Naujas kainynas - be kardinalių pokyčių

Evelina Machova
2019-10-04
Kas ketvirtį pasirodantis vis naujas Kompensuojamųjų vaistų kainynas, kaip tikina pacientai, sukelia nemažai įtampos. Netyli ir opozicija, vis apeliuodama į tai, kad Sveikatos apsaugos ministerijai pacientai nerūpi. Prieš patvirtinant naują kainyną pasklido gandų, kad jame gali nelikti ir sudėtinių vaistų.
Naujas kainynas - be kardinalių pokyčių
Į nuo spalio mėnesio pirmosios dienos įsigaliojusį Kompensuojamųjų vaistų kainyną įtraukti šįkart 1 939 kompensuojamieji vaistai.

Išsigando dėl sudėtinių vaistų
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys, konservatorius Antanas Matulas ragino kolegas į komiteto darbotvarkę įtraukti ir klausimą dėl sudėtinių vaistų. Tuomet politikas tikino, jog, jo žiniomis, įsigaliojus naujam Kompensuojamųjų vaistų kainynui (jis įsigaliojo spalio 1 dieną - red. past.), jame gali nelikti sudėtinių vaistų.
„Tikrai siūliau šį klausimą įtraukti. Tiesa, ministerija tikina, jog iš sąrašo išsibraukia tikrai ne visi. Prieš kelis mėnesius Vyriausybė priėmė tokį nutarimą, kuriuo pakeičiama tvarka dėl sudėtinių vaistų įtraukimo ir jų kainos skaičiavimo tvarkos. Pagal ją dalis sudėtinių vaistų tiesiog iškrenta iš kainyno. SAM pateikė, jog naujame sąraše sudėtiniai vaistai liko, keitėsi kelios dešimtys vaistų. Tie, kurie iškrito keičiami kitais ir tikino, jog šie pokyčiai ženklesnės įtakos neturės. Matyt, reikės atlikti analizę, kiek ir kokių vaistų pasikeitė“, - teigė A.Matulas.


Savo ruožtu Valstybinė ligonių kasa skelbia džiugią žinią – vaistų prieinamumas gerėja, o priemokos už juos pacientams mažėja. Maža to, pranešime teigiama, jog šįkart į kainyną iš viso buvo įtraukta net 1 939 kompensuojamieji vaistai. Vadinasi, šį ketvirtį bus kompensuojama apie 90 proc. visų paraiškas pateikusių gamintojų vaistų. „Į šių metų IV ketvirčio kainyną, kuris įsigaliojo nuo spalio 1-osios, įrašyti 149 nauji generiniai ir biopanašūs  kompensuojamieji vaistai. Daugiausiai naujų biopanašių medikamentų yra antinavikiniai, nervų sistemą bei virškinimo traktą ir metabolizmą veikiantys vaistai“, – aiškino VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus.

Bendras skaičius nepakito
Ministerijos specialistų tikinimu, iš sąrašo išbraukta ne tiek ir daug vaistų. „Ką reiškia nedaug? Jei iš sąrašo išsibraukia trisdešimt ar keturiasdešimt vaistų, ministerijai vertinant skaičiais tai neatrodo daug, o kaip pacientams, tiems, kurie tuos vaistus vartoja jau ilgą laiką? Toks vaistų iškritimas iš sąrašo gali paliesti nemažą dalį pacientų. Sąrašas patvirtintas, bet kol kas realiai nežinau, kiek tų vaistų išliko. Žinoma, ministerija žalą pacientams vertina kitaip. Tarkim, kai iš sąrašo išbraukiami penki šimtai vaistų, ji sutinka, jog tai gali turėti įtaką pacientams. Kai išbraukiamos kelios dešimtys, jų manymu, nieko čia tokio“, - teigia A.Matulas.

„Informuojame, kad bendras sudėtinių vaistinių preparatų skaičius nepakito – abiejuose kainynuose – tiek III ketvirčio, tiek IV ketvirčio – jų yra po 223. Sudėtinių vaistinių preparatų skaičius grupėse pagal ATC taip pat beveik nepakito – 2 vaistais daugiau kardiologinių vaistų grupėje ir 2 vaistais mažiau jutimo organus veikiančių vaistų grupėje“, - sako E.Stropus.


Tarp kitko
Dar vasarą Vyriausybė nepalaikė beveik pusės milijono pacientų vartoto gydymosi inovatyviomis vaistų formomis ir pritarė SAM siūlytiems sudėtinių vaistinių preparatų kainodaros pakeitimams. Dėl jų ne tik pacientai mokės daugiau, bet ir valstybė, nes Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išlaidos gali padidėti 6 mln. eurų, teigė vaistų gamintojai. Vyriausybė nematė sudėtinių vaistų naudos, nors jų vartojimas galėtų lengvinti pacientų gyvenimo kokybę ir ženkliai prisidėti prie lėtinių širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) valdymo, o galiausiai ir ankstyvo mirtingumo nuo šių ligų mažinimo.

 
Komentaras
Vaistų gamintojų asociacijos vadovė Rasa Bričkienė:


- Per pastaruosius dvejus metus gamintojai patyrė daug išbandymų, nes labai keitėsi kompensuojamųjų vaistų tvarka, sudėtinių vaistų kainodara, ministerija ruošia ir daugiau pasikeitimų vaistų grupavime. Dėl to sudėtinga konstatuoti kelerių metų pasekmes. Galima tik pabrėžti, kad gamintojams teko nemažai investuoti į pokyčių valdymą ir prisitaikyti, siekiant išlikti rinkoje bei tiekti pacientams būtinus sudėtinius vaistus. Sprendimų valstybė turėtų ieškoti užtikrindama stabilią, skaidrią ir tęstinumą užtikrinančią sudėtinių vaistų patekimo į kainyną tvarką, o taip pat suteikdama galimybes visiems pacientams vienodai ir nepertraukiamai įsigyti gydytojo paskirtus kompensuojamus sudėtinius vaistus.

Sudėtiniai vaistai yra inovatyvios vaistų formos, kuriančios pridėtinę vertę ne tik pacientams, bet ir sveikatos priežiūros specialistams, padėtų taupyti valstybės lėšas sveikatos apsaugai. Pacientams tai labai patogios formos, nes leidžia sėkmingai kontroliuoti ligą. Idealu, jeigu valstybė atsižvelgtų į pacientų lūkesčius ir tokiu būdu pati prisidėtų prie savo sveikatos politikos tikslo - racionalaus vaistų vartojimo - realizavimo. Tiesa, reikia pripažinti, kad šiame kontekste sveikatos politikos formuotojai turėtų peržiūrėti prioritetus ir pripažinti, kad inovatyvių vaistų formų sukūrimas yra daugiau nei kelių tablečių supresavimas į vieną. Nekompensuodama sudėtinio vaisto, permoka ne tik valstybė, bet ir pacientas, kuris vietoj vieno pakelio turi pirkti du arba tris, atitinkamai susidurdamas su du arba tris kartus didesniais nepatogumais vartoti žymiai didesnį skaičių tablečių. Žmonėms sudėtinga kas ketvirtį prisitaikyti ir prie nepastovumų, kai jiems reikiamo vaisto kainyne buvimas tapo neprognozuojamas.


 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris