Virusas verčia pardavinėti nacionalines kolekcijas

Inga Markeliūtė
2020-05-07
Ne viena valstybė šiuo metu susiduria su keblumais spręsdama sveikatos apsaugos sistemos problemas. Praktiškai kiekvienoje šalyje veikia įvairiausi fondai, renkantys lėšas medikams. Prancūzija planuoja dar rudenį surengti aukcioną, kurio metu bus parduota maždaug šimtas XIX a. baldų, saugomų valstybės. Surinktos lėšos bus skirtos šalies ligoninėms.
Virusas verčia pardavinėti nacionalines kolekcijas
Prancūzija parduos dalį valstybės saugomų ir jai priklausančių antikvarinių baldų, kad palaikytų šalies ligonines. Planuojama, jog apie 100 XIX a. objektų bus parduoti aukcione.

Parduos dalį kolekcijos
„Mobilier National“ sudaro nacionalinės baldų kolekcijos sąrašą, kas galėtų būti parduota aukcione rugsėjo mėnesį.
Kol kas nėra tiksliai žinoma, kas bus parduodama, ir, nepaisant spaudimo pateikti daugiau detalių, oficialūs pareigūnai kol kas tyli. Tačiau Prancūzijos spauda skelbia, jog didžiausia tikimybė, kad bus parduota greičiausiai Louis-Philippe I valdymo 1830 ir 1848 metų objektų. Tokie nacionalinės kolekcijos pardavimai nėra naujiena. Neįprasta tik tai, kad vienu metu į rinką bus paleista labai daug retų objektai.

Planuojama jog aukcionas vyks rugsėjo 20-21 dienomis, kai organizuojamos Journées du Patrimoine (Paveldo dienos). Aukcionas rengiamas siekiant prisidėti prie valstybės pastangų paremti ligonines, kurios šiuo metu patiria didžiulę įtampą dėl kovos su virusu. Visos aukciono metu gautos lėšos bus pervedamos į Paryžiaus ligoninių bei Prancūzijos ligoninių fondą, kurį globoja pirmoji šalies ponia Brigitte Macron.
„Mobilier National“ direktorius Hervé Lemoine sako, jog į parduodamų daiktų sąrašą nepateks tie, kurie yra saugomi paveldo, turi jam didelę reikšmę ar buvo naudoti iškylaus Prancūzijos istorijoje žmogaus. „Organizacijos kuratoriai turėtų vienbalsiai sutarti, kokie objektai būtų parduodami, idant būtų išvengta „švaistomo šeimos sidabro“,“ - leidiniui „Le Figaro“ teigė H.Lemoine.
„Mobilier National“ kolekciją sudaro daugiau nei 130 tūkst. kilimų, kandeliabrų, kėdžių, keramikos dirbiniai, porcelianas, stalai bei įvairūs kiti baldai.
 
Remia ir pavieniai menininkai
Prancūzijos ligoninės sulauks paramos iš šį mėnesį rengiamo aukciono, kurio metu bus parduodami originalūs komiksų „Asterix“ bendrakūrėjo Albert Uderzo piešiniai. Komiksų piešėjas mirė praėjusį mėnesį ligoninėje sulaukęs 92 metų. Jo žmona Ada pranešime teigė: „Mano vyras buvo giliai sukrėstas, kokia baisi sveikatos apsaugos sistemos krizė mus ištiko. Praėjus mėnesiui po jo mirties mano dukra Sylvie ir aš nusprendėme padaryti tai, ką norėjo padaryti ir pats Albert: palaikyti ir padėkoti naujiesiems šių laikų herojams kiekviename Prancūzijos kaime.
 
Mano vyras skaudžiai išgyveno faktą, kad pasaulis susidūrė su tokia liga ir labai gailėjo medikų, kuriems teko vienas sunkiausių iššūkių – kasdieną susidurti su situacijomis, kuomet niekuo negali padėti. Jis vis kartojo, kad turime prisidėti ir kaip nors jiems padėti.“ Aukciono metu bus parduotas ne vienas komiksų piešėjo darbas, taip pat kelios komiksų knygos, fotografijos ir keletas kitų objektų. Visos surinktos lėšos bus skirtos Prancūzijos medikams palaikyti. Aukcionas vyks gegužės 26 dieną.

Reiks daugiau finansinių resursų
Šeimos gydytojų profesinė sąjunga „MG France“, remdamasi gydytojų pateikta informacija, teigia, jog šalyje daugiau nei 1,6 mln. iš 67 mln. Prancūzijos gyventojų iki šiol galėjo užsikrėsti koronavirusu. Ką tai reiškia? Profesinė sąjunga neslepia, jog net ir suvaldžius pandemiją, sveikatos sektoriui teks pertvarkyti įprastą darbą, o tai pareikalaus papildomų lėšų.
Profsąjungos teigimu, 2 048 Prancūzijos gydytojai dalyvavo apklausoje, kur jie nurodė kovo 17– balandžio 3 dienomis priėmę 56 154 žmones su COVID-19 simptomais. Skaičiai leidžia daryti prielaidas, jog koronavirusu šalyje galėjo užsikrėsti net 2,5 proc. visų Prancūzijos gyventojų. „Žinoma, tai yra tik ekstrapoliacija“, – sakė „MG France“ pirmininkas Jacques Battistoni. Jis pabrėžė, jog prielaida daroma remiantis tik simptomus pajutusių žmonių skaičiumi, o ne virusu užsikrėtusiaisiais, kurie jokių simptomų nepajuto. „Tačiau ji suteikia duomenų apie susirgimų mastą“, – sakė jis.

Koronaviruso mokslinei tarybai, kuri patarinėja Vyriausybei, vadovaujantis mokslininkas Jeanas-Francois Delfraissy „France Info“ teigė, kad tyrimų dėl koronaviruso kampanija rytų Prancūzijoje parodė, kad užsikrėtusiųjų dalis bendruomenėse sudarė apie 10–15 proc.
Vyriausybės atstovai neneigia, jog norint palaikyti aukštą teikiamų sveikatos paslaugų kokybę, tikrai teks ieškoti papildomų resursų. Taip pat sprendžiama, kokių pertvarkų reikia imtis ateityje kilsiančioms koronaviruso bangoms, kurios, daugelio mokslininkų teigimu, yra neišvengiamos, suvaldyti. 


Tarp kitko
Kol vieni aukoja pinigus ir ieško sprendimų, kaip pagelbėti Prancūzijos gydymo įstaigoms, kiti kuria situacijas, kad gydymo įstaigų išlaidos augtų.
Prancūzijos pietiniame Marselio mieste apie 2 tūkst. chirurginių kaukių buvo pavogta iš ligoninės „Conception“. Joje lankytis gali tik darbuotojai ir pacientai, kuriems reikalingos operacijos. Valdyba patvirtino, kad ligoninė turi pakankamai kaukių operacijoms tęsti įprastu režimu, bet nurodė, kad jų buvo užsakyta daugiau ir imtasi priemonių apsaugoti tiek apsauginių kaukių, tiek dezinfekuojamojo gelio atsargas.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris