Skandalas moterų bokse sukėlė neapykantos bangą

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-08-08
Paryžiaus olimpinių žaidynių bokso ringas virto ne tik sporto, bet ir socialinės tematikos arena. Italę vienu smūgiu įveikusi Alžyro boksininkė žiniasklaidoje vadinama „vyru“, „translyte“, „interlyte“, o lygių galimybių aktyvistai sako, kad medijose išplitusi klaidinanti informacija padarė daug žalos LGBTIQ+ bendruomenei.
Skandalas moterų bokse sukėlė neapykantos bangą

Skatina neapykantą
 
Po to, kai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse bokso dvikovoje po stipraus smūgio į veidą italė Angela Carini atsisakė toliau kovoti su alžyriete Imane Khelif, žiniasklaida ir socialiniai tinklai „paplūdo“ verkiančios italės nuotraukomis ir šokiruojančiomis žinutėmis: „Translytis ringe sumušė moterį“, „Vyriški smūgiai pravirkdė italę“, „Brutalus susidorojimas su moterimis“.
 
Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Diskriminacijos prevencijos ir komunikacijos grupės vyresniosios patarėjos Miglės Kolinytės teigimu, žiniasklaida, kuri tokiose situacijose turėtų nešti atsakomybę ir rodyti pagarbą žmogaus tapatybei, pasielgė priešingai – paskleidė klaidinančią žinutę ir suskaldė visuomenę.
 
„Tai lėmė liūdinančią ir nerimą keliančią situaciją – pasipylė į translyčius, interlyčius žmones ir net visą LGBTIQ+ bendruomenę nukreipta neapykantos ir pašaipių komentarų banga, kurioje ne tik niekinama Alžyro atletė, bet ir skamba grasinimai smurtu, siūlymai susidoroti. Tai rodo, kad visuomenėje trūksta švietimo, informacijos, dažnai remiamasi mitais ir, kaip rodo pastarųjų dienų praktika, klaidingomis žiniasklaidos žinutėmis“, – sako M.Kolinytė.

 
„Patogu“ gąsdinti
 
Melagiena, pavadinimu „Translytė vienu smūgiu patiesė italę“, dalinosi europarlamentaras Petras Gražulis. Seimo narė Ligita Girskienė dalinosi verkiančios italės nuotraukomis ir teigė mačiusi, „kaip vyras daužo moterį ringe stebint milijonams žiūrovų“.
 
Į situaciją neigiamai alžyrietės atžvilgiu sureagavo ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen: „Vaizdai, kuriuos mes matėme, šokiruoja. <…> Svarbu turėti aiškias ir sutartas taisykles, kur yra brėžiama linija, kai kažkokios žmogaus savybės tampa nepateisinama prievarta prieš oponentą“.
 
Žurnalistė Daiva Žeimytė tokiomis ir panašiomis reakcijomis nesistebi: „Šias antraštes pasigauna visi prieš bet kokį kitoniškumą nusiteikę asmenys, politikai, kurie nuolat gąsdina rinkėjus „iškrypusio pasaulio“ vaizdais. Niekas nesivargina pasiaiškinti, ar tai tikrai lytį pakeitusi sportininkė, ar Alžyre įmanomas translytiškumas, kodėl italė nutraukė kovą ir apsiverkė ir kitų šios istorijos detalių. O jos visos yra. <...> Tai nėra diskusija apie lytiškumą, tai yra informacijos tikslumo klausimas, kas žiniasklaidoje yra privalu.“
 
Paskleidė melagieną
 
Dėl didesnio testosterono lygio pernai I.Khelif buvo diskvalifikuota iš Indijoje vykusio pasaulio moterų bokso čempionato. Tarptautinei bokso federacijai (IBA) vadovaujantis Umaras Kremliovas, garsėjantis dideliu palaikymu rusijos vykdomam karui Ukrainoje, tuomet teigė, kad atlikus DNR tyrimus alžyrietės organizme rasta „vyriškų lytinių chromosomų XY“. Tačiau šie rezultatai nebuvo paskelbti, o pati IBA buvo suspenduota.
 
Olimpines žaidynes organizuojantis Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) ir Paryžiaus žaidynių bokso skyrius (PBU) išplatino bendrą pranešimą, kuriame nurodoma, kad I.Khelif atitinka dalyvavimo žaidynėse taisykles, o lytį nurodo jos pasas.
 

„Kiekvienas asmuo turi teisę sportuoti be diskriminacijos. <…> Visi Paryžiaus olimpinių žaidynių bokso turnyre dalyvaujantys sportininkai laikosi varžybų tinkamumo ir dalyvavimo taisyklių <…>, kurias nustatė PBU. Kaip ir ankstesnėse olimpinėse bokso varžybose, sportininkų lytis ir amžius nustatomi pagal jų pasus“, – rašoma išplatintame pranešime.
 
TOK teigimu, viešojoje erdvėje plinta neteisinga informacija, o sportininkė „tapo staigaus ir savavališko IBA sprendimo auka“.
 
Organizacija pareiškė, kad „griežtai smerkia neetišką I.Khelif atakavimą“ ir „išpuolius“ prieš sportininkę pavadino neetiškais bei nesąžiningais, ypač tokiu svarbiu jos karjeroje metu.
 
Skirtingos sąvokos
 

„Alžyrietė nėra translytė moteris, ji yra cis moteris, kuri gimė mergaite ir jos pase visada buvo pažymėta, kad ji moteris, – socialiniame tinkle aiškina Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė. – Visi be išimties žmonės turi lyties tapatybę ir mums nežinoma, kokia ji yra alžyrietės.“
 
Moteris atkreipia dėmesį, kad translytiškumas yra lyties tapatybė, žmogaus giliai išgyvenama, individualiai išjaučiama lyties patirtis, kuri gali nesutapti su fiziologija ar biologine lytimi, priskirta gimus.
 
Interlytiškumo terminas apibūdina asmenis, gimusius su biologiniais lytiniais požymiais, kurie „neatitinka tipinės binarinės vyro ir moters kūno sampratos“: interseksualus asmuo gimsta su kitokia chromosomų struktūra, išoriniais lytiniais organais arba vidine reprodukcine sistema, kuri nėra tipiška vyrui ar moteriai. „Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro duomenimis, pasaulyje yra apie 1,7 proc. žmonių, turinčių interseks bruožų: nuo fiziologinių požymių, reprodukcinių organų ar jų dalies turėjimo iki kai kuriais atvejais didesnio testosterono arba estrogeno kiekio“, – pasakoja B.Sabatauskaitė.
 
Vis dėlto nėra tyrimų, kuriais būtų patvirtinta, kokias – vyrams būdingas XY ar moterims būdingas XX – chromosomas turi Alžyro sportininkė. Pati I.Khelif šia tema niekada nekalbėjo. „Informaciją platina bet kas netikrinant. Tuo remiantis skleidžiama absoliuti neapykanta translyčiams asmenims ir interseks asmenims. Ima absoliuti neviltis, kai tai daro ir mokslininkai, politikai, žurnalistai“, – apgailestauja Lygių galimybių kontrolierė.
 
Pažemintos IBA provokacijos
 
Buvusi I.Khelif varžovė airė Amy Broadhurst, nukovusi alžyrietę 2022-ųjų pasaulio čempionato finale, šiai išreiškė palaikymą: „Nemanau, kad ji padarė ką nors nesąžiningo. Ji tokia gimė ir to kontroliuoti negali. Daug pasako ir faktas, kad ji devynis kartus buvo nugalėta.“
 
Atletė taip pat pridūrė, kad situaciją greičiausiai išprovokavo IBA: „Turėkite omenyje, kad IBA buvo nušalinti nuo bet ko, susijusio su olimpinėmis žaidynėmis, taigi, dabar jiems puikus metas sukelti audrą“, – sakė A.Broadhurst.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

    Gydytojas ir pacientas


    Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

    Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

    Už profesionalios gydytojo šypsenos slepiasi sudėtinga emocinė realybė: nuolatinis stresas, didžiulė atsakomybė ir intensyv...
    E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

    E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

    „Didžiausia laimė, tai – sveika šeima, o ypač sveika nėščioji ir sveikas vaisius. Mūsų specialybė yra i&...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Motociklininkus pražudo noras paskraidyti

    „Tyrimai ne kartą parodė, kad motociklų saugumas yra keliomis dešimtimis kartų mažesnis nei automobilių“, – sako kelių eismo specialistas Saulius Šuminas. Vis dažniau pasigirstant pranešimų apie A1 kategorijos transporto priemonių avarijas, specialistai įspėja nepasiduoti norui praskrieti gatvėm...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?
    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
    Dėl visko kalta kontroversija
    Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija

    Naujas numeris