10 priemonių atmintinė: ką būtina įsidėti į atostogų vaistinėlę

www.lsveikata.lt
2023-06-08
Vasara gali padovanoti ne tik poilsį ir malonias akimirkas, bet ir netikėtus negalavimus. Alergijos, virškinimo sutrikimai, nudegimai saulėje ar vabzdžių įkandimai – tai tik keletas „dovanėlių“, kurios gali sugadinti nuotaiką. „Eurovaistinė internete“ farmacininkė Renata Mardosienė dalijasi išsamia atmintine, ką svarbiausia susipakuoti į atostogų lagaminą, kad nemalonūs simptomai neužkluptų nepasiruošus.
10 priemonių atmintinė: ką būtina įsidėti į atostogų vaistinėlę
Pasak vaistininkų, šiuo laikotarpiu jau pradeda daugėti gyventojų užklausų dėl atostogų ir kelionių vaistinėlės. Tai ypač aktualu šeimoms su mažamečiais vaikais, kurios pasiruošimą kelionėms pradeda gerokai iš anksto.

„Eurovaistinė internete“ farmacininkė Renata Mardosienė:
 
1. Preparatai nuo alergijos
Farmacininkė teigia, kad vykstant į svečią šalį alergija gali užklupti netikėtai – egzotiniai augalai, nepažįstami vabzdžiai ar pakitęs maistas gali tapti nuožmiais alergenais net ir tiems, kurių namuose alergija nekamuoja. Preparatai nuo alergijos gali padėti reaguoti greitai ir sumažinti tokius simptomus kaip odos bėrimas, niežėjimas, čiaudulys, taip pat jie gali padėti išvengti sunkesnių komplikacijų.
 
„Patogiausia turėti universalų geriamą antialerginį preparatą. Šiuo atveju tinkami galėtų būti nereceptiniai vaistai su tokiomis veikliosiomis medžiagomis kaip loratadinas, bilastinas ir cetirizinas. Tačiau atkreipčiau dėmesį į antialerginių preparatų tinkamumą mažamečiams vaikams. Mažyliams iki 2 metų vaistus nuo alergijos turėtų paskirti gydytojas, jiems nereceptinių geriamų vaistų nuo alergijos vaistinėse nerasite“, – priduria R.Mardosienė.
 
2. Priemonės žaizdos dezinfekcijai

Pravartu pasiruošti žaizdos dezinfekcines priemones, kurios leistų reaguoti nedelsiant ir sustabdytų bakterijų dauginimąsi žaizdoje. Ankstyvas ir tinkamas žaizdos valymas bei dezinfekcija padeda sumažinti diskomfortą, uždegimą ir skausmą.
 
„Nuplovus ir išvalius žaizdą, jos priežiūrai rekomenduoju rinktis naujos kartos preparatus su tokiomis veikliosiomis medžiagomis kaip sidabras ir hialurono rūgštis. Sidabras turi dezinfekuojamąjį poveikį ir naikina bakterijas, grybelius, neleidžia šiems daugintis ir apsaugo nuo infekcijos. Hialurono rūgštis sudaro tinkamą aplinką žaizdos gijimui, palaiko reikalingą drėgmės kiekį ir padeda žaizdai greičiau gyti. Kai kurie iš šio tipo preparatų tinka vaikams nuo gimimo, todėl galima vežtis vieną priemonę, kurią galėtų naudoti visa šeima“, – sako specialistė.
 
3. Pleistrai ir žaizdos apsauga
Pleistras – dar viena atostogų vaistinėlės sudedamoji dalis, kuri turėtų atsidurti prioritetų viršuje. Jautrios odos savininkams rekomenduojami hipoalerginiai pleistrai, atostogas planuojantiems prie jūros – vandeniui atsparūs pleistrai. O leidžiantis į keliones, kur didelis karštis ar prastesnės higienos sąlygos – antiseptiniai pleistrai, kurie turės dezinfekuojamąjį poveikį.
 
„Universaliausi ir tinkami visai šeimai – tai hidrokoloidiniai pleistrai, kurie sudaro palankią aplinką žaizdai gyti. Be to, jų nereikia dažnai keisti. Tačiau atkreipčiau dėmesį, kad paprastai, naudojant šio tipo pleistrus, žaizdoms valyti netinka antiseptikai. Todėl prieš įsigydami šias priemones verčiau pasikonsultuokite su vaistininku“, – sako R.Mardosienė.
 
Jeigu dvejojate, kokias žaizdos apsaugines priemones pasirinkti, galite nemokamai pasikonsultuoti su „Eurovaistinė internete“ specialistais nuotoliniu būdu – telefonu ar internetu.  
 
4. Virškinimo fermentai
Kelionėse virškinimą gali sutrikdyti mums neįprastas maistas ar pasikeitęs valgymo režimas, todėl neretai į pagalbą tenka pasitelkti preparatus su virškinimo fermentais. „Taip pat aktualūs augaliniai enzimai – papainas ir bromelainas, galintys padėti skaidyti maistą ir palengvinti virškinimą. Galima naudoti žolinius preparatus su karčiųjų rudgrūdėlių, ramunėlių, pipirmėčių, kmynų ekstraktais“, – sako R.Mardosienė.
 
5. Apsauga nuo viduriavimo ar vidurių užkietėjimo
Pakitęs maistas ar valgymo režimas gali reikšti ir dar vieną nemalonumą – tuštinimosi nereguliarumą.
 
„Jeigu žinote, kad jūsų virškinimo traktas jautresnis, galite iš anksto papildyti organizmo gerųjų bakterijų atsargas. Taip pat papildomai į kelionę pravartu įsidėti probiotikų preparatų. Organizmui susidūrus su nepažįstamomis bakterijomis, gerųjų bakterijų atsargos leis efektyviau kovoti su nepageidaujamais ligų sukėlėjais žarnyne. Galima rinktis tokius probiotikus, kurie būtų tinkami ir mažiesiems, ir suaugusiems – tokiu atveju vieno preparato pakaktų ir visai šeimai“, – sako R.Mardosienė.

 
Nuo viduriavimo pravartu į vaistinėlę įtraukti preparatus su diosmektitu, loperamidu. Taip pat gali praversti natūralūs žoliniai preparatai nuo vidurių užkietėjimo, kuriuose ieškokite tokių sudedamųjų dalių kaip senų lapai, rabarbarų šaknų ekstraktai.
 
6. Elektrolitai
Kelionėse daugiau aktyviai judame, prakaituojame, o kartu su prakaitu galime prarasti mums būtinų skysčių ir mineralų. Tai gali lemti širdies veiklos sutrikimus, gali pasireikšti mėšlungis.
 
„Tokie elektrolitai kaip natrio, kalio, magnio ir chloro jonai, padeda išlaikyti optimalų skysčių ir druskų balansą organizme bei užtikrina tinkamą hidrataciją. Elektrolitų preparatus reikėtų rinktis pagal keliautojų amžių, tačiau patogiausia vežtis vieną preparatą, tinkantį visiems šeimos nariams“, – pataria „Eurovaistinė internete“ specialistė.
 

7. Repelentai nuo įkandimų
Priemonės, kurios naudojamos po vabzdžių įkandimų, dažnai turi antihistamininį poveikį. Jos padeda sumažinti niežėjimą, patinimą, skausmą ir diskomfortą. Jos taip pat gali padėti užkirsti kelią infekcijoms ir sumažinti riziką susirgti, todėl šių preparatų pravartu pasiimti į keliones.
 
„Apsisaugojimui nuo vabzdžių įkandimų gali būti naudojamos specialios apyrankės, segtukai, purškalai ar geliai – rinkitės priklausomai nuo keliautojų amžiaus. Štai mažyliams rekomenduojamos apyrankės, kurios praturtintos eteriniais aliejais, pavyzdžiui, citrinžolės eteriniu aliejumi “, – priduria R.Mardosienė.
 
8. Vaistai nuo karščiavimo ir skausmo
Farmacininkė teigia, kad į vaistinėlę pravartu įsidėti vaistų nuo karščiavimo ir skausmo – paracetamolį ar ibuprofeną. „Abu vaistai mažina skausmą, karščiavimą, tačiau universalesnis yra ibuprofenas, jis stipriau veikia priešuždegimiškai. Lengvo ir vidutinio skausmo malšinimui taip pat gali būti naudojami preparatai su deksketoprofeno veikliąja medžiaga“, – teigia R.Mardosienė.
 
9. Apsauga nuo saulės ir priemonės nudegimams
Specialias priemones su apsauginiais SPF filtrais rekomenduojama naudoti ne tik einant į paplūdimį, bet ir kitomis aplinkybėmis, kai ilgiau būnama lauke, tiesioginės saulės spinduliuose. Jos gali padėti apsaugoti odą nuo nudegimų saulėje, neigiamo jos poveikio.
„Jeigu saulė  alergizuoja odą, taip pat pravartu turėti dimetindeno gelį. O jeigu odą smarkiai nudegėte, galima naudoti pantenolio putas arba gelį, kurie nuramintų sudirgusią odą, sumažintų diskomfortą“, – sako farmacininkė.
 
10. Reguliariai vartojami vaistai lėtinėms ligoms
Atostogų lagamino sąrašo prioritetų viršuje turėtų atsirasti ne tik pasas, piniginė, bet ir receptiniai vaistai. „Atostogos nereiškia, kad galime pamiršti savo įprastų receptinių vaistų vartojimo režimą. Tikėtina, kad svečioje šalyje receptinių vaistų įsigyti negalėsite, todėl labai svarbu vykstant į kelionę pasirūpinti pakankamu jų kiekiu. Taip pat pravartu pasikonsultuoti su gydytoju dėl savo lėtinių ligų ir galimų papildomų preparatų vartojimo“, – sako R.Mardosienė.
 
Anot specialistės, prieš planuodami kelionę, būtinai suplanuokite ir vizitą pas šeimos gydytoją. Ypač jeigu turite mažų vaikų arba sergate lėtinėmis ligomis. Tokiais atvejais specialistas gali rekomenduoti papildomus medikamentus, kuriais reikėtų pasirūpinti prieš atostogas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris