Receptinius vaistus bus galima įsigyti neišvykus iš namų

www.lsveikata.lt
2019-07-11
Pacientų organizacijų atstovai po susitikimo Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) sako palankiai vertinantys nuotolinės prekybos receptiniais vaistais galimybę. Numatoma, kad nusipirkti receptinių vaistų pagal elektroninius receptus nė neiškėlę kojos iš namų gyventojai galėtų jau šių metų pabaigoje.
Receptinius vaistus bus galima įsigyti neišvykus iš namų

Sveikatos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, turėtų į praeitį nueiti laikai, kai pacientai arba jų artimieji blaškosi po vaistines, ieškodami, kur įsigyti reikalingą receptinį vaistą.

„Gyvename XXI amžiuje, kai visa prekyba keliasi į elektroninę erdvę ir yra pasiekiama žmogui, kur jis begyventų. Receptiniai vaistai – ne išimtis. Džiaugiuosi, kad šiuo metu aktyviai diskutuojame su pacientų atstovais, taip pat vaistinių, vaistų gamintojų atstovais, kaip sėkmingai ir kokybiškai įgyvendinti nuotolinės prekybos receptiniais vaistais modelį. Tikiu, kad tai būtų didelė pagalba pacientams, ypač dėl sunkesnių sveikatos sutrikimų negalintiems išeiti iš namų“, – sako viceministrė Kristina Garuolienė.
 
Susitikimo metu sutarta, kad sukurta sistema turėtų būti itin patogi ir aiški naudoti. Šiuo metu derinama, kad gyventojas, norėdamas nuotoliniu būdu įsigyti receptinių vaistų, turėtų prisijungti prie savo asmeninės paskyros www.esveikata.lt portale ir joje pasirinkti elektroninį receptą. Tuomet sistema sugeneruotų siūlomų vaistų aibę, iš kurių pacientas pagal savo receptą galėtų pasirinkti norimą, bei pateiktų šių vaistų kainas skirtingose vaistinėse. Kai pacientas pasirinktų konkretaus pavadinimo vaistą ir vaistinę, sistema nukreiptų jį į pasirinktos vaistinės portalą, kur būtų suderinamos pristatymo sąlygos bei įvykdomas apmokėjimas.
 
Savo ruožtu pacientų organizacijų atstovai išsakė pageidavimus, pavyzdžiui, kad būtų užtikrintas konfidencialumas, t. y. pakuotė, kurioje būtų siunčiami vaistai, būtų dviguba, kad būtų užtikrinta galimybė receptinius vaistus įsigyti iš užsienio ir t. t. Taip pat svarbu, kad transportavimo metu būtų laikomasi specifinių kai kuriems vaistams būtinų laikymo sąlygų (tinkamos temperatūros ir pan.).
Viceministrė K.Garuolienė pokalbio metu taip pat pabrėžė, kad, įgyvendinus šį siūlomą nuotolinės prekybos receptiniais vaistais modelį, būtų užtikrinamas saugus paciento tapatybės nustatymas ir asmens duomenų saugumas. Taip pat informaciją apie vaistų kainas ir jų prieinamumą būtų galima rasti vienoje vietoje bei pasirinkti priimtiniausią vaistą ir vaistinę. Tokiu būdu būtų užtikrinama ir sąžininga vaistinių konkurencija vaistų kainomis, o tai visada naudinga pacientams.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris