Pristatyta įsigaliojanti patobulinta „pirmojo paskyrimo“ vaistų išdavimo tvarka

Ramūnas Jakubauskas, BNS
2019-07-01
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pristatė įsigaliojančią patobulintą „pirmojo paskyrimo“ kompensuojamųjų vaistų išdavimo tvarką.
Pristatyta įsigaliojanti patobulinta „pirmojo paskyrimo“ vaistų išdavimo tvarka
A.Veryga

„Tie pakeitimai nesudėtingi – vienas iš jų yra termino prailginimas. Anksčiau paskyrimu buvo laikoma, kai vaistas išrašomas praėjus 6 mėnesiams po vartojimo. Dabar tas terminas yra 12 mėnesių. Vienas iš priekaištų buvo, kad laikas per trumpas, todėl jis pakeistas“, − spaudos konferencijoje žurnalistams sakė A.Veryga.
„Mes kalbame apie pacientus, kuriems vaistai skiriami pirmą kartą arba po labai ilgo laiko. Tai priemonė, skatinanti vaistų gamintojus konkuruoti dėl kainos“, – pridūrė ministras.
 

Teigiama, kad pigiausias kompensuojamasis vaistas pacientams bus išduodamas jį paskyrus pirmą kartą arba po ilgesnio kaip metų laikotarpio.
Taip pat tvarkoje pakeista tai, kad sutrikus ekonomiškiausio vaisto tiekimui ir vaistinėms neturint galimybių jo užsakyti, pacientams bus išduodamas kitas tos pačios veikliosios medžiagos ir dozuotės mažiausios kainos vaistas.
Šie pokyčiai įsigalioja nuo liepos 1 dienos.
 
„Pirmojo paskyrimo“ receptinių vaistų išdavimo tvarka buvo tobulinama keletą mėnesių – prieš tai ji įsigaliojo kovo pirmąją, tačiau netrukus buvo atšaukta dėl kilusios kritikos.  
Tvarką kritikavo ir kai kurie pacientų organizacijų atstovai, ir kai kurie medikai. Anot jų, kai kurie pigiausi vaistai neužtikrina kokybiško ir efektyvaus gydymo, todėl jie piktinosi, kad tokiu būdu ribojama galimybė rinktis ir siekiama taupyti pacientų sveikatos sąskaita. 

Anot A.Verygos, „pirmasis paskyrimas“ nėra taikomas nuolat vartojamiems vaistams, tad lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, kuriems jau yra parinkti tinkami vaistai, ši tvarka neaktuali.

Teigiama, kad naujoji tvarka negalios ir biologiniams bei mažo terapinio indekso medikamentams – tokiems vaistams, kurie turėtų neigiamos įtakos ligai.
„Kaip pavyzdys, tai galėtų būti priešepilepsiniai vaistai, kurių net ir mažas pasikeitimas gali sukelti ligos pablogėjimą“, – teigė A.Veryga.
Pasak ministro, jeigu nenorima turint receptą įsigyti kompensuojamąjį vaistą pagal „pirmąjį paskyrimą“, žmogui išlieka teisė įsigyti norimą vaistą, tačiau už jį teks mokėti visą kainą.
 

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris