Tamsesnė kontaktinio sporto pusė

Emilis Jakštys
2023-09-04
„Tapo gan akivaizdu, kad CTE (lėtinė trauminė encefalopatija – red. past.) rizikuoja susirgti elitiniai sportininkai, ypač amerikietiško futbolo žaidėjai. Tačiau CTE gali susirgti ir jaunų mėgėjai atletai“, – teigia Bostono universiteto CTE centro vadovė, dr. Anne Mckee. Bostono mokslininkai „JAMA Network“ žurnale publikavo tyrimą, nagrinėjantį retos ir pavojingos smegenų ligos priežastis. Tyrimo objektas – įvairių kontaktinio sporto šakų atstovai, mėgėjai ir profesionalai.
Tamsesnė kontaktinio sporto pusė
Rizika susirgti lėtine traumine encefalopatija auga, jeigu į kontaktinį sportą (pvz., amerikietiškasis futbolas) įsitraukiama ankstyvame amžiuje ir ši veikla tęsiama daugelį metų.

Kokia tai liga?
Lėtinė trauminė encefalopatija – reta ir išsamiai nepažinta smegenų liga, kurią dažniausiai nulemia pasikartojančios galvos traumos. Šia liga sergama retai, tačiau kontaktinio sporto atstovai yra viena rizikos grupių.
 
Bostono universiteto CTE centro duomenimis, lėtinei trauminei encefalopatijai būdingi šie simptomai: atminties praradimas, sumišimas, sutrikęs vertinimas, impulsų kontrolės problemos, agresija, depresija, nerimas, suicidiškumas, parkinsonizmas ir besiformuojanti demencija. Kitaip nei Alzheimerio liga, lėtinės trauminės encefalopatija pasireškia kur kas ankstesniame amžiuje. Liga diagnozuojama tik atlikus autopsiją, o iki tol smegenų ligą galima tik įtarti.
 
Ką pasiekė tyrimo autoriai?

Bostono universiteto CTE centro mokslininkų tyrime analizuoti 152 smegenų donorai. Jie praeityje (mėgėjiškai ar profesionaliai) užsiėmė kontaktiniu sportu, o po mirties smegenis paskyrė „UNITE smegenų bankui“ (UNITE Brain Bank – angl.). Nuo 2008 m. vasario 1 d. iki 2022 m. rugsėjo 31 d. mirusių smegenų donorų amžius – nuo 13-os iki 29-erių metų. Vienuolika smegenų donorių yra moterys (7,2 proc.), o 141 (92,8 proc.) – vyrai. Didžiausia smegenų donorų dalis praeityje žaidė amerikietišką futbolą (61 proc.). Futbolą žaidė 15 proc., o ledo ritulį – 10 proc. Taip pat tyrime analizuoti profesionalūs ir mėgėjai imtynininkai, regbio žaidėjai.
 
Tyrimo rezultatai rodo, kad lėtinė trauminė encefalopatija gali išsivystyti ir jauname amžiuje. Net 41,4 proc., arba kitaip – 63 iš 152 smegenų donorams diagnozuota lėtinė trauminė encefalopatija. Iš visų diagnozuotų atvejų net 45 (71,4 proc.) buvo sportininkai mėgėjai (ne profesionalai).
 
„Tapo gan akivaizdu, kad CTE rizikuoja susirgti elitiniai, ypač amerikietiško futbolo, sportininkai. Tačiau nereiškia, kad CTE negali išsivysti tarp jaunų mėgėjų atletų“, – teigė viena tyrimo autorių dr. A.Mckee.
 
Didžiausią riziką patiria amerikietiško futbolo žaidėjai. Ir mėgėjai, ir profesionalai. Net 76,2 proc. visų diagnozuotų atvejų (48 iš 63) – tai šio kontaktinio sporto atstovai. Pabrėžtina, kad visiems Nacionalinėje futbolo lygoje (NFL) žaidusiems smegenų donorams buvo diagnozuota aptariamoji liga (vienuolika iš 11 atvejų). Diagnozė neaplenkė ir mėgėjų sportininkų – lėtinė trauminė encefalopatija nustatyta 37-iems mėgėjiškai amerikietišką futbolą žaidusiems sportininkams.
 
„JAMA Network“ žurnale publikuoto tyrimo autoriai išsiaiškino, kad amerikietiško futbolo sportininko karjeros trukmė – svarbus ligos raidą lemiantis veiksnys. Kita vertus, nereikėtų pamiršti, kad liga pastebima ir tarp jaunų sportininkų. Ji diagnozuota ir sportininkams, kurie žaidė amerikietiškąjį futbolą tik vidurinėje mokykloje (16 atvejų) arba koledže (21 atvejis).
 
Lėtinė trauminė encefalopatija taip pat diagnozuota keturiems iš 23 (17,4 proc.) futbolininkų, dviem iš 9 mėgėjams imtynininkams (22,2 proc.), dviem iš 4 regbio žaidėjams (50 proc.) bei šešiems iš 16 (37,5 proc.) ledo ritulininkams.
 

Psichinė sportininkų sveikata
Kontaktinio sporto atstovai susidūrė su didžiulėmis psichinės sveikatos problemomis. Deja, net 87 iš 152 smegenų donorų mirties priežastis – savižudybė. Pasak Dr. A.Mckee, savižudybė – tai rimta problema tarp jaunų žmonių Jungtinėse Amerikos Valstijose.
 
Pasak jos, visi smegenų donorai (nepriklausomai nuo diagnozės) patyrė įvairius klinikinius simptomus: depresiškumą, polinkį į agresiją, sunkumus kontroliuojant elgesį ir priimant sprendimus. 43 proc. piktnaudžiavo alkoholiu, o 38 proc. – narkotinėmis medžiagomis.
 
Nors lėtinė trauminė encefalopatija gali būti diagnozuojama tik po mirties (autopsija), tačiau, kaip pažymi dr.A.Mckee, atletai turėtų atidžiai rūpintis savo sveikata. Pasak CNN pašnekovės, didžiausi pažeidimai smegenyse pastebimi kaktinėje skiltyje: „Kaktinė skiltis svarbi vertinimo ir dėmesingumo atžvilgiu. Taip pat svarbi vykdant funkcijas, planuojant ir organizuojant. Tai gali būti susiję su impulsyvumu.“

 
Liga ir tarp moterų
Tyrimo metu vienai iš 11 smegenų donorių buvo nustatyta lėtinė trauminė encefalopatija. Sportininkė (nuo trejų metų) futbolą žaidė aštuoniolika metų. Sportininkė patyrė rimtą galvos traumą, o po maždaug ketverių metų jai pasireiškė paranojinės ir suicidinės mintys. 28-erių moteris, deja, nusižudė. 
 
Bostono universiteto mokslininkai nėra pirmieji, diagnozavę aptariamąją ligą profesionaliai atletei. Šią vasarą „Springer Medicinal Journal“ paskelbta, kad liga diagnozuota buvusiai australiškojo futbolo žaidėjai Heather Anderson. Deja, tačiau H.Anderson taip pat nusižudė. Tyrimo autorių teigimu, tai buvo pirmasis, tačiau tikrai nepaskutinis diagnostinis ligos atvejis. Vis labiau atkreipiamas dėmesys, kad moterys aktyviau įsitraukia į kontaktinio sporto pasaulį.  
 
Tėvai rūpinasi vaikais
Kaip svarsto CNN kalbinti ekspertai, tėvams vertėtų atidžiai pasverti vaiko sportinius pomėgius. Visgi nereikėtų prieiti prie skubotų ir dramatiškų išvadų. Neuromokslininkas dr. Steven Broglio pažymi, kad dėl kontaktinio sporto rizika asmens sveikatai yra reali. Visgi toks sportas gali atnešti įvairiapusišką naudą asmeniui, atsveriančią potencialą žalą sveikatai.
 
Lėtinę trauminę encefalopatiją tyrinėjanti mokslininkė dr. Julie Stamm pabrėžė, kad ankstyvas įsitraukimas į kontaktinį sportą nėra aptariamosios ligos priežastis. Pasak jos, ligos rizika didėja kartu su reguliariai pasikartojančio kontakto į galvą trukme. Kitaip sakant, rizika susirgti lėtine traumine encefalopatija auga, jeigu į kontaktinį sportą (pvz., amerikietiškasis futbolas) įsitraukiama ankstyvame amžiuje ir ši veikla tęsiama daugelį metų. Mokslininkei antrina ir dr. A.Mckee.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris