Saviizoliacijos nesilaikymas išvertė iš posto

Giedrė Montvilaitė
2020-09-03
Europos Sąjungos prekybos komisaras Philas Hoganas rugpjūčio dvidešimt šeštą dieną Europos Komisijos vadovei pateikė atsistatydinimo prašymą. Pareigūnas trauktis iš posto nusprendė po to, kai paaiškėjo jo koronaviruso prevencijos taisyklių pažeidimas.
Saviizoliacijos nesilaikymas išvertė iš posto
Viešnagės į gimtąją Airiją metu Europos Sąjungos prekybos komisaras Philas Hoganas dalyvavo parlamentarų golfo draugijos vakarienėje. Tokiu būdu jis pažeidė saviizoliacijos reikalavimus. Kilus skandalui komisaras priėmė sprendimą palikti pareigas, į kurias buvo paskirtas pernai.

Skandalas atitraukė dėmesį nuo darbo
Viešnagės į gimtąją Airiją metu Ph.Hoganas dalyvavo parlamentarų golfo draugijos vakarienėje. Tokiu būdu jis pažeidė saviizoliacijos reikalavimus. Kilus skandalui ir Airijos Vyriausybei užsiminus, kad jis turėtų prisiimti atsakomybę, komisaras priėmė sprendimą palikti pareigas, į kurias buvo paskirtas pernai. „Atsistatydinu savo paties sprendimu. Žinau, kaip prisiimti atsakomybę“, - sakė jis. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasakė gerbianti šį sprendimą ir padėkojo Ph. Hoganui už „nenuilstamą darbą“.
Airijos premjeras Michaelas Martinas anksčiau sakė, kad Vyriausybė jaučia apmaudą dėl komisaro poelgio, neigiamai paveikusio visuomenės pasitikėjimą dėl sveikatos apsaugos rekomendacijų laikymosi. Savo ruožtu pats Ph. Hoganas teigė: „Darėsi vis aiškiau, kad kontroversija dėl mano pastarojo vizito Airijoje pradeda atitraukti nuo mano, kaip Europos Sąjungos prekybos komisaro, darbo ir toliau jam kenktų šiais svarbiais artimiausiais mėnesiais.“ Jis nedrįso pateikti spėjimo, kas galėtų pakeisti jį poste.

 
„Brexit“ derybų dilemos akivaizdoje pareigūnas tik nurodė, kad jų metu Europos Sąjunga pasirūpintų Airijos interesais. Šalyje nuogąstauta dėl galimybės netekti įtakingu laikomo komisaro, kuris gintų airių interesus tuo atveju, jei derybos žlugtų.
M.Martinas ir jo koalicijos partneriai, atsižvelgdami į aplinkybes, Ph.Hogano atsistatydinimą vadina „teisinga veiksmų eiga“. Jų teigimu, „visų mūsų pareiga – remti rekomendacijas ir taisykles dėl visuomenės sveikatos bei jų laikytis“. Taip pat pridurta, kad ES prekybos komisaro pamainos bus ieškoma tam tinkamu metu.  
 
Ko nepaisyta?
Ph.Hoganas net tris kartus nepaisė kovos su koronavirusu rekomendacijų. Atvykęs į Airiją nesilaikė 14 dienų turėjusios trukti saviizoliacijos. Nesilaikydamas vos dvidešimt keturiomis valandomis anksčiau įvestų apribojimų dalyvių skaičiui viešuose renginiuose, jis rugpjūčio devynioliktą dieną dalyvavo parlamentarų golfo draugijos vakarienėje. Tame pačiame renginyje svečiavosi ir daugiau aukštas pareigas užimančių pareigūnų. Ten buvo ir tokie asmenys kaip Vyriausybės ministras, Aukščiausiojo Teismo teisėjas ir kai kurie Žemųjų ir Aukštųjų parlamento rūmų nariai. Dabar renginį tiria policija.
 
Prieštaravo pats sau

Kilus skandalui, aistras kaitino permainingi Ph.Hogano veiksmai. Iš pradžių jis vengė atsiprašyti dėl dalyvavimo golfo draugijos organizuotame renginyje. Vėliau, plintant informacijai apie jo judėjimą kelionės į Airiją metu, visuomenės pasipiktinimas vis labiau augo.
Paaiškėjo, kad Europos Sąjungos komisaras susidūrė ir su airių policijos pareigūnu. Jis sustabdė Ph.Hoganą, kai šis, būdamas už vairo, naudojosi mobiliuoju telefonu. Tada skandalas tik dar labiau išsiplėtė.
 
Anksčiau politikas tvirtino, kad jam atliktas koronaviruso testas, kurio rezultatas buvo neigiamas. Dėl šios priežasties, jis neva galėjo važinėti po šalį ir jam nereikėjo laikytis saviizoliacijos sąlygų. Šitaip jis paprieštaravo Vyriausybės patvirtintoms rekomendacijoms, nurodančioms, kad visi į šalį atvykstantys žmonės turėtų besąlygiškai karantinuotis visą viruso inkubacinį periodą. „Man medikai sakė, kad galiu keliauti“, - teigė jis. Taip pat pridūrė nepritariantis priekaištams dėl saviizoliacijos nesilaikymo. O veiksmus pateisino tuo, kad prieš juos atlikdamas padarė viską, kas įmanoma, kad niekam nekeltų pavojaus. Pasak jo, jis stengėsi laikytis savanoriškų vyriausybės rekomendacijų.

 
Tarp kitko
Praėjusiais metais Suomijos ministro pirmininko Juha Sipila vadovaujama centro dešiniųjų vyriausybė atsistatydino po to, kai nesugebėjo prisiimti socialinių ir sveikatos apsaugos reformų paketo. Nesėkmė juos ištiko nepaisant to, kad šios reformos buvo laikytos vienu pagrindinių darbo premjero poste prioritetų. Tada ministras sakė: „politikoje reikia prisiimti atsakomybę“.
Panašu, kad Lietuvoje politikai stipriau laikosi įsikibę savo kėdžių. Vidaus reikalų ministras „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas nesitraukė iš pareigų net po to, kai girtas policijos pareigūnas pėsčiųjų perėjoje partrenkė tris žmones ir du iš jų žuvo.   
Buvęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis buvo apkaltintas neteisėtais ryšiais, dėl ko atsistatydino. Tačiau vėliau sugrįžo į politiką laimėjęs teisinį procesą.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris