Susipažinkite su apgaule: netikros ligos istorijos internete

Gustė Valantinavičiūtė
2021-07-08
Kartu su naujomis bendravimo galimybėmis internetu, atsivėrė ir papildomos grėsmės. Alabamos universiteto klinikinės psichiatrijos profesorius dr. Marcas Feldmanas teigia, kad kuriasi nauja pacientų grupė – „Miunhauzenai internete“, kurie suvaidina ligą, siekdami dėmesio. Apie vieną tokį atvejį pasakoja detektyvė Taryn Wright iš Čikagos.
Susipažinkite su apgaule: netikros ligos istorijos internete
Detektyvė iš Čikagos Taryn Wright atskleidė „Facebook“ realiu laiku suklastotą Dana Dirr ir jos kūdikio istoriją.

Įtikinti pavyksta tūkstančius
Viena garsiausiai nuskambėjusių internetinės apgaulės istorijų – detektyvės iš Čikagos Taryn Wright atskleista suklastota tragedija „Facebook“ platybėse. Dar 2012 m. chirurgės iš Saskačevano miesto, Kanadoje Danos Dirr „Facebook“ paskyroje pasirodė pranešimas: „Prašau jūsų skubių maldų“. Moters tėvo publikuotame įraše buvo teigiama, kad ji pakliuvo į autoįvykį. Dana buvo nuskraidinta į tą patį traumų centrą, kur dirbo chirurge. „Dana dabar 35 savaitę nėščia. Taigi prašau melstis už ją ir kūdikį“, – rašė jos tėvas. 
 
Per kelias valandas tūkstančiai žmonių pasidalijo Danos avarijos pranešimu, o šimtai žmonių paliko palaikančius komentarus. Kol gydytojai kovojo už moters gyvybę, jos šeima ir toliau skelbė naujienas „Facebook“. Danos vyras, vardu JS, bent dešimtmetį aktyviai veikė internetinėse bendruomenėse ir įgijo šimtus sekėjų internete. 2010 m. Dana ir JS netgi tapo savotiškomis interneto įžymybėmis, kai pradėjo aktyviai viešinti septynerių metų sūnaus Eli, kuris jau ketvirtą kartą kovojo su vėžiu, istoriją. Greitai interneto platybėse sergančio berniuko istorija išpopuliarėjo ir vaikas netgi buvo pramintas Kariu Eliu. 
 
Tad tądien, kai Dana pakliuvo į avariją, komunikacija apie pacientės ir jos kūdikio būklę internete vyko sparčiai. Tą vakarą JS paskelbė, kad naujagimė Evelyn gimė sveika apie 23 valandą nakties, o netrukus po to, vidurnaktį, Dana mirė. Jos vyras tai suprato kaip paskutinį Danos drąsų poelgį: „Ji nebūtų norėjusi, kad Evie gimtadienis kiekvienais metais būtų užtemdytas jos mirties. Todėl ji laukė dvi minutes po vidurnakčio, kad mus paliktų“, – rašė jis.
 
Kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių
Tuo metu Čikagos priemiestyje detektyvė Taryn Wright stebėjo, kaip internete realiu laiku klostosi dramatiška Dana Dirr ir jos kūdikio istorija. Kai T.Wright aptiko demonstratyviai tragišką Danos Dirr istoriją internete, ji greitai pajuto, kad kažkas joje yra keisto. Apie dramatišką Dana mirtį ir jos kūdikio gimimą, žiniasklaidoje niekur nebuvo pranešta. O kuo daugiau T.Wright į tai įsitraukė, tuo daugiau kliaudų aptiko: viskas skambėjo kaip muilo opera. Netikslumų išvengti nepavyko.
 
Pirmiausia detektyvė naudodama atvirkštinę vaizdų paiešką patikrino Dirrsų šeimos nuotraukas, kurias jie skelbė internete. Tokia paieška leidžia vartotojams pamatyti, kur dar internete yra naudoti panašūs vaizdai. Ji nustatė, kad nuotraukos buvo paimtos iš vienos tinklaraštininkės, kilusios iš Pietų Afrikos. Be to, Dana Dirr buvo traumų chirurgė, tačiau ligoninės tinklapyje nebuvo jos nuotraukos.
 
Vis labiau buvo aišku, kad Dana Dirr neegzistuoja. Pirmiausia detektyvei kilo noras apie tai pranešti viešai, žmonėms, kurie buvo apgauti. Tačiau moteris užuot išsiuntusi elektroninius laiškus nukentėjusiesiems, nusprendė sukurti tinklaraštį, kad paviešintų įtarimus. Grupę jį pavadino „Karingojo Elio apgaulės“. Jau per kelias valandas nemažai panašiai mąstančių skeptikų prisijungė prie grupės ir ėmė skelbti išvadas komentarų skiltyje. 
 
Sužinojusi, kad Dana Dirr neegzistuoja, detektyvė pradėjo ieškoti Danos „Facebook“ draugų. „Kai ieškojau jų vardų, nieko neradau, o kai pradėjau ieškoti jų nuotraukų, radau, kad ir jos buvo pavogtos“, – prisiminė ji. Netikra buvo ne tik Dana, bet ir jos vyras, ligotas sūnus bei daugiau nei 70 Dirr „Facebook“ draugų. 
 
Melavo iš nuobodulio 
Detektyvė įkurta grupė buvo naudinga –bendromis jėgomis netruko išsiaiškinti, kas slypi už Dirr šeimos dramos. Keli šeimos rėmėjai buvo gavę plastikinių apyrankių pakuotes su palaikymo žinia „Karys Elis“. Paketus atsiuntė ir už juos sumokėjo JS sesuo Emily. Skirtingai nuo kitų Dirr šeimos narių, Emily Dirr buvo realus asmuo – ji buvo medicinos studentė Ohajuje. 
 
T.Wright buvo įsitikinusi, kad turi pakankamai informacijos apie Emily aferą, tačiau pirmiausia ji norėjo pasikalbėti su apgavike. Telefono pokalbį T.Wright prisimena kaip „siurrealistišką“: Emily prisipažino sukūrusi sagą. Ši istorija, kurią ji pradėjo dar 2004 metais, buvo būdas... linksmintis. „Viskas prasidėjo kai dar buvau 11 metų vaikas, ieškojęs pabėgimo nuo širdies skausmo, kurį išgyvenau dėl šeimoje. Tai prasidėjo kaip romano rašymas, bet pamažu jis virto „tikra“ istorija tapo tikresnis. Man gaila, kad įskaudinau tiek gerų žmonių“, – viešame atsiprašyme rašė Emily Dirr.
 
Rodo psichologinę ligą
Dar 1951 m. britų endokrinologas Richardas Asheris identifikavo pacientų grupę, kuri pasakoja dramatiškas savo negalavimų istorijas. Tiesa, šie žmonės iš tikrųjų neserga išvis arba serga lengva ligos forma. R.Ašeris ligą pavadino Miunchauzeno sindromu.
 
Prieš kelerius metus pastebėjęs panašaus elgesio internete padaugėjimą, Alabamos universiteto klinikinės psichiatrijos profesorius dr. Marcas Feldmanas sukūrė terminą „Miunchauzenas internete“ apibūdindamas žmones, kurie internete platina netikrų ligų paskyras. „Daugumai šių apgavikų simpatija ir dėmesys yra pagrindinis dalykas. Jie gauna rūpestį, nes jaučiasi negalintys gauti to žmonėms suprantamu ir etišku būdu. Apsimetimas leidžia jiems pasiekti betarpišką ir rūpestingą bendruomenę“, – sakė dr. M.Feldmanas. 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris