Kainų įšalą pirmieji pajus pacientai

Evelina Machova
2020-01-10
Kompensuojamųjų vaistų kainų įšaldymas turėjo būti gera žinia. Tačiau, panašu, kad ji pasėjo nerimą. Farmacijos sektorius tikina, jog tokie skuboti sprendimai daugiausiai žalos atneš pacientams bei mažins konkurencija. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai atkerta, jog tokia praktika taikoma ir kitose ES šalyse. Pacientai gi tikina, kad dėl taikytų griežtų priemonių vaistų gamintojams jiems jau yra tekę susidurti su medikamentų trūkumu.
Kainų įšalą pirmieji pajus pacientai
Nors Sveikatos apsaugos ministerija tikina, jog sprendimas dėl kompensuojamųjų vaistų kainų įšaldymo priimtas siekiant užtikrinti mažesnes kainas pacientams, pastarieji tokius sprendimus priima su nerimu. O farmacijos sektorius teigia, jog šis sprendimas - tik akių dūmimas, mat skaudžiausi padariniai guls ant pacientų pečių.

Faktas
Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui įšaldyti kompensuojamųjų vaistų kainas, kad jos negalėtų didėti, sudarant naujus kompensuojamų vaistų kainynus. Šis sprendimas liečia generinių vaistų kompensavimą. Pagal naująją tvarką būtų įšaldomos dviejų ar daugiau gamintojų vaistų grupės kainos. Panaši tvarka prieš kelis mėnesius buvo pradėta taikyti ir inovatyviems – vieno gamintojo – vaistams sukeliant riziką sumažinti pacientams reikalingų vaistų tiekimą į Lietuvą.

 
Galėjo geriau pailsėti
Prieš pat Naujuosius be didesnio triukšmo paskleista žinia, jog Vyriausybė pritarė SAM siūlymui įšaldyti visų kompensuojamųjų vaistų kainas, idant šios negalėtų didėti sudarant naujus kainynus. Primenu, kad Kompensuojamųjų vaistų kainynas keičiasi kas ketvirtį. O ši naujovė turėtų įsigalioti nuo antro ketvirčio.
Kaip tikino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, sprendimas leis užtikrinti mažiausias įmanomas kompensuojamųjų vaistų kainas. Mat šiuo metu kai kurie gamintojai jas vėl didina tų vaistų, kurių buvo sumažinę.

„Tai ypač jautriai atsiliepia, kai, pavyzdžiui, trūksta tam tikrų vaistų, o kai kurie gamintojai tuo naudojasi ir norėdami daugiau uždirbti didina jų kainas. Tai apriboja galimybes kompensuoti daugiau inovatyvių vaistų, reikalingų pacientams. Tai yra socialiai neteisinga ir tokia situacija negali tęstis“, - teigė ministras.

Farmacijos sektorius tokiu sprendimu nesidžiaugia. Maža to, dar ir priduria, jog vietoj skubotų sprendimų galėjo politikai ir valdininkai tarpušvenčiu pailsėti. Būtų daugiau naudos. Dabar sprendimas niekuo nepagrįstas, poveikis verslui neįvertintas. Pasak Vaistų gamintojų asociacijos vadovės Rasos Bričkienės, dėl to, kad pakeitimai ribos gamintojų konkurenciją ir turės neigiamų pasekmių pacientams, pasisakė Ekonomikos ir inovacijų, Teisingumo ministerijos, taip pat Konkurencijos taryba. Bet, matyt, SAM žino geriau.

„Ministrų kabinetas apribojo gamintojų, aptarnaujančių net aštuoniasdešimt aštuonis procentus visų pacientų receptų, konkurenciją, nors valstybė šiems vaistams kompensuoti išleidžia tik per trisdešimt procentų vaistams skirtų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų“, - sako  Vaistų gamintojų asociacijos vadovė Rasa Bričkienė.


Kas pakišo mintį?
Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos politikos skyriaus patarėjas Tomas Alonderis sako, kad kainų įšaldymo praktika taikoma ir kitose Europos Sąjungos šalyse. Pavyzdžiui, 2017 m. Švedijos TLV atlikta vaistų kompensavimo ir kainodaros sistemų analizė nustatė, kad Vokietijoje teisės aktai taip pat numato kainų įšaldymą tokiame lygyje, koks galiojo 2009 m. rugpjūčio 1 d. Ši priemonė pratęsta iki 2022 metų. Tiesa, nuo 2018-ųjų kainas leista koreguoti atsižvelgiant į infliaciją. Tikslas kaip ir suprantamas - didesnė konkurencija ir vaistų prieinamumas pacientams.

Pasak asociacijos LAWG advokatės „American Chamber of Commerce“ komiteto farmacijos klausimams svarstyti vadovės Rūtos Pumputienės, šis sprendimas nesusijęs nei su gerove, nei konkurencija: „Kalbant apie vieno gamintojo vaistų grupę, inovatyvius vaistus, toks sprendimas visiškai nesusijęs su kainų konkurencija ar geresnėmis paciento galimybėmis. Tai tiesiog valstybės sprendimas valiutų kursų svyravimo riziką, kuri yra minimali ir neturi įtakos apčiuopiamam kainų didėjimui, perkelti vaistų gamintojams.“


Kitas klausimas, kiek laiko šis įšaldymas galios? Pasak T.Alonderio, kaip ir numatyta Vyriausybės nutarime, tęsti kainų įšaldymą ar ne, atsižvelgiant į Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, skirtų vaistiniams preparatams kompensuoti, pokyčius ir esamas makroekonomines sąlygas, bus sprendžiama paskutinį metų ketvirtį.
 
Sužlugdė konkurenciją
Farmacijos sektoriaus atstovai tikina, jog kainų įšaldymas konkurencijos nedidins. Be to, pačios SAM sprendimai pastaruoju metu esą žlugdė šį siekį. „Per pastarųjų metų nuolatinių reguliacinių pokyčių laikotarpį naujų vaistų gamintojų į Lietuvos rinką neatėjo, konkurencija kompensuojamųjų vaistų segmente tik mažėja. Ilgainiui Lietuvos farmacijos sektoriaus perspektyva priklausys ir nuo gamintojų Europos centrinėse būstinėse sprendimų. Įšaldoma kaina gamintojams nepaliekama galimybių lanksčiai reaguoti į rinkos, žaliavų kainų, gamybos pokyčius. Mažai ir atvirai mūsų šalies ekonomikai šis sprendimas yra nenaudingas. Dėl valstybės dirbtinai mažinamų kainų ir laisvo prekių judėjimo Europos Sąjungoje vaistai iš Lietuvos lengvai išvežami į kitas valstybes ir tokiu būdu dar labiau didinamas jų trūkumas“, - sako R.Bričkienė.  


R.Pumputienė abejoja ir teiginiais dėl augančių kainų tvirtinant naują kainyną. „Kaip žinia, vieno gamintojo grupėje esantys vaistai privalo atitikti trijų ES šalių mažiausių kainų vidurkį, tad jų kainos objektyviai negali didėti vien dėl šio reikalavimo. Todėl kainų užšaldymas šioje vaistų grupėje yra visiškai betikslis“, - sako R.Pumputienė.
Pasak Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos direktorės Agnės Gaižauskienės, inovatyvaus kompensuojamojo vaisto kaina Lietuvoje gali pasikeisti dėl tam tikrų ekonominių veiksnių tose šalyse, kurių kainomis vadovaujamės. „Įsivaizduokime, šalį X ištikus ekonominei krizei nuvertėja jos nacionalinė valiuta, tad konvertuojant vaisto kainą į eurą ji mažėja ir pakeičia mažiausių trijų kainų vidurkį Europoje, kuriuo vadovaujasi Lietuva. Vadinasi, ir mūsų šalyje privaloma tvarka yra sumažinama bazinė inovatyvaus kompensuojamojo vaisto kaina, o ši mažesnė kaina – įšaldoma“, - pavyzdį pteikia A.Gaižauskienė.
 
Ką laimės pacientai?
Nors gamintojai nesidžiaugia valdžios sprendimais, galbūt jų naudą įžvelgia pacientai? Asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Aušra Degutytė sako, jog situacija dviprasmiška: „Atrodo, kad pacientams vaistai po tokio sprendimo nebrangs. Tai gerai. Vis dėlto atsiranda nerimas, kad vieno ar kito vaisto apskritai neliks. Jei gamintojui, pripažinkim, tai yra verslas, ir jiems svarbus pelnas, rinka taps nepatraukli, jis tiesiog išeis.“ 

„Tokių atvejų jau yra buvę. Štai vienas maisto papildas, kuris po inkstų transplantacijos pacientams yra gyvybiškai būtinas, iš rinkos pasitraukė. Mat pacientų, kuriems jis reikalingas, nėra daug, o sąlygos dalyvauti rinkoje nepatrauklios. Pacientai du mėnesius, tiesiogine šio žodžio prasme, medžiojo šį preparatą Lietuvoje. Kilo panika, nes jo niekur nebuvo galima nusipirkti. Todėl kiekvieno kainyno atnaujinimo laukiame su nerimu“, - sako A.Degutytė.

„Tvarka kelia riziką, jog žymiai sumažinus vaisto kainą, kai kurie inovatyvių vaistų gamintojai gali nutraukti pacientams reikalingų preparatų tiekimą į Lietuvą. Tokie sprendimai yra daromi siekiant taupyti PSDF biudžeto lėšas, o ne gerinti vaistų prieinamumą pacientams. Tai iš esmės prieštarauja SAM priimtoms Vaistų politikos gairėms, pagal kurias Lietuvoje siekiama užtikrinti racionalų valstybės biudžeto lėšų panaudojimą ir gerinti vaistų prieinamumą šalies pacientams“, - sako Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos direktorė Agnė Gaižauskienė.


Gerų žinių pacientams neturi ir farmacijos sektoriaus dalyviai. „Konkurencijos ribojimas dviejų ir daugiau tiekėjų grupėje dar labiau paaštrins vaistų tiekimo sutrikimų problemą, o pacientams tai reikš gerokai mažesnį kompensuojamųjų vaistų asortimentą ir dar dažnesnį vaistų trūkumo sukeltą nestabilumą. Negana to, tikėtina, jog dar labiau didės pacientų asmenines išlaidos, nes daugiau vaistų jie bus priversti pirkti už savus pinigus. Didėjančias šių išlaidų tendencijas įrodo naujausi Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenys“, - sako R.Bričkienė.

 
Komentaras
Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Dina Lurje:

- Tarnyba rekomendavo Sveikatos apsaugos ministerijai nustatyti vaistinių preparatų bazinių kainų „įšaldymo“ laikotarpį bei, atsižvelgiant į jį, atlikti konkretų laikotarpį galiosiančio ribojimo poveikio konkurencijai vertinimą, kas nebuvo padaryta prieš teikiant svarstyti minėtą projektą. Toks siūlomas reguliavimas vaistų tiekėjus iš esmės apribos, pasiekus tam tikrą ribą, koreguoti vaistinio preparato kainą, nepriklausomai nuo tokį poreikį lemiančių aplinkybių. Taigi, kuo ilgiau galios ribojimas dėl didesnės kainos nustatymo, tuo gali būti didesnis poveikis konkurencijai tarp ūkio subjektų rinkoje.
Konstitucinis Teismas ne kartą yra patvirtinęs, kad siekiant įteisinti tokio pobūdžio ribojimus, be kita ko, turi būti įvertinama tokio ribojimo įtaka kitoms asmenų teisėms ir toks apribojimas turi būti proporcingas. Vis dėlto, kaip minėjau, Vyriausybės nutarimo projekto lydimojoje medžiagoje nei konkretus ribojimo laikotarpis, nei galimos tokio konkretaus ribojimo pasekmės konkurencijai rinkoje bei atitinkamai – ribojimo būtinumas ir proporcingumas siekiamiems tikslams neįvertintas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris