JK farmacijos milžinė GSK prisidės prie vakcinos nuo Kinijos viruso kūrimo

BNS
2020-02-03
Jungtinės Karalystės (JK) farmacijos milžinė „GlaxoSmithKline“ (GSK) pirmadienį pranešė prisijungsianti prie kitų gamintojų, skubančių sukurti vakciną nuo naujojo koronaviruso, kuris jau nusinešė daugiau kaip 360 žmonių gyvybes.
JK farmacijos milžinė GSK prisidės prie vakcinos nuo Kinijos viruso kūrimo

JK vyriausybė taip pat pažadėjo skirti 20 mln. svarų sterlingų (24 mln. eurų) finansuoti tyrimus, kuriuos atlieka Pasirengimo epidemijoms inovacijų koalicija (CEPI) – pilietinė grupė, kuri buvo sudaryta 2017 metais Pasaulio ekonomikos forume Davose.
GSK teigė ketinanti prisidėti prie keturių projektų, kurie jau yra finansuojami per CEPI, skirtų sukurti vakciną nuo mirtinos Kinijoje paplitusio viruso padermės.

„Mūsų [vakcinų] adjuvantų technologija anksčiau buvo sėkmingai naudojama kovojant su gripo pandemija“, – pranešime teigė „GSK Vaccine“ vyriausiasis gydytojas Thomas Breueris (Tomas Breueris).
„Ši technologija leidžia naudoti mažus vakcinos antigeno kiekius, kas leidžia pagaminti daugiau vakcinos dozių, o tai yra esminis pranašumas pandemijos metu“, – pažymėjo Th. Breueris.
 
Adjuvantai yra medžiagos, skatinančios organizmo reakciją į vakciną ar kitokį gydymą.
Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūra ketvirtadienį paskelbė Kinijoje prasidėjusį naujojo koronaviruso protrūkį tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai padėtimi, tačiau susilaikė nuo naujosios epidemijos įvardijimo „pandemija“.
Šis terminas naudojamas apibūdinti ligas, kurios paplinta keliuose žemynuose ar visame pasaulyje.

CEPI iš pradžių buvo suformuota reaguojant į Ebolos epidemiją, per kurią nuo 2013 iki 2016 metų Vakarų Afrikoje susirgo daugiau nei 29 tūkst. žmonių, o daugiau 11,3 tūkst. susirgusiųjų mirė.
„Tikimės, kad kartu su partneriais per 16 savaičių galėsime sukurti tiriamąją vakciną – nuo genetinės patogeno sekos nustatymo iki klinikinių tyrimų“, – teigė CEPI vadovas Richardas Hatchettas (Ričardas Hatčetas).
 
Kiti keturi CEPI projektai apima JAV biotechnologijų bendrovės „Moderna“ ir JAV Nacionalinio alergijų ir infekcinių ligų instituto partnerystę.
GSK teigė, kad iš pradžių prisijungs prie darbų, kuriuos jau atlieka Kvinslando universitetas Australijoje.
Kituose dviejuose projektuose dalyvauja Vokietijos biofarmacijos įmonė „CureVac“ ir JAV įsikūrusi farmacijos įmonė „Inovio“.
JK sveikatos sekretorius Mattas Hancockas (Metas Henkokas) teigė, kad vyriausybės finansavimas „padės panaudoti mūsų visame pasaulyje pripažįstamas vakcinų kūrimo galimybėms plėtojant naujus apsaugos būdus“ nuo kylančių grėsmių.  

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris