojame biuro darbuotojų apsilankymą. Taip pat visi sandėlio darbuotojai dirba su apsaugos priemonėmis: kaukėmis ir pirštinėmis. Darbuotojai dezinfekuoja rankas, taip pat visos sandėlio patalpos yra dezinfekuojamos du kartus per dieną tam, kad būtų užtikrintas maksimalus saugumas“, – sako R.Frankonienė.
 
Nors tam, kad būtų užtikrintas saugus darbas, yra daroma viskas, sandėlio prekių priėmimo vadovė supranta, jog šio viruso plitimas kol kas sunkiai prognozuojamas, todėl jau yra ruošiamasi ir planui B.
„Jau yra ruošiama papildoma pamaina darbuotojų, kurie, reikalui esant, galės pakeisti dabartinius žmones. Pirmiausia apmokome savo biuro darbuotojus, kurie kriziniu atveju galėtų staigiai pakeisti žmones, nebegalinčius dirbti. Visi dirbame kaip vienas, ir administracijos darbuotojai labai gerai supranta, jog dabar svarbiausias prioritetas yra vaistų pristatymas į vaistines ir gydymo įstaigas“, – sako „Tamro Lietuva“ sandėlio priėmimo vadovė.
 
Esant tokiai sudėtingai situacijai, vaistininkams ir sandėlio darbuotojams darbo išties padaugėjo, tenka dirbti ir viršvalandžius. Tačiau R.Frankonienė tikina, jog visi darbuotojai suvokia padėties rimtumą ir stengiasi išlaikyti pozityvų nusitiekimą.
„Čia dirba paprasti žmonės, tokie, kaip ir visi mes. Visi labai skirtingi ir labai spalvingi. Tačiau per visą šį laiką tikrai negirdėjau nei vieno, kuris atsisakytų eiti į darbą ar skųstųsi pasikeitusiomis sąlygomis. Nors aišku, nėra patogu dirbti nei su pirštinėmis, nei su kaukėmis, bet matau, kad visiems darbuotojams svarbus saugumas, todėl visi be išimties laikosi nustatytų taisyklių. Šiandien svarbiausia išlaikyti sveikus darbuotojus ir kaip įmanoma labiau jiems padėti susitvarkyti su esama situacija. Juk viską darome dėl bendro gero tikslo“, – apie vaistų sandėlio darbuotojų dabartinę kasdienybę pasakoja R.Frankonienė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai
! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris