Už ką stoja Kamala Harris?

Giedrė Montvilaitė
2020-11-13
Jungtinės Amerikos Valstijos pasirinko. Jau sausį šalies vadovo pareigas pradės eiti demokratas Joe Biden. O jo kampanijos partnerė, Kalifornijos senatorė Kamala Harris (56 m.) įeis į istoriją kaip pirmoji šalies viceprezidentė moteris, juodaodė ir pietų azijietė. Įdomu, kokios pozicijos sprendžiant svarbiausius klausimus laikysis ši, anot J.Biden, „bebaimė kovotoja už paprastų žmonių teises“?
Už ką stoja Kamala Harris?
„Kiekviena moteris nusipelno saugių ir prieinamų galimybių naudotis visapusiška reprodukcinės sveikatos priežiūra, įskaitant abortus“, - šia nuomone dar prieš trejus metus naujai išrinktoji JAV viceprezidentė, tuomet buvusi senatore, K.Harris pasidalino „Twitter“ paskyroje. Griežtos pozicijos abortų klausimu ji ištikimai laikosi ir toliau. Ar norime grįžti į laikus, kai moterys mirdavo dėl nesaugių, nelegaliai atliekamų abortų? Tokį klausimą kėlė ji.

Sveikatos apsauga
„Sveikatos priežiūra turėtų būti kiekvieno teisė. Tačiau realybė mūsų šalyje kitokia. Gydymo paslaugos – vis dar privilegija. Mums reikia, kad tai pasikeistų“, - prieš kelerius metus savo įsitikinimais dalijosi K.Harris. 2018-aisiais ji parėmė Įperkamos medicininės priežiūros įstatymą. Taip pat buvo viena pirmųjų senatorių, pasirašiusių Bernie Sanders sveikatos apsaugos modelio „Medicare for All“ įstatymo projektą. Praėjusių metų liepą politikė pasidalino pačios parengta šio sveikatos priežiūros plano apžvalga.
Vienas jos siekių – kad visi amerikiečiai turėtų galimybę įsigyti „Medicare“ sveikatos draudimą. Ji siūlė papildyti sveikatos apsaugos programą išplėsta psichikos sveikatos priežiūra.


 

COVID-19
Lėtas ir neefektingas. Toks, pasak K.Harris, dabartinio JAV prezidento Donaldo Trumpo atsakas į pasaulyje šėlstančią pandemiją. Gegužę koronaviruso aukų skaičiui JAV viršijus šimtą tūkstančių, ji pareiškė: „Akivaizdžios dabartinės D.Trumpo administracijos nesėkmės padarė šią pandemiją dar baisesne, nei ji turėjo būti.“ Politikės teigimu, valdžia nuvertino viruso grėsmę ir nesugebėjo aprūpinti žmonių reikalingomis priemonėmis, įskaitant asmeninės apsaugos, kurios reikalingos gyvybėms išsaugoti. Prezidentą kaltino už tai, kad jis pats užsiėmė pavojingos dezinformacijos ir prieštaringų žinučių skleidimu. Taip pat smerkė dėl jo paties pasisakymų, kad jam labiau rūpi kaltės nukreipimas ir „politinių taškų“ rinkimas nei atsakomybės už visuomenės sveikatos apsaugą prisiėmimas. K.Harris teigė įsitikinusi, kad valdžia sprendimus turėtų paremti mokslu. Klausyti ekspertų patarimų.
 
JAV tyrimų duomenimis, juodaodžiai amerikiečiai nuo viruso miršta neproporcingai dažniau. Reaguodama į šią statistiką, būsimoji viceprezidentė išryškino nusistovėjusią sveikatos apsaugos problemą – šališkumą „spalvotųjų“ atžvilgiu. Skatino imtis veiksmų šiai problemai spręsti, kas ypač aktualu šaliai išgyvenant beprecedentę sveikatos krizę. Taip pat džiaugėsi, kad gavo galimybę prisidėti prie įstatymo projekto, siekiančio užtikrinti, jog juodaodžiai gautų visapusišką, kultūriškai kompetentingą priežiūrą. 
 
Ekonomika
K.Harris nevengia kritikuoti ekonominės situacijos šalyje. Dabartinė ekonomika, pasak jos, nepritaikyta dirbantiems žmonėms. Kaip vieną didžiausių šalies skaudulių ji laiko amerikiečių šeimas, kurios gyvena vos sudurdamos galą su galu. O žvelgdama į ateitį mato būtinybę ruošti darbo jėgą automatizuotai ateičiai.
 
Prieš metus ji pasiūlė atostogų planą dirbantiems žmonėms. Pagal jį dirbantieji galėtų gauti iki šešių mėnesių apmokamų atostogų. Netgi tie, kurie dirba ne visu etatu. Atostogų būtų galima pasiimti dėl rimtų sveikatos sutrikimų, rūpinimosi naujagimiais ar kitais šeimos nariais, turinčiais sunkių sveikatos sutrikimų. Į politikės planą buvo įtrauktas ir įvairių darbuotojų poreikių, iškylančių dėl seksualinės prievartos ar smurto artimoje aplinkoje, tenkinimas.
Sunkiai finansiškai besiverčiančių K.Harris nepamiršo ir koronaviruso pandemijos laikotarpiu. Ji kartu su grupe kitų senatorių skurstančioms šeimoms dėl susidariusios padėties siūlė kas mėnesį skirti dviejų tūkstančių dolerių išmokas. 


 
Moterų teisės
Jau keletą metų K.Harris aktyviai skatina politikus kreipti dėmesį į problemas, su kuriomis šalyje susiduria moterys. Jų esama ekonomikoje, nacionalinio saugumo sferoje, sveikatos apsaugoje, švietimo sistemoje, teisėsaugoje.
„Kiekviena moteris nusipelno saugių ir prieinamų galimybių naudotis visapusiška reprodukcinės sveikatos priežiūra, įskaitant abortus“, - šia nuomone dar prieš trejus metus senatorė K.Harris pasidalino „Twitter“ paskyroje. Griežtos pozicijos abortų klausimu ji ištikimai laikosi ir toliau. Ar norime grįžti į laikus, kai moterys mirdavo dėl nesaugių, nelegaliai atliekamų abortų? Tokį klausimą kėlė ji. 
 
Kalbėdama apie D.Trumpo kandidatę į Aukščiausiąjį teismą Amy Coney Barrett, prisiminė šį postą prieš porą mėnesių palikusią šviesaus atminimo Ruth Bader Ginsburg. „Nėra kito klausimo, kuris taip negerbtų teisėjos R.B.Ginsburg atminimo, kaip panaikinti esminį jos siekį gyvenime ir teismo salėje“, - sakė K.Harris. Amžinatilsi kovojo už moters teisę priimti sprendimus dėl savo kūno. Savo ruožtu D.Trumpo siūloma kandidatė siektų apriboti reprodukcines teises ir laisves.  


 
Trumpa biografija
Pilnas vardas: Kamala Devi Harris.
Gimė 1964 m. spalio 20 dieną, Ouklande, Kalifornijoje.
Jos jamaikietis tėvas dėstė Stanfordo universitete. Jos mama – Indijos diplomato dukra – buvo vėžio tyrinėtoja.
1986 m. baigė politikos mokslų ir ekonomikos bakalaurą Hovardo universitete. O 1989 m. įgijo teisininko laipsnį Hastingso koledže.
1990-1998 m. dirbo apygardos advokatės pavaduotoja Ouklande. Ten užsitarnavo reputaciją dėl griežtumo, kai iškėlė baudžiamąsias bylas dėl gaujų smurto, prekybos narkotikais ir seksualinės prievartos. Vėliau tapo apygardos advokate.
2010 m. išrinkta Kalifornijos generaline advokate. Tada jos oponentas nusileido mažiau nei vienu proc. balsų. Taip tapo pirmąja moterimi ir afroamerikiete, užimančia šias pareigas.
Pirmoji indų amerikietė, dirbusi JAV senatore.
Nuo 2021-ųjų sausio 20 dienos eis JAV viceprezidentės pareigas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris