Ukrainiečiams dalija kalio jodidą

Aneta Vaitkienė
2022-09-09
Dėl neatsargių, o daugeliu atvejų ir atvirai provokacinių Rusijos veiksmų vis didėjant baimei dėl avarijos didžiausioje Europos atominėje elektrinėje Zaporižėje (Ukraina), ES Ukrainai skiria daugiau nei penkis milijonus antiradiacinių tablečių.
Ukrainiečiams dalija kalio jodidą
ES pranešė, kad tiekia kalio jodido tabletes kaip „prevencinę saugos priemonę“, kad suteiktų daugiau saugumo žmonių, gyvenančių aplink Zaporižės atominę elektrinę, sveikatai. 5 mln. tablečių bus gauti iš jos skubios pagalbos rezervų, o dar 500 tūkst. – iš Austrijos.

Šūviai pavojingai arti reaktorių
Zaporižės AE užimta okupacinės kariuomenės ir nuolat apšaudoma, abi pusės dėl išpuolių kaltina viena kitą. Rusijos kariuomenė ZAE teritorijoje dislokavo daugybę raketų paleidimo įrenginių, taip pat kitą ginkluotę ir įrangą. Aukštos įtampos perdavimo linijos stotyje per apšaudymus jau buvo pažeistos. Ir tai, kaip aiškina specialistai, gali būti tiesioginis kelias į branduolinę avariją.
 
„Jei bus pažeistos likusios linijos, – aiškina TATENA vadovas Rafaelis Mariano Grossi, – reaktoriai pradės greitai kaisti. Šiuo atveju yra dvi įvykių raidos galimybės. Arba ZAE kontroliuojantys rusai sugebės peradresuoti atominių elektrinių galią, maitindami iš jų savo energetinę sistemą, arba ima sparčiai augti branduolinės katastrofos grėsmė. Jei elektros tinklo linijos bus visiškai nutrauktos, reaktorių bus neįmanoma vėsinti, o tai sukels nekontroliuojamą grandininę reakciją ir branduolinę katastrofą.“

 
Vartoti įvykus nelaimei
Kol kas kalio jodido tabletės siūlomos tik žmonėms, gyvenantiems iki 50 km atstumu nuo Zaporižės AE, tačiau Europos Sąjunga Ukrainai tiekia daugiau nei 5 milijonus dozių. Tokio kiekio turėtų pakakti platinimui daug didesniu spinduliu.
 
Kalio jodido tabletės jau nuo pirmadienio buvo dalinamos gyventojams vienoje Zaporižės miesto dalyje, o 25 tūkst. tablečių išsiųsta į Enerhodarą – arčiausiai atominės elektrinės esantį miestą. „Avarijos atveju jodidu bus aprūpinti ir suaugusieji, ir vaikai, ir galės laiku apsisaugoti“, – sakė Zaporožės miesto tarybos atstovas Anatolijus Kurtjevas. Jis pabrėžė, kad gyventojai vaistus turėtų vartoti tik įvykus nelaimei, o ne kaip prevencinę priemonę.
 
ES rugpjūčio 30 d. pranešė, kad tiekia kalio jodido tabletes kaip „prevencinę saugos priemonę“, kad suteiktų daugiau saugumo žmonių, gyvenančių aplink atominę elektrinę, sveikatai. Penki milijonai tablečių bus gauti iš jos skubios pagalbos rezervų, o dar 500 tūkst. – iš Austrijos.
 
Pavojų vertina TATENA komisija

JT branduolinė agentūra TATENA jau kelis mėnesius reikalavo suteikti jos atstovams prieigą į objektą, ir šiomis dienomis TATENA atstovų komanda atvyko į Ukrainą, tikėdamasi, kad artimiausiomis dienomis pagaliau bus leista apžiūrėti objektą. Rugpjūčio 31 d. rytą TATENA misijos automobilių vilkstinė paliko Kijevą, o rugsėjo 1 d. atvyko į ZAE.
 
Okupacinės Zaporižės administracijos vadovas Jevgenijus Balickis teigė, kad „...vizito programai skirta viena diena. Jie turi per vieną dieną peržiūrėti stoties veiklą. Elementai, apie kuriuos jie sako, gali būti matomi procese“. R.M.Grossi elektrinėje pabuvo vos kelias valandas, pareiškė pamatęs viską ko jam reikia, ir išvyko atgal į Europą, palikęs ZAE stebėtojų komandą.
 
Apsaugo tik skydliaukę

Kalio jodidas vartojamas siekiant užkirsti kelią radioaktyviojo jodo – pagrindinio vėžį sukeliančio izotopo, dar vadinamo jodu-131 – absorbcijai skydliaukėje. Didelis radioaktyvaus jodo kiekis gali padidinti kūdikių, vaikų ir jaunuolių skydliaukės vėžio riziką net praėjus keleriems metams po poveikio. Vartojamas tinkama doze, kalio jodidas susikaups skydliaukėje, užkirsdamas kelią pavojingesnio jodo-131 absorbcijai, todėl sumažės pavojus sveikatai.
 
Daugelis šalių, įskaitant JK, turi šių tablečių atsargas didelės branduolinės avarijos ar nutekėjimo atveju. Jie turėtų būti naudojami tik tada, kai rekomenduoja medicinos ekspertai, ir tik dėl itin rimtos priežasties. Neverta bandyti jo įsigyti patiems, nes su kalio jodido vartojimu yra susijęs galimas neigiamas poveikis sveikatai. Gali būti jaučiamas pykinimas, vėmimas, dispepsija, gastralgija, viduriavimas, nerimas, galvos skausmas, angioneurozinė edema, kraujavimas ant odos ir gleivinių, seilių liaukų patinimas, dilgėlinė. Kita vertus, visi šie išvardyti neigiami pojūčiai nublanksta, palyginti juos su radioaktyvaus jodo izotopo sukeltu skydliaukės vėžiu, dažniausiai pasibaigiančiu visišku skydliaukės pašalinimu.
 
Asmenims, turintiems skydliaukės sutrikimų, gali pasireikšti retesnės nepageidaujamos kalio jodido reakcijos, susijusios su skydliaukės funkcijos sutrikimu, kurios dažniau pasitaiko vyresnio amžiaus žmonėms nei vaikams ar jauniems suaugusiems. Šalutinio kalio jodido poveikio rizika didėja su amžiumi, o radiacijos sukelto skydliaukės vėžio rizika – priešingai, vyresniems nei 40 metų žmonėms yra mažesnė. Dėl šios priežasties kalio jodidas skydliaukės blokadai paprastai nerekomenduojamas vartoti vyresniems nei 40 metų suaugusiesiems.
 
Radioaktyvusis jodas, įkvepiamas arba suvartojamas su maistu ir gėrimais, kurį laiką gali būti kaupiamas ir saugomas skydliaukėje, tad kalio jodidas, įsiskverbdamas į ją, tik ją ir teapsaugo – likusios kūno dalys vis dar gali būti paveiktos radiacijos.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris