Farmakotechnikai be darbo – gyventojai be vaistinių

Greta Vanagienė
2020-09-24
Nuo kitų metų įsigaliosianti Farmacijos įstatymo nuostata, skelbianti, kad vaistinėje fiziškai turi būti ne mažiau kaip vienas vaistininkas, ant ledo paliks daugybę regionuose dirbančių specialistų ir jų gyventojų. Mat mažų miestelių vaistinės nebus pajėgios išlaikyti padvigubėjusio personalo ar net surasti atitinkamos kvalifikacijos darbuotojų, tad bus priverstos tiesiog užkalti langus. O ką tik baigusiems studijas farmakotechnikams užkirs kelią tobulėti.
Farmakotechnikai be darbo – gyventojai be vaistinių
„Esame jauni žmonės: norime tobulėti ir norime, kad mums būtų suteikta galimybė išlyginti studijas. O dabar tobulėjimui kelias uždarytas. Apie tai, kad negalėsime dirbti, sužinojome tik mokydamiesi trečiame kurse. Buvo skaudu. Jautėmės apgauti“, - dalinasi farmakotechnikės specialybę įgijusi „Eurovaistinės“ darbuotoja Reda Gervytė.

Neteks darbo prieš pat pensiją
Iki šiol paslaugas vaistinėje gyventojams galėjo suteikti tiek vaistininkas, tiek vaistininko padėjėjas, kuris nuo kitų metų šios veiklos nebegalės vykdyti savarankiškai – dirbti galės tik prižiūrimas vaistininko. Todėl mažosios vaistinės, kuriose iki šiol dirbo ir klientus aptarnavo tik nuotoliniu būdu vaistininko prižiūrimas farmakotechnikas, susidurs su išūkiu išlikti. Įsigalėsianti Farmacijos įstatymo nuostata skaudžiausiai, ko gero, smogs priešpensinio amžiaus specialistams.
 
Skuodo rajone gyvenanti ir dirbanti farmakotechnikė Adelė Paulauskienė darbo patirties turi daugiau nei 40 metų. Jai už nugaros nepastačius prižiūrinčiojo vaistininko moteris gali būti atleista iš darbo likus vos penkeriems metams iki pensijos.
„Nuotaikos turėtumėte įsivaizduoti kokios. Maža pasakyti liūdnos. Lieka tik eiti į išankstinę pensiją. Tiek metų dirbome, o staiga kažkas mus turi prižiūrėti kaip kokius mažus vaikus“, - nuoskaudos neslepia specialistė.

 

L.S. skaičius
1367
- tiek vaistinių pernai veikė Lietuvoje, jose dirbo 3451 licencijuotas vaistininkas ir 1234 vaistininko padėjėjai.

 
Gyventojai liks be vaistinių
Skuodo vaistinėje dirba dvi vaistininko padėjėjos ir vienas nuotoliniu būdu juos kontroliuojantis vaistininkas. Įsigaliojus įstatymo nuostatai, kolektyvas turėtų padvigubėti. A.Paulauskienė sako, ko gero, dėl to bus priimtas sprendimas vieną vaistinę naikinti. Mat mažame miestelyje gauti tiek kvalifikuotų specialistų – nerealu.
Tokia situacija gyventojams atsilieptų skaudžiai. Į vaistinės darbuotojus jie kreipiasi kaip į gydytojus.
 
„Šiuo kovidiniu laikotarpiu patekti pas gydytoją yra sudėtinga, tad mums tenka atremti gyventojų sveikatos skundus. Be to, Skuode turime senelių namus, čia atliekamos dializės. Kaip spėti aptarnauti tiek gyventojų su dvigubai mažesniu vaistinių kiekiu? Kaip jose sutalpinti vaistus? Situacija bus ne tik sudėtinga - beveik nevaldoma. Jei Skuode užsidarytų pusė vaistinių, eilės būtų kaip tarybiniais laikais“, - scenarijų numato farmakotechnikė.
 
Galimybės persikvalifikuoti neliko
Ne mažesnėje neviltyje atsidūrė ir jauni, ką tik bakalauro studijas baigę farmakotechnikai. Mat jiems jau nebeliko laiko įgyti išlyginamųjų studijų ir kilstelėti kvalifikaciją iki vaistininko vardo.
Lietuvai stojant į Europos Sąjungą farmakotechnikai turėjo licencijas savarankiškai veiklai vykdyti, po įstojimo situacija pasikeitė. Vaistininko padėjėjams buvo suteiktas pereinamasis 15-os metų laikotarpis, per kurį šie galėjo išlyginti studijų skirtumus ir persikvalifikuoti į vaistininkus, tačiau tokia galimybe menkai kas išgalėjo pasinaudoti. Kaip teigia Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Lina Ganatauskienė, dėl finansinės naštos ir šeiminės padėties.

 

„Įsivaizduokite, vienas pats rajono vaistinėje dirbantis farmakotechnikas tris dienas per savaitę turi vykti į paskaitas universitete, ir taip ketverius su puse metų. Joks darbdavys tokių sąlygų nesuteiks. Tiesa, mūsų profesinės sąjungos nariai tokią galimybę turėjo. Mums pasisekė - studijas finansiškai rėmė darbdavys ir esame už tai dėkingi“, - sako Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Lina Ganatauskienė.

 
Anot jos, nors 2017-2019 m. baigusieji studijas įstatymiškai vis dar turi galimybę tęsti mokslus universitete, pastarieji jau atsisako priimti tokius studentus. O specialistai kolegijose ir toliau rengiami be jokio įspėjimo, jog galimybės persikvalifikuoti jie nebeturės.
„Tai klaidina žmonės. Jie mano, jei specialistai ruošiami, galės ir dirbti. Kam tuomet tą daryti? Žmonės jau nevilty, kreipiasi į mūsų profesinę sąjungą pagalbos“,- apie komplikuotą situaciją kalba L.Ganatauskienė.
Kauno kolegijoje trejus metus vaitininko padėjėjo specialybę studijavusi sostinėje dirbanti farmakotechnikė Reda Gervytė sako, nors dirbant didelėje vaistinėje dėl pasikeisiančių nuostatų prarasti darbo ir nerizikuoja, tai jos neguodžia.
 

„Man nė kiek dėl to nėra ramiau. Esame jauni žmonės: norime tobulėti ir norime, kad mums būtų suteikta galimybė išlyginti studijas. O dabar tobulėjimui kelias uždarytas. Apie tai, kad negalėsime dirbti, sužinojome tik mokydamiesi trečiame kurse. Buvo skaudu. Jautėmės apgauti. Kelias kolegijoje buvo jau nueitas – liko tik apsiginti baigiamąjį darbą. Tai buvo tikras vilčių žlugimas“, - prisimena R.Gervytė.

 
Kometaras
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas:

- Registravome įstatymų pataisas, kad būtų nepratęstas pereinamasis laikotarpinis, bet apskritai įteisinti, kad farmakotechnikų veiklą vaistininkas galėtų kontroliuoti nuotoliniu būdu – tokios kontrolės, mano manymu, tikrai užtenka. Europos Komisijos direktyva nereikalauja, kad vaistininkai dirbtų šalia ir tokiu būdu vykdytų kontrolę.
Spręsti reikalus reikia, nes kitaip daugybė specialistų nuo kitų metų liks be darbo. Protu nesuvokiama, kodėl valdančioji dauguma ir Vyriausybė nuo kitų metų ketina nepratęsti nuostatos.

Reikia laukti rinkimų ir tikėtis, kad atėjusi nauja valdžia skubiai šią situaciją ištaisys. O dabar komitete ir Seime rinksime parašus, kad įstatymas būtų įtrauktas svarstyti be eilės. Vyriausybė lyg ir neketina nieko keisti. Mažuose miesteliuose, kaimeliuose gyvenantiems žmonėms ir ten dirbantiems farmakotechnikams tai būtų tragedija. Jei jau kartais Seime aptemptų protas ir bandytų žmones vidury baltos dienos išstumti iš darbo, viltis dar yra Prezidentūroje.
Galima svarstyti ir alternatyvas - galbūt galima taikyti farmakotechnikų kontrolę neturintiems trejų metų stažo ir panašiai. Privalome apie tai galvoti - juk turime daugiau kaip du šimtus mažų, netinklinių vaistinių, kurios įsikūrusios miesteliuose. Jei reikės šioms dar priimti po vieną vaistininką, nebeišsilaikys - bus priverstos užsidaryti.  

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris