Ar dėl koronasviruso gali strigti vaistų tiekimas?

www.lsveikata.lt
2020-03-21
Pasauliui kovojant su koronaviruso pandemija, paaiškėjo, kad Europos Sąjunga yra stipriai priklausoma nuo Kinijoje gaminamų vaistų ir vaistų komponentų. Kaip skelbiama, Kinija tenkina 90 procentų viso pasaulio penicilino poreikio. Tedrosas Adhanomas Ghebreyesas, Pasaulio sveikatos organizacijos generalinis direktorius, teigė, jog ši šalis yra pagrindinė veikliųjų medžiagų ir kitų vaistą gamybai naudojamų dalių tiekėja. Todėl pasaulis gali susidurti ir su reikalingu vaistų stygiumi.
Ar dėl koronasviruso gali strigti vaistų tiekimas?
R.Bričkienė

Ar toks scenarijus realus? Kokių priemonių ar veiksmų turime imtis, kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas vaistų tiekimas? Kokie galimi scenarijai? 
Situaciją lsveikata.lt komentuoja Vaistų gamintojų asociacijos vadovė Rasa Bričkienė:

- Covid-19 (SARS-CoV-2) paveikė visą pasaulį. Pirmiausiai Kiniją, kurioje gaminama 30-40 proc. visų pasaulio veikliųjų medžiagų, skirtų vaistų (antivirusinių, antibiotikų, priešuždegiminių, nuo skausmo, kardiologinių) gamybai. Ši šalis yra pagrindinė veikliųjų ir tarpinių medžiagų tiekėja Indijai, Europai, JAV.
 
Skaičiuojama, kad šiuo metu pilnai veikia tik 40 procentų Kinijos veikliųjų medžiagų gamintojų, o likusieji dar patiria veiklos problemų. Didžioji dalis tiekimo sutrikimų susiję su eksporto iš Kinijos ir logistikos problemomis. 
Sulaukta žinių iš Indijos, kuri pranešė, kad dėl problemų Kinijoje didina veikliųjų medžiagų gamybos kainas, o tai reikštų didesnius vaistų gamybos kaštus. Be to, informavo apie galimus gamybos sutrikimus. Kovo pradžioje Indija uždraudė 26 pagrindinių veikliųjų medžiagų ir jų kombinacijų eksportą iš šalies. 
 
Pasaulyje veikiančios didžiosios farmacijos kompanijos aktyviau stebi tiekimo grandinę ir neatmeta būsimų 2020 metų antrame pusmetyje galinčių kilti vaistų trūkumo problemų. Europos vaistų agentūra (EMA) kovo viduryje paskelbė panašias prognozes, dėl to sustiprinta tam tikrų vaistų grupių stebėsena. 
Lietuvą labai stipriai veikia Europoje vykstanti valstybių izoliacija ir veikliųjų medžiagų iš Vidurio (Slovakijos) ir Pietų Europos valstybių eksporto ribojimas. Europos vaistų gamyklos iš paskutiniųjų, užtikrindamos gamyklose dirbančiųjų apsaugą karantino sąlygomis, stengiasi išlaikyti vaistų gamybą. 


Svarbu
Lietuvos gamintojai ir užsienio farmacijos kompanijų atstovai atkreipia dėmesį, kad nors ir yra pasiruošę bendradarbiauti su Lietuvos valstybės institucijomis, kad Lietuvos pacientams būtų užtikrintas nenutrūkstamas vaistų tiekimo procesas, prašo sveikatos apsaugos politikų ir administracijos spręsti šiuos klausimus:
1) neriboti farmacijos kompanijų gaminamų veikliųjų medžiagų ir vaistų eksporto iš kitų valstybių, užtikrinant bendradarbiavimą su Lenkija, Slovakija, Baltijos, kitomis šalimis; 
2) sudaryti visoje Europoje veikliąsias medžiagas, vaistus gabenančiam transportui „žaliąjį koridorių“;
3) aktyviau stebėti ir riboti piktybišką vaistų iš Lietuvos išvežimą siekiančių išlošti iš vaistų kainų skirtumų tarp valstybių;
4) palengvinti vaistų registracijos procedūras Lietuvoje, realizuojant Europos Direktyvą dėl žmonėms skirtų vaistų;
5) gerinti gamintojams konkurencinę aplinką ir plėsti patekimo į kompensuojamųjų vaistų kainyną ribas, kad daugiau vaistų pavadinimų, jų dozuočių, įvairaus dydžio pakuočių, pridėtinę vertę kuriančių vaistų pasiektų pacientus;
6) mažinti subjektyvius administracinius barjerus registruojant Lietuvoje nereceptinių vaistų pavadinimus;
7) mažinti finansinę naštą pacientams suvienodinant iki receptiniams vaistams taikomo 5 procentų tarifo pacientų sumokamą pridėtinės vertės mokestį.

 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris