Vieni skiepų laukia, kiti žaidžia su likimu

Ringailė Gvildė
2021-04-22
Izraelis pirmauja vakcinacija ir kuriant imuniteto sertifikatą, britai imasi eksperimentų tirdami jau persirgusius piliečius, o Pasaulio sveikatos organizacija skalambija pavojaus varpais dėl vėl sparčiai kylančių naujų užsikrėtimų COVID-19.
Vieni skiepų laukia, kiti žaidžia su likimu
Švedė aktyvistė klimato kaitos klausimais Greta Thunberg nepasikuklino išrašyti velnių pasaulio vyriausybėms bei vakcinų gamintojams dėl nelygių galimybių įsigyti ir paskirstyti vakcinas nuo koronaviruso.

Aplinkosauga palauks
Švedė aktyvistė klimato kaitos klausimais Greta Thunberg išgarsėjo 2018-aisiais, kuomet protestuodama dėl menko Švedijos indėlio kovoje su klimato kaita pradėjo protestus, skatinančius susirūpinti ateitimi ir paisyti Paryžiaus susitarimo stengiantis sumažinti išmetamo anglies dvideginio kiekį pasaulyje. Dabar Greta susirūpino pasaulinės nelygybės vakcinų nuo COVID-19 klausimu.
 
Dabar jau aštuoniolikmetė aplinkosaugos aktyvistė nepasikuklino išrašyti velnių pasaulio vyriausybėms bei vakcinų gamintojams dėl nelygių galimybių įsigyti ir paskirstyti vakcinas nuo koronaviruso. Mat šiame žaidime greičiausiai laimi tie, kurie turi pakankamai įžūlumo kovoti už savo piliečius, kaip Izraelis, ir pinigų, kaip Jungtinė karalystė ar JAV.

 
„Twitter“ paskyroje G.Thunberg rašė, jog turtingose pasaulio šalyse pirmąją COVID-19 vakcinos dozę jau gavo bent vienas iš keturių piliečių, o žemo pragyvenimo lygio, skurstančiose šalyse tokią galimybę turi vienas iš 500 gyventojų. Aktyvistės susirūpinimas tokiu nelygiateisiškumu pasirodė iš karto po to, kai PSO paskelbė, jog praėjusią savaitę naujų užsikrėtimų koronavirusu skaičius viršijo 5 mln. atvejų.
 
Kol pandemija riboja švedės įprastus kassavaitinius protestus „Penktadienis už ateitį“, ji nusprendė prisidėti prie vakcinacijos nelygybės prasčiau gyvenančioms šalims mažinimo ir PSO iš savo labdaros fondo skyrė 100 tūkst. eurų, kad sveikatos organizacija padėtų įsigyti vakcinų toms šalims, kurioms jų reikia labiausiai ir kuo skubiau.
 
„Mažų mažiausia neetiška, kuomet aukštą pragyvenimo lygį turinčios šalys jau leidžia sau skiepyti ne tik piliečius, esančius rizikos grupėse, bet ir jaunus sveikus žmones. Tai juk daroma sveikatos sąskaita tų šalių piliečių, kurie gyvena kur kas prasčiau ir vakcinos jiems nėra prieinamos“, – PSO pasisakė G.Thunberg.
 
Mergina pagyrė vakcinų gamintojus už tai, kad šie kovos su pandemija priemonę sukūrė per rekordiškai trumpą laiką, tačiau negailėjo kritikos tarptautinei visuomenei, šalių vyriausybėms dėl nesugebėjimo vakcinų paskirstymo pasaulyje užtikrinti visiems lygiomis dalimis.
 
COVID-19 grėsmė auga

Generalinis PSO direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus teigė, jog naujų užsikrėtimų COVID-19 augimas stebimas pora mėnesių, jau kelias savaites kyla ir mirčių nuo koronaviruso skaičiai. Pasak jo, priemones kovai su pandemija turime, tačiau tik jas taikydami nuosekliai ir tikslingai galime tikėtis šį atvejų ir mirčių augimą pažaboti per kelis ateinančius mėnesius.
 
T.Adhanom Ghebreyesus taip pat išreiškė susirūpinimą, jog virusui sparčiai plintant ir dėl to greitai mutuojant juo užsikrečia vis jaunesnio amžiaus asmenys, dažniausiai priklausantys 25-59 metų amžiaus grupei. Kodėl? Pirma, jie neturėdami lėtinių ligų vis dar laukia eilės skiepytis nuo COVID-19. Antra, viruso mutacijos yra agresyvesnės, užkrečiamesnės ir greičiau plintančios iš žmogaus žmogui. „Pasauliui prireikė devynių mėnesių pasiekti pirmąjį milijoną mirčių nuo COVID-19, antrą milijoną pasiekėme per keturi mėnesius, o trečiąjį vos per tris“, – viruso plitimo spartumą įvardijo T.Adhanom Ghebreyesus.
 

Švedų aktyvistė nubrėžė tiesioginį ryšį tarp klimato kaitos ir viruso plitimo tempų. Pasak jos, būtent aplinkosauginės problemos lėmė tai, kad virusų plitimui nuo gyvūnų žmonėms sąlygos tampa vis palankesnės.
 
Prasidėjo eksperimentai
Kol vienos pasaulio šalys apie vakcinas nuo COVID19 dar tik svajoja, britai nusprendė, jog paskiepijo pakankamą kiekį gyventojų, dalis persirgo, tad galima imtis eksperimento tiriant pakartotinio užsikrėtimo koronavirusu galimybes.
Britų mokslininkų paskelbtoje studijoje dalyvaujantys tiriamieji sąmoningai sutinka mesti iššūkį sveikatai bei imuninei sistemai. Prižiūrimi mokslininkų savanoriai sutinka akis į akį susidurti su COVID-19 virusu ir pasitikrinti, ar užsikrės pakartotinai, ar organizmas tapo pakankamai atsparus.
 
Mokslininkai tiriamuosius, kurie jau persirgo, sieks užkrėsti COVID-19 pakartotinai, kad pasak Oksfordo universiteto vakcinologės Helen McShane, galėtų sukaupti kuo daugiau informacijos apie šią infekciją, jos pakitimus, gydymą, adaptuoti vakcinas bei išsiaiškinti, kiek ilgai žmogus yra užtikrintai saugus, jeigu vieną kartą jau persirgo. Pirmoje tyrimų fazėje sutiko dalyvauti 64 sveiki 18-30 metų amžiaus tiriamieji, kurie COVID-19 persirgo bent prieš tris mėnesius. Jie bus užkrečiami naujomis atmainomis ir medikų stebimi kiek daugiau nei dvi savaites dėl galimų simptomų atsiradimo.
Panašūs tyrimai pasaulyje vyko ir tiriant imuninį atsaką prieš tokias ligas kaip maliarija, gripas, cholera ir panašiai.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris